FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ AR&GEİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Ruşen Kalender: “Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefini pusulamız yaptık”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında ana dosya konusu; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” konunun tüm paydaşları tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli firmaların liderleri konuğumuz oldu. Bu dosya kapsamında konuğumuz olan World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender, World Medicine’in üretim, üretimde yerelleşme ve ihracat yolculuğunu tüm detaylarıyla Fikir Liderleri Dergisi okurları için anlattı.
Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında ana dosya konusu; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” konunun tüm paydaşları tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli firmaların liderleri konuğumuz oldu. Bu dosya kapsamında konuğumuz olan World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender, World Medicine’in üretim, üretimde yerelleşme ve ihracat yolculuğunu tüm detaylarıyla Fikir Liderleri Dergisi okurları için anlattı.

 

“Biz 13 yıl önce Türkiye’de faaliyetlerimize başlarken tek bir büyük amaç belirledik. Türkiye’yi World Medicine’ın ilaç üretim üssü haline getirmeyi ve Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefini pusulamız yaptık.”

Üretim ve İhracat
World Medicine

Ruşen Kalender
World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı

 


YATIRIM YAKLAŞIMIMIZ BÜYÜMEMİZDE DE BİR TETİKLEYİCİ OLDU. PORTFÖYÜMÜZDEKİ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ İÇİN YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR YENİ ÜRÜN AÇILIMLARINI DA BERABERİNDE GETİRDİ. AR-GE YATIRIMLARINI SADECE ÜRETİMİ ARTIRMA PERSPEKTİFİNDEN DEĞERLENDİRMİYORUZ. BU BİZİM İÇİN MİLLİ İLACA DOLAYISIYLA ÜLKEMİZ EKONOMİSİ VE GELECEĞİNE DE YATIRIM ANLAMINA GELİYOR.

 

F. L: World Medicine’ı tanıyabilir miyiz?
RUŞEN KALENDER: World Medicine Türkiye, World Medicine Şirketler Grubu’na bağlı olarak 2011 yılında kuruldu, yenilikçi bakış açımızla dünya çapında, ulaşılabilir ve etkili ürünler sunarak yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Halihazırda nöroloji, endokrinoloji, kardiyoloji, romatoloji, gastroenteroloji, üroloji, oftalmoloji, göğüs hastalıkları, gibi birçok tıbbi alanda 450’den fazla farmakolojik ürünü içeren geniş bir portföye sahibiz. Güçlü bir jenerik ilaç üreticisi firma olarak global arenada 5000’in üzerinde ruhsata sahibiz. 3 kıtada 4 üretim tesisimiz ile ilaç ihracatı alanında son 5 yıldır zirvede konumlanarak “Türkiye’nin ilaç ihracatı şampiyonu” unvanıyla yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.

World Medicine’ın, dış pazarlar çalışma modeli nedir? Dış pazarlarla ilgili çalışma modelimizi anlatmadan önce bu modeli hangi amaç etrafında şekillendirdiğimize değinmek isterim. Biz 13 yıl önce Türkiye’de faaliyetlerimize başlarken tek bir büyük amaç belirledik. Türkiye’yi World Medicine’ın ilaç üretim üssü haline getirmeyi ve Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefini pusulamız yaptık. Dolayısıyla hem üretim hem de ihracat anlamında kendimizi geliştirecek yapıları kurmaktan, bu alanlara yatırım yapmaktan hiçbir zaman geri durmadık.

İhracat stratejimizin temelinde istikrarlı büyüme anlayışı var. Bunu sağlayabilmek için de faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde güvenilir bir iş ortağı olabilmek kendi süreçlerimizin ön koşulu. Türkiye’de yaptığımız üretim ve Ar-Ge yatırımlarıyla yüksek standartta ürettiğimiz ilaçları dünyanın birçok farklı noktasına ulaştırıyoruz. Üretim kapasitemizi arttırmak için düzenli olarak altyapı, teknoloji ve fabrika yatırımı yapıyor, sorumlu üretim anlayışıyla yenilenebilir enerji alanında da önemli çalışmalar yürütüyoruz.

World Medicine’ın stratejik iş birliği olarak sunduğu iş modelleri; “Temsilcilik kurulumu, distribütörlük hakları, mevcut olmadığımız ülkelere dış lisans devri, portfolyomuzu tamamlayan niş ürünlerin lisansını edinme, fason üretim anlaşmaları, koşulların uygun olduğu ülkelerde ortaklı girişimler, teknoloji ve araştırma lisanslarımızın devri, ortak yatırımlar için ortaklı iş birlikleri, uluslararası iş birlikleri ve şirketlerin devralınması şeklindedir.

Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz; hangi ülkelerde stratejik iş birlikleriniz var? Ana üretim merkezi olarak belirlediğimiz Türkiye’de İstanbul ve Çerkezköy’de tesislerimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra Romanya ve Cezayir’de de üretim tesislerimiz mevcut. Bugün itibariyle Asya, Afrika, Güneydoğu Asya, Latin Amerika gibi farklı kıtalarda 50’den fazla ülkeye ilaç ihraç ediyoruz. Farklı stratejik iş modelleri ile birçok ülkede faaliyetlerine devam eden şirketimiz, World Medicine markalı ürünleri kendi satış ve pazarlama ekipleriyle 15 ülkede sektörün hizmetine sunmaktadır. Bunun yanı sıra, Afganistan, Arnavutluk, Dominik Cumhuriyeti, Etiyopya, Filipinler, Gana, Guatemala, Hong Kong, Kamboçya, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Libya, Malezya, Meksika, Moğolistan, Mozambik, Nikaragua, Pakistan, Romanya, Singapur, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Şili, Tayvan, Tunus, Uganda, Venezula, Vietnam ve Yemen’e geniş ürün portföyümüz ile ilaç satışı gerçekleştirilmektedir.

 


MİLLİ YATIRIMLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARAK, TÜRKİYE’NİN DIŞA BAĞIMLI OLMADAN DÜNYA ÇAPINDA İLAÇ OTORİTELERİNİN TALEP ETTİĞİ DETAYLI İLAÇ ANALİZLERİNİ KENDİ TOPRAKLARIMIZDA YAPABİLMEK, BU İHTİYAÇ İÇİN GLOBAL LABORATUVARLARIN KAPISINI ÇALMAK ZORUNDA KALMAMAK İÇİN CİDDİ YATIRIMLAR YAPARAK ÖZEL BİR ANALİZ LABORATUVARI KURDUK.

 

Vizyonunuz nedir? Bu ülkelerdeki operasyonel işleyişinizin nasıl olduğu hakkında bilgi alabilir miyiz? Biraz önce de aktardığım gibi farklı ülkelerde farklı iş modellerine uygun operasyonel işleyişimiz var. İş geliştirme felsefemiz doğrultusunda, pazarın büyüklüğü, regülasyonların pazara etkisi (non regüle, semi regüle, tam regüle…vb), karlılık dağılımları, jenerik ürünlerin tüketim eğilimi, geri ödeme ve ihale fırsatları, pazarda yerli ve yabancı üreticilerin durumu, pazardaki dağıtım kanalları ve yöntemleri gibi dinamikleri ortaya koyarak ve hesap tabanlı iş modelleri kriterlerine de ayırarak çalışma modellerimizi ve işleyişimizi belirliyoruz. Vizyonumuz ve peşinden gittiğimiz hedef; ülke temsilciliklerimiz ve dağıtıcı sözleşmelerimizle Türkiye’nin ilacını dünyanın her noktasına ihraç etmek. Dünyayı daha sağlıklı bir geleceğe taşımak, ulaşılabilir ve etkili ürünler üretmek için Ar-Ge ve inovasyona, sürdürülebilirliğe, üretime ve yeşil enerjiye ciddi yatırımlar yapıyoruz.

Ar-Ge çalışmalarınız, ilaç üretiminiz, üretim kapasiteniz ve kapasite kullanım oranlarınız hakkında neler söyleyeceksiniz? World Medicine olarak çok geniş bir ürün portföyümüz bulunuyor. Böyle bir spektrumu yönetebilmek için de yatırım planımızı sürekli geliştiriyoruz. Buradaki yatırım yaklaşımımız büyümemizde de bir tetikleyici oldu. Portföyümüzdeki ürünlerin üretimi için yaptığımız yatırımlar yeni ürün açılımlarını da beraberinde getirdi. Ar-Ge yatırımlarını sadece üretimi artırma perspektifinden değerlendirmiyoruz. Bu bizim için milli ilaca dolayısıyla ülkemiz ekonomisi ve geleceğine de yatırım anlamına geliyor. Buradaki etkimizi çoğaltmak için her yıl ciromuzun yüzde 5’lik kısmını Ar-Ge’ye ayırıyoruz.

Milli yatırımlar bizim için çok önemli. Elimizi taşın altına koyarak, Türkiye’nin dışa bağımlı olmadan Dünya çapında ilaç otoritelerinin talep ettiği detaylı ilaç analizlerini kendi topraklarımızda yapabilmek, bu ihtiyaç için global laboratuvarların kapısını çalmak zorunda kalmamak için ciddi yatırımlar yaparak özel bir analiz laboratuvarı kurduk. WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarı ile bahsettiğim analizleri kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Bu laboratuvarda bizim Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız tüm hızıyla devam ederken, bir yandan da ülkedeki tüm ihtiyacı olan kurumlar gelip WMINO-LAB’ın verdiği hizmetlerden yararlanabiliyor. Bu sayede Türkiye’nin ilaç analizinde dışa bağımlılığını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunabiliyoruz.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızın yanı sıra üretim kapasitemizi de paylaşacak olursak; İstanbul üretim tesisimizde yılda 60 milyon kutudan fazla ilaç üretimi yapabiliyoruz. Türkiye’nin ve Doğu Avrupa’nın en büyük ilaç üretim tesislerinden biri olan Çerkezköy fabrikamızda ise non-steril likit ve yarı katı ürün hatlarımızda yıllık toplam 350 milyon kutu, steril likit ve liyofilize enjektable üretim için toplamda 450 milyon kutu, son olarak katı üretim bölümümüzde üretilen tüm ürünler için toplamda yıllık 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahibiz.

Bunun yanı sıra yaklaşık 1,5 yıl önce temeli atılan 17 bin 582 metrekarelik Çerkezköy ek üretim tesisi ve depo alanı yatırımımız çok kısa zamanda faaliyete geçecek. Ayrıca yine Çerkezköy OSB’de grubumuz çatısı altında hizmet veren bir de boş ampul ve flakon üretimi tesisimiz de bulunuyor. Toplam potansiyelimizi değerlendirdiğimizde; yurt içi ve yurt dışı tesislerimiz ile birlikte bir yılda toplamda 1,5 milyar kutunun üzerinde ilaç üretimi gerçekleştirebiliyoruz. İlaç üreticisi bir şirket olarak insanlığa karşı sorumluluğumuzu biliyor ve bu çerçevede hareket ediyoruz. Ürünlerimizi sadece Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Sistemi’nin karlı olarak nitelendirilen ürünlerine göre geliştirmiyor, global pazarları takip ederek belirliyoruz. Bu bizim sektördeki rakiplerimize göre en büyük farkımız diyebilirim.

Mevcut yıllık hedeflerinizin ya da realizasyonunuzun ne kadarı yurt dışı pazarlardan geliyor ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde ne seviyeye getireceğinizi öngörüyorsunuz? İlaç ihracatında ne konumdasınız? Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefimiz var. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. 2024 yılında hedef pazarlarımız arasında başta Batı Avrupa ve daha sonrasında Amerika yer alıyor. 2023 yılı içinde 90,1 milyon kutu ilaç ürettik. Bu üretimin yüzde 70’ini yani 63 milyonu ihraç edilirken, 27,1 milyonu ise Türkiye pazarına sunuldu. Her yıl yaklaşık yüzde 7-8 büyüme gerçekleştiriyoruz.

 


İLAÇ ÜRETİCİSİ BİR ŞİRKET OLARAK İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUĞUMUZU BİLİYOR VE BU ÇERÇEVEDE HAREKET EDİYORUZ. ÜRÜNLERİMİZİ SADECE TÜRKİYE’NİN SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ’NİN KARLI OLARAK NİTELENDİRİLEN ÜRÜNLERİNE GÖRE GELİŞTİRMİYOR, GLOBAL PAZARLARI TAKİP EDEREK BELİRLİYORUZ. BU BİZİM SEKTÖRDEKİ RAKİPLERİMİZE GÖRE EN BÜYÜK FARKIMIZ DİYEBİLİRİM.

 

Türkiye ekonomisi için ilaçta dış pazar faaliyetlerinin ve ihracatın önemi hakkında neler söyleyeceksiniz? Ülke olarak yüksek kaliteli ürünler üretecek ve bunu dünyaya ihraç edecek iş gücüne, deneyime ve altyapıya sahibiz. Bu alanda yaratılabilecek büyümenin ülke ekonomisine sağlayacağı değer de tartışma kabul etmeyecek durumda. İlaç sektörü; Türkiye’nin ihracat gelirlerini artırabilecek, global pazarlarda rekabette adından söz ettirecek ve ülkeye döviz kazandırarak cari açığın azalmasına katkı sunacak çok stratejik bir alan. Biraz önce de paylaştığım gibi ülke olarak bu alanda başarı kazanmayı gerektirecek tüm alt yapıya sahibiz. Bununla birlikte başka ülkelerin sahip olmadığı coğrafi bir avantajımız da bulunuyor. Türkiye’nin coğrafi konumu özellikle Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarlarına kolay erişim imkânı sunuyor. Bu bölgelerdeki ülkelerin sağlık sistemlerine yönelik artan talepler, Türk ilaç sektörünün ihracat potansiyelini daha da artırıyor.

Türkiye’de tüm üreticilerin dış pazarlara korkmadan açılması, sadece Türkiye pazarı ile yetinmemesi gerekir. Uluslararası ilaç şirketlerinin yerelleşme yönelimlerine istinaden fason üretimleri sadece Türkiye pazarı için değil uluslararası pazarlar için de Türkiye’ye çekilmelidir. İhracat ruhsatları, yakın ve uzak coğrafyalarla karşılıklı kalite belgeleri ve ruhsat tanıma anlaşmaları bizlerin önünü açabilir, ekonomik katkımızı ve verimliliğimizi anlamlı oranda artırabilir. Raporlar 2022 yılında küresel ilaç ihracatının 820 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Bu ihtiyacı karşılayan ilk 10 ülkenin, toplam ihracatın yüzde 79’unu oluşturduğunu görüyoruz. İlk 10 listesinde zirvede sırasıyla Almanya, İsviçre ve ABD konumlanırken Türkiye 26’ıncı sırada yer alıyor. Biz doğru hamleler ve yatırımlarla bu listedeki sıralamayı değiştirebileceğimize inanıyoruz. Bu inançla da kendi iş planlarımızı oluşturuyoruz. Arka arkaya ilaç ihracatı şampiyonu olmamız yaptığımız çalışmaların başarısını kanıtlıyor. World Medicine olarak ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Türkiye’yi dünya genelinde tanıtarak önemli bir ilaç üreticisi ülke olarak konumlanmasını sağlıyoruz bu da uzun vadede ülkemiz için çok önemli.

Ülkemizde katma değerli ürün kapsamında ilaç üretim ve ihracatı konusunda sizce ihtiyaçlar neler, daha farklı neler yapılabilir? Aslında bu konu oldukça katmanlı bir konu. Elbette öncelikle Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmanın gerekliliğini konuşmak lazım. Ancak ülkedeki iş gücünün potansiyeli de çok kıymetli. Dolasıyla bir taraftan teknolojik alt yapıya, araştırma geliştirmeye kaynak ayırırken bir taraftan da ülkemizdeki gençlerin iş gücüne etkin katılımlarını da sağlayabilmek gerekiyor. Kurduğumuz Ar-Ge tesislerinde, üretim tesislerinde genç beyinlerin varlığına ihtiyaç var. Biz gelişim noktalarını bu bakış açısıyla ele alıyoruz. Hem üretime hem de Ar-Ge’ye yatırım yapıyoruz ama aynı zamanda gençlerin eğitimlerini destekleyen projelerin de içinde yer alıyor, İK politikalarımızla iş gücüne katılım aşamasında iyi bir merkez olmaya odaklanıyoruz.

Günümüzde bölgesel ve küresel düzeyde meydana gelen politik gelişmeler, dünya genelinde yaşanan ekonomik darboğaz ve bu gelişmelerin sektörümüz üzerindeki etkileri, uluslararası ticaretin artmasını ve ülkemiz açısından da ihracat odaklı gelişimin hızlanmasını gerekli kılıyor. Bu noktada da ruhsatlandırma sürelerinin hızlandırılması ilaç ihracatının arttırılması için kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla ruhsatlandırma fonksiyonu açısından orta vadede sadece ihracata yönelik hızlandırılmış ihraç ruhsatı ve ihracat için gerekli belgelerin verilmesinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışı ruhsatlandırma otoritelerinin arasında karşılıklı tanıma faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini öngörüyorum. Bizi bu noktaya iten şartlar ruhsatlandırma fonksiyonlarını ve ekiplerini de daha fazla ihracat odaklı çalışmaya, hızlanmaya ve hataya yer vermeyecek şekilde sistemli ve planlı olmaya evirecektir kanısındayım. Son olarak devletimiz tarafından sağlanan vergi destekleri, araştırma ve geliştirme faaliyetleri için kaynak destekleri ve özellikle artan kurdan korunmak için alınan önlemler de bizleri daha ileriye taşıyacak unsurlar olarak önemini koruyor.

Orta ve uzun vade hedefleriniz neler? Milli ilaç ve ilaç ihracatı için yatırım yapmaya devem ediyoruz. Türkiye ekonomisine ilaç ihracatı ile en çok katkı sunan kurum olmak için var gücümüzle çalışacağız. Güçlü olduğumuz ilaç pazarlarında ilk 5’te, dünyada bulunduğumuz ülkelerde ise ilk 20 ilaç üreticisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefimiz doğrultusunda da teknoloji, Ar-Ge, altyapı ve yeşil enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz. ⭐️

Yorum yaz