Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında ana dosya konusu; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” konunun tüm paydaşları tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli firmaların liderleri konuğumuz oldu. Bu dosya kapsamında konuğumuz olan Novartis Türkiye Ülke Başkanı Natacha Theytaz ve Novartis Kurtköy Fabrika Direktörü Filiz Gündoğmuş, Novartis Türkiye’nin üretim yolculuğunu tüm detaylarıyla Fikir Liderleri Dergisi okurları için anlattılar.
“Araştırma ve geliştirmeyi merkezimize alan bir şirket olarak dönüştürücü tedaviler sunmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu yapının içerisinde üretim operasyonları önemli bir yere sahip.”
Üretim
Novartis Türkiye
Natacha Theytaz
Novartis Türkiye Ülke Başkanı
Filiz Gündoğmuş
Novartis Kurtköy Fabrika Direktörü
KURTKÖY’DEKİ ÜRETİM FAALİYETLERİMİZE AĞUSTOS 2004’TE BAŞLADIK. NOVARTIS KURTKÖY TESİSİ KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA BÜYÜYEREK NOVARTIS KÜRESEL ÜRETİM AĞININ ÖNEMLİ BİR PARÇASI HALİNE GELDİ. 150 KİŞİ İLE BAŞLAYAN YOLCULUĞUMUZA BUGÜN YAKLAŞIK 400 ÇALIŞANIMIZLA DEVAM EDİYORUZ. HEM YEREL HEM DE İHRACAT PAZARLARI İÇİN ORAL KATI FORM ÜRETİMİNDE UZMANLAŞMIŞ ÖNEMLİ İLAÇ ÜRETİM TESİSLERİNDEN BİRİYİZ. 130 MİLYON KUTU GİBİ ETKİLEYİCİ BİR ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİBİZ.
F.L: Sizleri tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza ayrı ayrı kariyerinizi anlatır mısınız?
NATACHA THEYTAZ: Üniversite eğitimimi İsviçre Lozan Üniversitesi’nde Sosyal ve Siyasal Bilimler alanında tamamladım. Ardından, ABD Wittenberg Üniversitesi’nde burslu olarak ekonomi ve İsviçre Basel Üniversitesi’nde ileri Avrupa çalışmaları yüksek lisans programlarını bitirdim. İsviçre’deki St. Gallen Üniversitesi’nden ticaret hukuku alanında diplomamı alarak uzmanlığımı geliştirdim. Son olarak, liderlik ekibimizle de birlikte katıldığım Kellog “Büyüme Stratejisini Yönetme” konulu sertifika programını tamamladım. Profesyonel kariyerime stratejik danışmanlık ve iç denetim alanında başladım. Bu deneyimler bana çeşitli sektörlere yönelik değerli içgörüler kazandırdı.
İsviçre hükümeti için yaptığım çalışmaların ardından 22 yıl önce ilaç sektörüne adım attım. 2018 yılında Novartis’e katıldım ve sırasıyla global iş güvencesi & danışmanlığı direktörü, Novartis İcra Komitesi üyesi olarak görev yaptım. Ayrıca EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg’da yönetim kurulu üyesi ve risk & denetim komitesi başkanı olarak sorumluluklar aldım. Nisan 2022’de Novartis Türkiye Ülke Başkanı olarak atandım. Ailemle birlikte seyahat etmeyi seviyorum. Son zamanlarda triatlona dönüşen merakımla birlikte bir koşu tutkunuyum ve Türkiye’ye geldiğim günden bu yana burada gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası yarışlara katılıyor, ülkenin birbirinden farklı doğal güzellikleri arasında koşarak unutulmaz deneyimler yaşıyorum.
FİLİZ GÜNDOĞMUŞ: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldum. Sağlık sektöründeki kariyerime 2001 yılında adım attıktan sonra çeşitli şirketlerde ürün yöneticiliği ve ruhsatlandırma uzmanlığı gibi farklı pozisyonlarda görev aldım. 2006 yılında Novartis’te ruhsatlandırma stratejileri koordinatörü olarak çalışmaya başladım. Kariyerime, şirketin Kurtköy fabrikasında sırasıyla üretim kalite müdürü, kalite uyum müdürü, fabrika kalite direktörü, üretim birimi direktörü rollerinin ardından, fabrika direktörü olarak devam etmekteyim. Bu rolüme ek olarak Novartis Yerel Pazarlar Üretim Global Direktörü pozisyonuyla da Novartis’e değer katmaya devam ediyorum. Novartis Yerel Pazarlar Üretim Ekibi’nin lideri olarak Mısır, Endonezya, Pakistan, Rusya, Bangladeş’deki tesislerinin sorumluluğunu üstlenmiş bulunuyorum. Bir kızım var ve ailemle birlikte farklı ülkeleri ve kültürleri keşfetmeyi, bisiklet sürmeyi ve doğa yürüyüşlerini seviyorum.
Novartis’in küresel yapılanması ve bunun içerisinde üretimin yeri hakkında bilgi verebilir misiniz?
N. THEYTAZ: Novartis, dünya çapında yaklaşık 130 ülkede ve 78 bin çalışanıyla faaliyet gösteren ve tedavileri milyonlarca hastaya ulaşan İsviçre merkezli yenilikçi bir ilaç firmasıdır. Araştırma ve geliştirme, üretim operasyonları, satış ve pazarlama, teknoloji platformları ve kurumsal fonksiyonlardan oluşan bir organizasyonuz. Dünyadaki karşılanmamış tedavi ihtiyacının yüksek olduğu tedavi alanlarına odaklanıyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi merkezimize alan bir şirket olarak dönüştürücü tedaviler sunmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu yapının içerisinde üretim operasyonları önemli bir yere sahip. Dünya çapında yenilikçi ilaçlarımızı üreten 30’dan fazla üretim tesisimiz var. 2023 yılında toplamda yaklaşık 19,8 milyar tedavi üreterek, tedavilerimizin hastalara kesintisiz ve güvenilir bir şekilde tedarik edilmesini sağladık.
TEK YÖNLÜ MALZEME AKIŞI VE SÜREÇ VERİMLİLİĞİNİ TEMEL ALAN “YALIN ÜRETİM” YAKLAŞIMIYLA YENİLİKÇİ BİR TASARIMA SAHİBİZ. ÜRETİM, KALİTE GÜVENCE VE KALİTE KONTROL, MÜHENDİSLİK, ÜRETİM BİLİMİ VE TEKNOLOJİLERİ, TEDARİK ZİNCİRİ & OPERASYONLAR BİRİMİ, DEPO & LOJİSTİK & SAHA HİZMETLERİ GİBİ OPERASYONEL BİRİMLERİ DE İÇEREN BİR YAPIMIZ VAR. NOVARTIS’İN ULUSLARARASI ÜRETİM POLİTİKALARINA UYGUN OLARAK DÜZENLENMİŞ OPERASYONLARIMIZ ARACILIĞIYLA, YÜKSEK SEVİYEDE GÜVENLİK VE ÇEVRE KORUMA BİLİNCİYLE 120’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ.
Novartis Kurtköy hakkında bilgi alabilir miyiz?
F. GÜNDOĞMUŞ: Kurtköy’deki üretim faaliyetlerimize Ağustos 2004’te başladık. Novartis Kurtköy tesisi kurulduğu günden bu yana büyüyerek Novartis küresel üretim ağının önemli bir parçası haline geldi. 150 kişi ile başlayan yolculuğumuza bugün yaklaşık 400 çalışanımızla devam ediyoruz. Hem yerel hem de ihracat pazarları için oral katı form üretiminde uzmanlaşmış önemli ilaç üretim tesislerinden biriyiz. 130 milyon kutu gibi etkileyici bir üretim kapasitesine sahibiz. Tesisimiz, 52.000 m2’si yerleşim alanı olmak üzere toplam 110.000 m2’lik bir alana yayılıyor. Tek yönlü malzeme akışı ve süreç verimliliğini temel alan “yalın üretim” yaklaşımıyla yenilikçi bir tasarıma sahibiz. Üretim, Kalite Güvence ve Kalite Kontrol, Mühendislik, Üretim Bilimi ve Teknolojileri, Tedarik Zinciri & Operasyonlar Birimi, Depo & Lojistik & Saha Hizmetleri gibi operasyonel birimleri de içeren bir yapımız var. Novartis’in uluslararası üretim politikalarına uygun olarak düzenlenmiş operasyonlarımız aracılığıyla, yüksek seviyede güvenlik ve çevre koruma bilinciyle 120’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
Novartis, Türkiye fabrikasında kaç yıldır, hangi endikasyonlara ve formlara sahip ürünleri üretiyor?
F. GÜNDOĞMUŞ: Maliyet ve sürat açısından en etkin çalışma modelini sağlamak için ileri teknoloji sistemleriyle donatılmış tesisimizde 20 yıldır onkoloji, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve ağrı gibi endikasyonların tedavisinde kullanılan birçok Novartis ilacının katı oral formlarını üretiyoruz. Hem yerel hem de ihracat pazarları için tablet, kapsül, film tablet, efervesan gibi katı form üretiminde uzmanlaşmış bir üretim tesisiyiz. Bunların yanı sıra küresel halk sağlığı için hayati önem taşıyan ve sıtma tedavisi için kullanılan ilacın dünyadaki tek üretim merkeziyiz. Son 10 yılda, 10 yenilikçi ilacımızı başarıyla Kurtköy tesisine transfer ettik ve burada üretilen molekül sayısını 24’e çıkardık. Bu moleküllerimizin farklı dozaj formlarıyla birlikte toplam 80 farklı dozaj ilaç üretiyoruz. Türkiye’deki üretim gücümüzü ve global sağlık çözümlerine olan katkımızı daha da ileriye taşımak için tüm ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz.
İlaç üretiminde hangi standartlara ve sertifikalara sahipsiniz, teknoloji ve kalite yaklaşımınız nedir? Sağladığınız üretim kalitesinin arkasında yatan etmenler ve Novartis Kurtköy’ü ilaç üretiminde farklılaştıran değerler neler?
F. GÜNDOĞMUŞ: Novartis Kurtköy üretim tesisi olarak, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirliği odağına alan bir üretim modelini benimsiyoruz. Yenilenebilir enerji üretimi sağlamak önceliklerimiz arasında. Bu alanda hayata geçirdiğimiz projelerle çevreye duyarlı ve enerjisini üreten bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. 2025 itibarıyla karbon nötr, 2028 sonu itibarıyla da “sıfır karbon” salınımı hedefine ulaşmak gibi cesur bir hedefimiz var. Çevresel sürdürülebilirlik hedefimiz doğrultusunda yaptığımız son yatırımlar arasında “Solar Panel Sistemi”, “Termal Kollektor”, “Isı Pompası”, “Elektrikli Kazan”, “Atık Su Geri Dönüşüm Sistemi”, “Verimli Soğutma Kulesi”, “Verimli Buhar Kapanları”, “Chiller Otomatik Fırça Temizleme Sistemi” projelerimiz yer alıyor. Bu projelerimiz ile 2028 sonu itibarıyla karbon ayak izimizi yaklaşık 10 bin ton azaltarak karbon sıfır hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu hedeflerimiz ve sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlarımız etkilerimizi sorumlu bir şekilde yönetme kararlılığımızı ortaya koyuyor.
Novartis Kurtköy ekibi olarak üretim faaliyetlerimiz çerçevesinde ürün portföy transformasyonu ile dahil olan yeni üretim teknolojilerini içeren ve tüm operasyonlarda otomasyon, dijitalleşme ve sadeleşmeyi amaçlayan projeler yürütüyoruz. Bu projelerle, operasyonel verimliliğimizi ve üretim kalitemizi artırmakla kalmıyor, geleceğin üretim standartlarına uyum sağlayarak sürdürülebilir bir başarıyı sağlamayı da hedefliyoruz. Bu çalışmalar, üretim kalitemize olumlu katkılar sağlayarak, hastalara en güvenilir ve yüksek standartlarda ürünler sunmamıza olanak tanıyor.
MALİYET VE SÜRAT AÇISINDAN EN ETKİN ÇALIŞMA MODELİNİ SAĞLAMAK İÇİN İLERİ TEKNOLOJİ SİSTEMLERİYLE DONATILMIŞ TESİSİMİZDE 20 YILDIR ONKOLOJİ, HİPERTANSİYON, YÜKSEK KOLESTEROL VE AĞRI GİBİ ENDİKASYONLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN BİRÇOK NOVARTIS İLACININ KATI ORAL FORMLARINI ÜRETİYORUZ. HEM YEREL HEM DE İHRACAT PAZARLARI İÇİN TABLET, KAPSÜL, FİLM TABLET, EFERVESAN GİBİ KATI FORM ÜRETİMİNDE UZMANLAŞMIŞ BİR ÜRETİM TESİSİYİZ. BUNLARIN YANI SIRA KÜRESEL HALK SAĞLIĞI İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN VE SITMA TEDAVİSİ İÇİN KULLANILAN İLACIN DÜNYADAKİ TEK ÜRETİM MERKEZİYİZ.
Ülkemizde, katma değerli ürün kapsamında ilaç üretim ve ihracatı için daha fazla odaklanılması gereken gelişim alanları nelerdir?
N. THEYTAZ: Türkiye’de ilaç sektörü, üretim kapasitesi ve ürün portföyüyle yüksek katma değer yaratan alanlardan biri. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ve Türkiye’de 1984 yılında yürürlüğe giren “İyi Üretim Uygulamaları” (GMP) ile bu alanda da önemli yatırımlar hayata geçirilmiş ve teknolojik altyapı geliştirmesine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yakın zamanda yayımlanan ve IQVIA tarafından hazırlanan 2024 Türkiye İlaç Sektörü Raporu’nda paylaşıldığı üzere, “Temel Eczacılık Ürünlerinin ve Eczacılığa İlişkin Malzemelerin İmalatı” sektörünün üretim değeri 2023 yılında 181 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu önemli bir rakam. Ancak, Türkiye’nin ilaç üretiminde hala önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Biyoteknolojik ilaçlar gibi ileri teknoloji gerektiren ürünlerin üretiminin artırılmasını sağlamak bu potansiyele ulaşabilmek için önemli bir gelişim alanı.
Girdi maliyetlerinin azaltılmasına yönelik teşvik ve desteklerin artırılması da önemli bir diğer konu olarak ele alınabilir. Bunun birim maliyetlerini de artırdığı düşünüldüğünde, teşvik ve desteklerin sağlanması üretim tesislerinin kapasitelerinin artırılıp ihracat potansiyellerinin büyütülmesine yardımcı olacaktır. Ek olarak çevresel sürdürülebilirlik projelerine yönelik teşviklerin artırılması da üretimin ve dolayısıyla ihracatın büyümesinde önemli rol oynayacaktır.
Türkiye’ye gelirken en önemli önceliklerimden birisi, tedavilerimize erişimin artırılmasına odaklanmaktı. Bu konuyu gündemimizde en öncelikli sıralarda tutmaya devam ederken, Türkiye’de ilaç üretiminin önemli bir oyuncusu olarak hem erişim hem de üretim noktasında sağlanacak ve Türkiye’yi küresel ilaç değer zincirinde daha üst konumlara taşıyacak çalışmaların bir parçası olmayı önemsiyoruz. ⭐️
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.