Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında; FDI Dünya Diş Hekimliği Kongresi’nin ardından hazırlanan değerlendirme dosyasında Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek ve Haleon Ağız ve Diş Sağlığı Medikal Kategori Lideri Dr. Steve Mason dergiye konuk oldular ve oldukça kapsamlı bilgiler paylaştılar. Okurlarımız için paylaşıyoruz.
FDI Dünya Diş Hekimliği Kongresi
Haleon Türkiye
Devrim Şimşek
Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü
HALEON OLARAK TÜRKİYE VE TÜM FAALİYET GÖSTERDİĞİMİZ ÜLKELERDE BAŞARIMIZIN ARKASINDA “HERKES İÇİN HER GÜN DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM MÜMKÜN” VİZYONUMUZ YATIYOR. BU NEDENLE, İNOVASYONUN ÖTESİNE GEÇEREK, DÜNYA ÇAPINDA AĞIZ SAĞLIĞI ALIŞKANLIKLARINI VE FARKINDALIĞINI ARTIRMAK AMACIYLA YENİ ÇÖZÜMLER BULMAYA ODAKLANIYORUZ.
F. L: Dünya Diş Hekimliği Kongresi’ne bu sene İstanbul ev sahipliği yaptı. Ağız ve diş sağlığı alanında ülkemizde faaliyet gösteren önemli global oyuncularından Haleon‘u temsilen, bu konuda neler söylemek istersiniz?
DEVRİM ŞİMŞEK: Diş hekimliği olimpiyatları olarak kabul edilen FDI Dünya Diş Hekimliği Kongresi, alanında gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan. Haleon olarak diş hekimliğinde güncel gelişmelerin ve önleyici tedbirlerin öneminin aktarıldığı, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden 10 bini aşkın diş hekiminin katıldığı böylesine önemli bir etkinliğin sponsorluğunu üstlendik. Kongreye ayrıca diş hassasiyeti ve diş eti hastalıklarıyla ilgili düzenlediğimiz sempozyumlarla katkı sağladık.
Haleon olarak FDI’nın (Dünya Diş Hekimleri Federasyonu) dünya genelinde ağız sağlığını iyileştirme, bu alandaki eşitsizlikleri azaltma ve ağız hastalıklarının küresel yükünü hafifletmeyi hedefleyen “Herkes için Optimum Ağız Sağlığını Sunma” ilkesinin benimsendiği FDI Vizyon 2030’un kurumsal ortağıyız. Bunun yanı sıra, “Kapsamlı Yarık Dudak ve Damak Bakımı”, “Kısmi Dişsiz Hastalar” ve “Diş Fırçalama Kılavuzları” gibi belirli ağız sağlığı ihtiyaçlarına yönelik sağlanan araçlar ve eğitimler konusunda da FDI’nın destekçileri arasında bulunuyoruz.
Diş hekimliği, eğitim yoğun ve sürekli yeniliklere sahne olan, yeni teknikleri bulunan bir branş. Haleon Türkiye olarak diş hekimlerinin mesleki gelişimleri için ne gibi çalışmalarınız var? Eğitim ve diş hekimi iletişimi çalışmalarınızda teknolojiyi ne düzeyde kullanıyorsunuz? Ağız ve diş sağlığı alanında hizmet veren hekimlerin kişisel kariyer yolculuklarına destek olabilmek bizim için çok kıymetli. Bu amaçla Türk Diş Hekimleri Birliği TDB Akademi ile yaptığımız iş birliğiyle öğrencilere ve mesleki yönden kendini geliştirmek isteyen diş hekimlerine, geliştirdiğimiz zengin içerikli online platform aracılığıyla eğitim imkânı sağlıyoruz. Ayrıca Estetik Diş Hekimleri Akademisi Derneği’nin üyelerine düzenlediği webinar, workshop, gündüz ve akşam seminerlerine de katkı sağlıyoruz.
Bunların yanı sıra Haleon Health Partner adlı bir dijital platformumuz var. Platform sayesinde 16.000 diş hekimine ve diş hekimliği öğrencisine eğitim modüllerimiz, pratik araçlar, ürünlerimiz, hasta kaynakları, güncel hizmetlerimiz hakkında bilgiler sağlıyoruz. Yine tüm diş hekimlerinin yararlanabileceği bir eğitim kütüphanesini canlı hale getirmeye yönelik bir hazırlık içindeyiz. Bu çalışmamızda da hekimlerin kendi ihtiyaçları ve ilgi alanına yönelik kullanabileceği modüllere ve daha kişileştirilmiş içeriklere yer vermeyi planlıyoruz.
Haleon olarak dünyanın en büyük senkrotron tesislerinden biri olan Grenoble’daki Avrupa Senkrotron Radyasyon Tesisi’nde novamin teknolojisiyle bir çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalarla diş macunu formülasyonlarımızın hassasiyete karşı çok uzun süreli koruma sağladığını ve diş yüzeyinde güçlü bir onarıcı tabaka oluşturduğunu üç boyutlu çalışmalarla ispatladık. Bu çalışmanın sonuçlarını da yine üç boyutlu olarak hekimlerimizle paylaşıyoruz.
Buna ek olarak, Parodontax markamızla bir ağız haritası geliştirdik. Geliştirdiğimiz ağız haritası sayesinde hekimler yüzde 67 sodyum bikarbonat içeriğinin standart florürlü diş macunu ile karşılaştırılmasını ve aradaki farkları görebiliyor. Ayrıca, diş eti hastalıklarının klinik anlamda değerlendirilmesini sağlayan kanama, plak ve enflamasyon üzerinde de ayrı ayrı inceleme fırsatı bulabiliyor.
Ağız ve diş hastalıklarında Türkiye’nin karnesi nedir? Geliştirilmesi için neler yapılmalı? Türkiye’nin diş sağlığı karnesine bakıldığında rakamlar pek parlak değil. Kısaca özetlemek gerekirse:
Diş Sağlığı Karnesi
✔️ Türk toplumunda diş çürüğü prevalansı 76,5. (Kaynak:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38238260/)
✔️ Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de 5 ve 6 yaş grubu çocuklarının yüzde 70’i diş çürüğü sorunu yaşıyor.
✔️ Türkiye yetişkin nüfusunda her 10 Kişiden 8’i diş hassasiyeti problemi yaşıyor.
✔️ Türkiye’de en sık karşılaşılan ağız sağlığı sorunları arasında diş eti problemi geliyor. Her 10 kişiden 5’inin diş eti kanıyor.
Diş Macunu ve Diş Fırçası Tüketimi
2023 IPSOS Hane Penetrasyonu verilerine göre;
✔️ Türkiye’de diş macunu yüzde 77,59, diş fırçası yüzde 55,61, ağız bakım suyu ise yüzde 8 hane penetrasyonuna sahip. Türkiye bu rakamlarla yüzde 95 penetrasyona sahip Batı Avrupa’nın gerisinde kalıyor.
✔️ Bir hane ortalama 341 ml diş macunu tüketti. Bu da ortalama hane büyüklüğünün 3.2 kişi olduğunu düşünürseniz kişi başına yaklaşık olarak 107 ml gibi bir miktara denk geliyor. Bu da yılda 1 büyük diş macunu tüpü demek.
✔️ Diş fırçası haneye senede 4.2 adet giriyor. Kişi başına 1.3 adet olarak alabiliriz. Düzenli kullanıldı- ğını düşünerek kullanım süresi 9 aya denk geliyor. İdealde bir diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi öneriliyor.
Nielsen & IQVIA YTD, Haziran 2024
✔️ Ağız ve diş sağlığı pazarı 2024’ün ilk yarısında adette %7.5 büyürken büyümenin büyük bir çoğunluğu diş macunu pazarındaki çoklu alımlardan ve pazardaki yeni lansmanlardan geldi; burada “ağız bakım rutinimi doğru yapmalıyım” kavramından çok kozmetik ihtiyaçların ön plana çıktığını gözlemliyoruz.
Bu tabloyu değiştirmek için öncelikle ağız ve diş sağlığı konusunda bireysel ve toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik eğitim ve çalışmalara ağırlık verilmeli. Erken yaşlardan itibaren sağlık okuryazarlığı becerilerinin geliştirilmesi, toplumun öz bakım uygulamalarına teşvik edilmesi, öz bakım ürün ve hizmetlerine erişimin yaygınlaştırılması ve öz bakımın sağlık sistemlerine entegre edilmesi de büyük önem taşıyor.
Haleon’un sosyal sorumluluk ve toplumsal farkındalık projelerine önem verdiğini biliyoruz. Haleon Türkiye’nin topluma yönelik çalışmalarını gerçekleştirirken tutunduğu motivasyon kaynakları neler? Nasıl bir misyonla bu faaliyetlerinizi gerçekleştiriyorsunuz? Daha sağlıklı ve dayanıklı toplumların oluşmasında bireylerin bilinçlenmeleri ve kendi sağlıklarında aktif bir rol almalarının payı büyük. Bu alanda en büyük önceliklerimizden biri tüm bireylere sağlıkta kapsayıcılık konusunda sürdürülebilir çözümler sunabilmek. Bizim için sağlıkta kapsayıcılık; sosyal ve ekonomik anlamda dezavantajlı bireyler ile engellilik, yaş, ırk ve etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılığa uğrayan bireyler de dahil olmak üzere, mümkün olan en fazla kişinin daha iyi günlük sağlık koşullarından faydalanabilmesi için fırsatların artırılmasını ifade ediyor.
Bu doğrultuda, lokomotif markamız Sensodyne ile çocukları ağız sağlığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Çılgın Profesör adlı bir tiyatro oyunu hayata geçirdik. Proje kapsamında Yuvamız İstanbul kreşlerinde yaklaşık 10.000 çocuğa ulaşarak, erken yaştan itibaren ağız bakım rutini oluşturmanın önemiyle ilgili farkındalık kazandırmayı amaçlıyoruz.
Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl yaşadığımız ve hepimizi derinden üzen depremin hemen ardından Türk Dişhekimleri Birliği ile depremzede vatandaşlarımızın acil ağız ve diş sağlığı ihtiyaçlarını karşılamak üzere 11 ilde 25 adet mobil diş kliniğini hizmete sunduk. Ayrıca bölgedeki temiz içme suyu ihtiyacına yönelik Idea Universal ile Hatay ve Kahramanmaraş’ta akıllı yaşam istasyonları kurduk. Yine Türk Diş Hekimleri Birliği’nin koordinasyonluğunda ve Hatay Diş Hekimleri Odası iş birliğiyle çadır kentlerde yaşayan çocuklara yönelik düzenlenen ağız ve diş sağlığı eğitimleri kapsamında; “Sensodyne Promine Çocuklar İçin” diş macunu ve diş fırçası gönderdik.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA BİREYSEL VE TOPLUMSAL FARKINDALIĞI ARTIRMAYA YÖNELİK EĞİTİM VE ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLMELİ. ERKEN YAŞLARDAN İTİBAREN SAĞLIK OKURYAZARLIĞI BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ, TOPLUMUN ÖZ BAKIM UYGULAMALARINA TEŞVİK EDİLMESİ, ÖZ BAKIM ÜRÜN VE HİZMETLERİNE ERİŞİMİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE ÖZ BAKIMIN SAĞLIK SİSTEMLERİNE ENTEGRE EDİLMESİ DE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR.
Ürün yelpazenizle hangi yaş gruplarının ağız ve diş sağlığı problemlerine çözümler üretiyorsunuz? Pazardaki konumunuz hakkında özet bilgi verebilir misiniz? Haleon olarak Türkiye’de toplam ağız sağlığı kategorisinin yaklaşık 3’te 1’ine sahibiz. Sensodyne ve Parodontax markalarımızla Türkiye’de diş hekimlerinin hassasiyet ve diş eti sorunları için en çok önerdiği* marka olmaktan mutluluk duyuyoruz. Markalarımızın geçmişi çok uzun yıllara dayansa da ürün kategorilerimizi bugünün ihtiyaçlarının yanında geleceğin ihtiyaçlarını da gözeterek belirliyoruz.
Son zamanlarda beyazlatıcı kategorisi oldukça trend. Ancak beyazlatma işlemlerinde abrazyon gözlemlenebiliyor. Yetişkinler için yakın dönemde lanse ettiğimiz “Sensodyne Klinik Beyazlık” ürünümüz ile düşük aşındırıcılık düzeyine sahip mine dostu çözümler sunuyoruz. Özellikle tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği çay, kahve ve tütün lekelerinde etkili olan ürünümüz, yapılan klinik çalışmalarla kanıtlanan iki ton daha beyaz dişleri 7/24 hassasiyet korumasıyla birlikte vadediyor. Ayrıca yine yakın zamanda Sensodyne ile çocukların ilk süt dişlerinden itibaren yaş gruplarına göre değişen ağız bakım ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ‘Sensodyne Promine Çocuklar İçin’ ürün serimizi piyasaya sürdük. 0-2, 3-5 ve 6-12 yaş gruplarındaki çocukların ağız bakım ihtiyaçlarına göre diş hekimleriyle birlikte geliştirdiğimiz “Sensodyne Promine Çocuklar İçin” diş macunlarımız, yaş grubuna göre içerdiği florür miktarıyla çocukların hassas diş minelerini güçlendirerek çürüklere karşı gün boyu etkili koruma sağlıyor. Diş fırçaları ise yumuşak fırça kıllarıyla hem hassas hem de etkili temizlik sağlayacak şekilde dizayn edildi.
Ağız sağlığı ürünlerinizin arkasındaki Ar-Ge’yi biraz daha açabilir misiniz? Neden Haleon ürünlerini kullanmalıyız?
DR. STEVE MASON: Sensodyne, Corega ve Paradontax gibi lider markalarımız ve bilime dayalı geniş ürün yelpazemizle ağız ve diş sağlığı sorunlarını çözmeyi ve bu alandaki eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyoruz. Ar-Ge yatırımlarımız, inovasyon ve ağız sağlığı bilimlerinin gelişimini desteklemekte kritik bir rol oynuyor. Bu yıl Türkiye dahil birçok pazarda, tüketici ihtiyaçlarına ve güvenilir bilime dayanarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünleri piyasaya sürdük. Haleon olarak Türkiye ve tüm faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde başarımızın arkasında “Herkes İçin Her Gün Daha Sağlıklı Bir Yaşam Mümkün” vizyonumuz yatıyor. Bu nedenle, inovasyonun ötesinde, dünya çapında ağız sağlığı alışkanlıklarını ve farkındalığını artırmak için sürekli yeni yollar aramaya odaklanıyoruz. DSÖ’nün önerisi üzerine, florürlü diş macunlarıyla (1.000 ve 1.500 ppm) günlük iki kez diş fırçalamanın plak birikimi ve periodontal hastalıkları önlemede etkili olduğunu biliyoruz. Ancak ulusal ağız sağlığı anketleri, yetişkinlerin yalnızca %65- 80’inin günde en az iki kez diş fırçaladığını gösteriyor. Doğru alışkanlıklarla önlenebilecek ağız ve diş sağlığı hastalıklarının ihmal edildiği için sağlık sistemleri üzerinde oluşturduğu yükün farkındayız. Bunu önlemek için diş hekimleri, akademisyenler ve STK’larla birlikte ağız sağlığı ve kapsayıcılığın önemini vurguluyor, halkı ve sağlık profesyonellerini bilinçlendirmeye devam ediyoruz. ⭐️
Referans:
*IPSOS Diş Hekimi Çalışması, Ağustos 2024
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.