Yuvam Dünya Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, dergimizin yeni sayısının konuğu oldu ve “İklim Kliniği” ile çok yeni düzenledikleri “İklim Krizinin Beden ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etklileri Sempozyumu” hakkında bilgiler verdi.
“Küresel çapta tıp öğrencileri ve profesyonelleri, iklim kriziyle mücadeleye yönelik acil ve önemli adımlar talep ediyor. Bu nedenle bu etkileri tanımamız, direnç geliştirmemiz şart.”
İklim Krizi ve Ruh Sağlığı
Yuvam Dünya Derneği
Kıvılcım Pınar Kocabıyık
Yuvam Dünya Derneği Kurucusu ve
Yönetim Kurulu Başkanı
Etki girişimcisi ve Etki Yatırımcısı
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ İKLİM KRİZİNİ BİR SAĞLIK KRİZİ OLARAK İLAN ETTİ… İKLİM KRİZİNİN ETKİLEDİĞİ KIRILGAN GRUPLAR ARASINDA YAŞLILAR, HAMİLE KADINLAR, ÇOCUKLAR VE KRONİK HASTALIĞI OLAN BİREYLER YER ALIYOR. AŞIRI HAVA OLAYLARI VE ARTAN SICAKLIKLAR BU GRUPLARDAKİ RİSK ORANLARINI ARTIRABİLİYOR. AYRICA, İKLİM KRİZİNİN YARATTIĞI SOSYAL VE EKONOMİK BASKILAR, TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI DA ZAYIFLATARAK PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇIYOR.
F. L: Yuvam Dünya Derneği’ni, kuruluş amacını ve hedeflerini anlatır mısınız?
KIVILCIM PINAR KOCABIYIK: Yuvam Dünya’nın çıkış noktası ve neslimizin hikayesini değiştirmek. Bu kapsamda eğitim, savunuculuk, yayınlar, özel sektör ve toplumsal etki projeleriyle köklü bir kültür değişimi üzerine çalışıyoruz. Bizim neslimiz, iklim krizinin gidişatını değiştirmek gibi büyük bir sorumluluğun altında. Zamanımız daralıyor ve değişimi hızlandırmamız gerekiyor. Biz bu noktada iletişime özel bir önem veriyoruz. Çünkü iklim krizi, jargonu ağır ve disiplinler arası bir konu. Dolayısıyla dilde de bir adaletsizlik, iklim adaletsizliği yaşanabiliyor. Bizim odağımızda konuyu yalınlaştırarak hepimizin bir araya gelerek oluşturacağı kalıcı bir kültürel dönüşüm var. Bu değişim için yeni hikayelere ve bu hikayeleri yazacak, yaşayacak yeni insanlara ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Yuvam Dünya, biraz da bu hikâyenin yeni yazarlarının bir araya geldiği, yeni yollar ve tarzlar aradığı bir alan.
10 Ekim’de çok özel bir sempozyum düzenlediniz; sempozyumun teması da çok dikkat çekici bir tema oldu. Neden iklim krizi ve neden iklim krizinde beden ve ruh sağlığı? İklim krizinin etkilerini en belirgin deneyimlediğimiz alanlardan biri de sağlık. Dünya Sağlık Örgütü bu krizi bir sağlık krizi olarak ilan etti. 2024 yazı şu ana kadar yaşanmış en sıcak yaz olarak kayıtlara geçti. İklim krizinin etkilediği kırılgan gruplar arasında yaşlılar, hamile kadınlar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler yer alıyor. Aşırı hava olayları ve artan sıcaklıklar bu gruplardaki risk oranlarını artırabiliyor. Ayrıca, iklim krizinin yarattığı sosyal ve ekonomik baskılar, toplumsal dayanışmayı da zayıflatarak psikolojik sorunlara yol açıyor. Küresel çapta tıp öğrencileri ve profesyonelleri, iklim kriziyle mücadeleye yönelik acil ve önemli adımlar talep ediyor. Bu nedenle bu etkileri tanımamız, direnç geliştirmemiz şart. Gezegenimize ve sağlığımıza yönelik bu farkındalık ile, sağlık sistemlerimizde iklim direncini artırmak amacıyla 2023 yılı başında Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve sağlık kuruluşları ile iş birliği içinde Yuvam Dünya Derneği olarak “İklim Kliniği” projesini başlattık. Hacettepe ve Koç Üniversiteleri iş birliğinde yürütülen bu projenin odağında iklim krizi ve sağlık yer alıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl bir konferans ile projeye başlamıştık, bu yıl ise Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde iklim krizinin hem beden hem de ruh sağlığımız üzerindeki etkilerini ülkemiz ve dünyadan çok değerli bilim insanları ve uzmanlarla ele aldık.
Farkındalığın artmasına hizmet eden çok güzel bir sosyal sorumluluk örneği oldu gerçekten. Bu sempozyumun kamera arkası ve önünde, alanının hangi fikir liderleriyle çalıştınız? İklim Kliniği ile geçtiğimiz yıl verilerle fiziksel etkileri konuşmuştuk. Bu yıl ise son zamanlarda beyin ve ruh sağlığına dair açıklanan çarpıcı verileri açıklamayı hedefledik. Harika bir ekiple çalıştık. Başta İklim Kliniği Bilim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ve Bilim Kurulu Üyemiz Dr. Burçin İkiz olmak üzere bilim kurulu üyelerimizden büyük destek ve katkı aldık. Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA Türkiye) ve Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) ihtiyacı dile getirdi ve öğrencilere erişimimize destek sağladı.
UNDP Türkiye ile Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’nin de açılış katkılarıyla gerçekleşen sempozyumda; Faik Uyanık, Doç Dr. Tufan Nayir, Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Prof. Dr. K. Oğuz Karamustafalıoğlu, Dr. Burçin İkiz, Dr. Elif Altuğ, Pınar Sabancı, Dilara Koçak ve Berivan Aslan Sungur uzmanlık alanlarında değerli katkılarını sundular. Ayrıca yurt dışından iklim krizinin ruh sağlığına etkileri üzerine yoğunlaşan Prof. Yoko Nomura, Prof. Marc Berman ve Dr. Emma Lawrance da bu alanda güncel araştırmalar ve bilgilerini paylaştı. Sağlık kampüslerinde gezegen sağlığını korumaya yönelik içerikler ise Sıla Gürbüz ile birlikte EMSA Türkiye’den Enes Beşir ve ÖHDER’den Görkem Gülsoy tarafından ele alındı. Tüm katılımcılara, paydaşlarımıza ve profesyonel ekibimize teşekkür ediyorum. Hep birlikte harika bir işe imza attık.
VIATRIS TÜRKİYE, KOŞULSUZ DESTEĞİNİ SUNARAK BU SEMPOZYUMUN GERÇEKLEŞMESİNDE ÇOK BÜYÜK BİR KATKI SAĞLADI. VIATRIS BİZİM GLOBALDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDAKİ BAŞARILARI İLE DE TAKİP ETTİĞİMİZ BİR ŞİRKET, GEÇTİĞİMİZ YIL İLK KEZ YİNE İKLİM KLİNİĞİ’NİN İKLİM KLİNİĞİ SAĞLIK BİLİMLERİ KONFERANSI’NDA İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNE GİRMİŞ VE BİRBİRİMİZİ DAHA YAKINDAN TANIMA FIRSATI EDİNMİŞTİK. BU SENE TEKRAR, İKLİM KLİNİĞİ SEMPOZYUMU’NDA BİR ARAYA GELDİĞİMİZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ.
İklim krizinin sağlığımız üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alan bu sempozyumunuzun gerçekleşmesini mümkün kılan partnerlerinizden bahsetmek ister misiniz? Viatris Türkiye, koşulsuz desteğini sunarak bu sempozyumun gerçekleşmesinde çok büyük bir katkı sağladı. Viatris bizim globalde sürdürülebilirlik alanındaki başarıları ile de takip ettiğimiz bir şirket, geçtiğimiz yıl ilk kez yine İklim Kliniği’nin İklim Kliniği Sağlık Bilimleri Konferansı’nda iş birliği içerisine girmiş ve birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı edinmiştik. Bu sene tekrar, İklim Kliniği Sempozyumu’nda bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz.⭐️
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.