Evde geçirdiğimiz bu günlerde birçoğumuz kaygı, stres ve depresyon gibi sorunlarla uğraşıyoruz. Özellikle ebeveynler hem çocuklarının bakımı ve eğitimiyle ilgilenirken hem de işlerini yürütmeye çalışıyor. Artan bu duygusal karmaşa birçok kişiyi duygusal yemeye doğru sürüklüyor, buzdolabının önünde durup bir şeyler yeme hissiyle mücadele ediyorlar. Duygusal yeme beraberinde fazla kiloları da getiriyor. “Ruh haliniz kötüleştiğinde abur cubur yeme isteği, aslında daha da kötü hissetmenize neden olabilir” diyen Prof. Dr. Murat Baş, duygusal yemeyle mücadelenin ve evden daha çok çıkmaya başladığımız şu günlerde fazla kilolardan kurtulmanın ipuçlarını paylaşıyor.
Kafeini sınırlayın, şekerden kaçının
Sağlıklı bir diyete bağlı kalmanın ve düzenli egzersiz yapmanın olumsuz duygularınızı yönetmenin yanı sıra kilo yönetimine de yardımcı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Baş, ruh halini bozacak besinlerden uzak durmanın önemine dikkat çekiyor. Doymuş yağ, şeker ve kafein içeriği yüksek olan besinler ile aşırı işlenmiş besinlerin ruh halini kötüleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Baş, “Bu çerçevede beslenme planınızı yapmak ve takip etmek faydalı olabilir. Ana öğünler ve ara öğünler için seçeneklerinizi listeleyebilirsiniz. Bahsettiğim bu besinlerden kaçınmanız, duygularınızı kontrol etmenize destek sağlar. Düzenli kahve tüketimi olan birçok insan için kafeini beslenme düzeninden tamamen çıkarmak zor olabilir. Ancak özellikle depresyon benzeri semptomlar yaşarken, kafeinli içecekleri ölçülü tüketmeniz gerekir. Kafein uyku düzenini bozabilir ve endişeli hissetmenize neden olabilir. Günlük kahve tüketiminizi 3-4 fincanla sınırlamaya çalışın. Rafine şekerden kaçınmak da ruh halinize yardımcı olur. Şekerli besinler başlangıçta kendinizi daha enerjik hissettirebilir ama ruh halinizin bozulması uzun sürmez. Bunun yerine, kan şekerinizi eşit seviyede tutacak tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar, farklı renklerdeki meyveler, havuç, salatalık gibi sebzeler, ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu yemişler gibi yiyeceklere sadık kalın” diyor.
Hem yağ tutucu hem doygunluk hissini artırıcı lif komplekslerinden destek alın
Duygusal yemenin fazla kilolara dönüşebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Baş, evde kaldığımız süre boyunca aldığımız kilolar için litramin lif kompleksi içeren yağ tutuculara başvurabileceğimizin altını çiziyor.
Özellikle yağlı yiyeceklere karşı eğilimi olanlar için yağ tutucuların iyi bir seçenek olabileceğini belirten Prof. Dr. Baş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Lif içeren yağ tutucular doygunluk hissini de uzatır. Yemeklerden hemen sonra bol su ile alınan bu tabletler kilo vermenizi ve kilonuzu korumayı kolaylaştırır.”
Prof. Dr. Murat Baş, duygusal yemenin önüne geçmek isteyenlere ise şu önerilerde bulunuyor:
- Stresle başa çıkmanın yollarını bulun: Kitap okuyun, örgü örün, duygularınızı yazmayı deneyin, sevdiklerinizle konuşun.
- Egzersiz yapın: Egzersiz rahatlatır, olumsuz duygularla baş etmenizi sağlar ve mutluluk hormonlarını destekler.
- Meditasyon yapın: Nefes egzersizleri, yoga ve diğer rahatlama yöntemlerini deneyimleyebilirsiniz.
- Beslenme günlüğü tutun: Ne yediğinizin ve ne zaman yediğinizin bir kaydını tutmak duygusal yeme yol açan tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olabilir.
- Sağlıklı beslendiğinizden emin olun: Yeterli ve dengeli beslendiğinizden, yeterli vitamin ve mineral aldığınızdan emin olun.
- Suçlu besinleri evden uzaklaştırın: Duygusal yemeniz tetiklendiğinde tükettiğiniz hatalı besinleri evde bulundurmayın.
- Dikkat dağınıklığını toparlayın: Televizyon veya bilgisayar karşısından bilinçsizce yemek yersiniz. Bu alanlardan uzaklaşın.
- Olumlu düşünmeye çabalayın: İçinizde büyüyen olumsuz duyguları, olumlu duygularla değiştirmeyi çabalayın ve kendinizi sevin.