Merck Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü Esra Onsun Bilgi ve Merck Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Tansel Çörtelekoğlu; “Kanser” dosya konusu özelinde Merck Türkiye’nin kanser ve tedavi çözümleri konusunda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini, çözüm ürettiği kanser hastalıklarını, Ar-Ge ve klinik araştırma datalarını, farkındalık çalışmalarını ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerini, Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştılar.
Merck Türkiye
Onkoloji
Esra Onsun Bilgi
Merck Türkiye
Onkoloji İş Birimi Direktörü
Uzm. Dr. Tansel Çörtelekoğlu
Merck Türkiye Medikal Direktörü
“Merck, onkoloji alanında kanser hastaları için yeni seçenekler sağlayan inovatif tedavilerin araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi ve hastaların erişimine sunulması için çalışmalarını sürdürüyor.”
ONKOLOJİ UZMANLARI VE SAĞLIK HİZMETİ SAĞLAYICILARI İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMAYA VE YENİ ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK TIBBININ VE HASTALARININ KULLANIMINA SUNMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA KARARLIYIZ. BU VİZYON DOĞRULTUSUNDA, MERCK OLARAK GLOBALDE VE TÜRKİYE’DE ONKOLOJİ ALANINDA DAHA DA GÜÇLÜ BİR PAYDAŞ HALİNE GELMEK İÇİN EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ.
F. L: Sizleri ve departmanlarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
ESRA ONSUN BİLGİ: Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ardından yine aynı üniversitede MBA yaptım. İş hayatına 2000 yılında başladım ve 2010’da ürün müdürü olarak Merck’te görev aldım. Pazarlama ve satış departmanlarında yerel ve bölgesel pek çok rolün ardından, 2018 yılında fertilite iş birimi direktörü olarak atandım. 2023 itibariyle de Merck Türkiye Onkoloji İş Birimi’nde direktör rolünü üstlendim. Merck Türkiye Onkoloji Ekibi olarak tüm Türkiye’de medikal, pazarlama ve satış fonksiyonlarımızla koordinasyon içerisinde ve yakın bir iş birliği çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra farklı projelerin yarattığı ihtiyaçlar doğrultusunda şirketimizin pek çok departmanı ile ortak hedeflerimiz ve değerlerimiz kapsamında yakın iş birliği içerisindeyiz. Ekibimizde sınırlara bağlı kalmadan yeni fikirleri tecrübeyle beslemenin ve yönlendirmenin önemine inanıyoruz. Onkoloji alanında tecrübeli ekip arkadaşlarımızın yanı sıra bu alana yeni adım atmış; ancak sektör tecrübesi yüksek ekip arkadaşlarımız da var. Elbette genç ve dinamik Merck çalışanlarımız da sahip oldukları yüksek potansiyeli gerçekleştirmek adına ekibimize değer katıyor. Böylece çeşitliliği, deneyim aktarımını ve çok sesliliği benimsemiş bir ekip olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Dr. TANSEL ÇÖRTELEKOĞLU: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kalp ve damar cerrahisi alanında operatör doktor olarak aynı üniversiteden uzmanlık aldım. 2005 yılında ilaç sektörüne geçtim ve 2017 yılında Merck Türkiye Medikal Direktörü olarak çalışmaya başladım. Merck Türkiye Medikal Departman Direktörü olarak atandığım 2017 yılından bu yana departmanımızı güncel iş ihtiyaçlarımıza uygun, yenilikçi, modern, dinamik bir medikal departman haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Departman olarak tüm iç paydaşlarımızla güvenilir ve sorumlu olduğu alanlarda lider bir partner olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Medikal departmanımızda “Medikal Müdür” pozisyonlarımız olduğu gibi ayrıca “Terapötik Alan Müdürü” ve “MSL” (Bölgesel medikal müdür) pozisyonları bulunuyor. Terapötik alanlarımız; fertilite, onkoloji, nöroloji/immünoloji, genel tıp/endokrinoloji bölümlerinden oluşuyor ve terapötik alan müdürleri sorumlu oldukları alan dahilinde tüm ürünlerin medikal yönetiminden, global stratejilere uygun olarak ülke medikal stratejilerinin oluşturulmasından ve bu bölümlerde çalışan medikal müdür ve bölgesel medikal müdürlerin (MSL) yönetiminden sorumlular. Bölgesel medikal müdürler ise oluşturulan ülke medikal stratejilerinin bölgesel olarak doğru bir şekilde uygulanmasından ve sorumlu oldukları bölgelerinde bilimsel içgörülerin toplanmasından sorumlular.
Ayrıca, “Medikal Enformasyon” sisteminin en efektif şekilde kullanımını ve bölgesel medikal müdürler aracılığıyla hekimlerden gelen bilimsel sorulara hızlı bir şekilde cevap verilmesini sağlıyoruz. “Araştırmacı Sponsorlu Çalışmalar” da Merck bünyesinde medikal departmanın takip ve sorumluluğunda yürütülüyor. Departman olarak uyum ve kalite, bir diğer önem verdiğimiz konu. Bizler de diğer Merck departmanları gibi hem lokal hem global regülasyonlara ve standart operasyon prosedürlerimize uyumlu bir şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz.
Merck Türkiye 25. yılını kutlarken, onkoloji ekibi olarak hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
ESRA ONSUN BİLGİ: Merck Türkiye’nin 25. yılında “Onkoloji İş Birimi” olarak yeni moleküllerimizi de ürün gamımıza eklediğimiz bu dönemde her zamankinden daha güçlüyüz. Biriken tecrübemizle, yeniliğe, devamlı öğrenmeye, gelişime daima açık yapımızla, hep daha iyisini hedefleyerek hastaların ihtiyaçlarını karşılamak ve hekimlerimizin bilimsel gelişimine desteğimizi maksimize etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Onkoloji ekibinde çalışmalarımızı şirketimizin ilgili tüm departmanları ve birimleriyle iş birliği ve koordinasyon içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bu da bize “Hastalar için Hep Birlikte” çalışırken, tüm fikirlere açık olma, ekip sinerjisinden ve her birimizin güçlü yönlerinden faydalanarak yeni fikirleri hayata geçirme imkanı sunuyor.
ÜLKEMİZDE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE, MEVCUT YENİLİKÇİ SAĞLIK ÇÖZÜMLERİMİZİN YANI SIRA, DOKTORLARIMIZIN KULLANIMINA SUNMAK VE HASTALIKLARA ÇARE OLMAK İÇİN ÖZELLİKLE ONKOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ ALANLARINDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR. HASTALARIN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK TEDAVİLERE ERİŞİMİ ARTIRMAK, GEREK GLOBAL GEREKSE LOKAL OLARAK EN TEMEL HEDEFLERİMİZ ARASINDADIR.
Onkoloji alanında Merck’in misyonu ve gözettiği değerler nelerdir?
Dr. TANSEL ÇÖRTELEKOĞLU: Kanser tedavisinde kaydedilen ilerlemelere rağmen, hastalığın küresel etkisi ve hastalığa bağlı ölümler devam ediyor. 2035 yılı itibariyle yıllık yeni vaka sayısının yaklaşık 24 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Buna göre, kanser tedavilerine erişim ihtiyacı da sürekli olarak artmaya devam ediyor. Bu çerçevede küresel bir ilaç şirketi olarak, gelişen potansiyel yeni kanser tedavileri için Ar-Ge çalışmalarına kaynak yaratıyor ve bu alandaki ürün portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz.
Merck, onkoloji alanında kanser hastaları için yeni seçenekler sağlayan inovatif tedavilerin araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi ve hastaların erişimine sunulması için çalışmalarını sürdürüyor. Gerek klinik çalışmalarla gerekse de klinik pratikte etkililiği ve güvenliği kanıtlanmış mevcut ürünlerimizle, doğru hastada en etkili tedavi sonucunu elde etmek için çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, hastaların karşılanmamış ihtiyaçlarına cevap vermek için odaklanarak, “Hastalar için Hep Birlikte” vizyonuyla hareket ediyoruz. Hasta odaklı yaklaşımımız doğrultusunda yine hastalardan ilham alıyoruz. Onkoloji ürünlerimizde hayata geçirdiğimiz erken erişim programlarıyla hastalara yeni tedavi seçenekleri sunuyoruz ve kanser hastalarının tedavilerine destek sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Ülkemizde önümüzdeki dönemde, mevcut sağlık çözümlerinin yanı sıra, yenilikçi ürünleri de doktorlarımızın kullanımına sunmak ve hastalara çare olmak için özellikle onkoloji ve immünoloji alanlarında çalışmalarımız devam ediyor. Hastaların ihtiyaçlarına yönelik tedavilere erişimi artırmak, gerek global gerekse lokal olarak en temel hedeflerimiz arasındadır.
Merck Onkoloji İş Birimi hangi alanlarda faaliyet gösteriyor; bu alanlarda hayata geçirdiğiniz projelerinizden örnek verebilir misiniz?
ESRA ONSUN BİLGİ: Merck Onkoloji, kolon kanseri, baş boyun kanseri, Merkel hücreli karsinom, renal hücreli karsinom ve mesane kanseri alanlarında hastalara çeşitli tedavi seçenekleri sunuyor. Bu alanlar içinde yer alan baş boyun kanserleri, medikal onkologlar, radyasyon onkologları ve baş boyun cerrahisi uzmanlarının bir arada multidisipliner şekilde teşhis ve tedaviyi yönetmeleri gereken, hem hekimler hem hastalar için prosesleri gereği kompleks bir alan. Biz de bu disiplinler arası etkileşimi güçlendirmek için hekimlerimizin ve hastaların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Hastalık farkındalığının toplumda artması ve erken tanıyla tedavinin önemine dikkat çekmek için, Avrupa’da ve Türkiye’de bulunan baş boyun kanserleri derneklerinin çalışmalarını destekliyoruz. Her yıl Eylül’ün 3. haftasında, hastalık farkındalığının artması ve hastalıktan etkilenen kişilerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla “Baş ve Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası” düzenleniyor. Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ve Avrupa Baş ve Boyun Cemiyeti (EHNS) tarafından yürütülen “Make Sense” kampanyası da 10 yıldır farklı temalar etrafında devam ediyor. Bu kampanya çerçevesinde yapılan iletişim çalışmalarıyla dernekler, baş ve boyun kanserleri ile mücadele eden veya kurtulan hastalar için uzun dönem tedavi ve destek önerilerini paylaşıyorlar. Baş boyun kanserlerinin yine uzun dönem fiziksel ve psikososyal etkilerini karar vericilerle birlikte değerlendiriyorlar.
Paydaşlarınızla ne tür iş birlikleri yürütüyorsunuz?
Dr. TANSEL ÇÖRTELEKOĞLU: Kanser tedavisini geliştirme ihtimaline sahip olabilecek potansiyel ve mevcut yenilikleri takip etmek için onkoloji alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlarla iş birliği süreçleri gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki onkologların güncel bilimsel gelişmelere ve yenilikçi sağlık çözümlerine erişimini sağlamak adına bilimsel partnerlik rolü üstleniyoruz. Bu alandaki çeşitli bilimsel derneklerle iş birlikleri yaparak, çalışmalarını destekliyor ve inovatif projelerin içinde yer almaya gayret ediyoruz.
Gelecek dönem ağırlık vereceğiniz konular hakkında bilgi alabilir miyiz?
ESRA ONSUN BİLGİ: Merck’te Ar-Ge ve inovasyonun ışığında çalışmalarını sürdüren bir küresel ilaç firması olarak, yenilikçi ilaç ve tedavileri keşfetmek için çalışıyoruz. Bu da on binlerce bilim insanına yıllar boyu süren araştırmalarında kaynak, teknoloji ve çalışma ortamı sunmak anlamına geliyor. Globalde firma olarak en büyük hedeflerimizden biri bu ortamı sürdürülebilir kılmak.
Şirketimiz, şu anda global olarak onkoloji alanında klinik çalışmalara ve inovatif ürün araştırmalarına ağırlık veriyor. Ülkemizde de farklı kanser türlerinin tedavileri için hastaların dünyadaki gelişmelerle paralel tedavilere ulaşabilmeleri adına var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede, onkoloji uzmanları ve sağlık hizmeti sağlayıcıları ile iş birliği içinde çalışmaya ve yeni ürünlerimizi Türk tıbbının ve hastaların kullanımına sunmak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Bu vizyon doğrultusunda, Merck olarak globalde ve Türkiye’de onkoloji alanında daha da güçlü bir paydaş haline gelmek için emin adımlarla ilerliyoruz.
Röportaj ve fotoğraflar: Ahmet Örs
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.