İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Ocak sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu “Sağlık ve İlaç Sektörünün Geleceği” olan yeni sayıda, sağlık dışında önemli kurumların yöneticileri, global tüketici sağlığı, güzellik ve sağlık teknolojileri firmalarının üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin yanında Türkiye’de faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Ali Raif İlaç Bölüm Müdürü ve Uluslararası Satranç Federasyonu FIDE Eğitimde Satranç Komisyonu Üyesi İlker Pazarcıoğlu’nun satrançta ya da bir hobide ilerlemek için nasıl çalışılması gerektiği üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi. Yazıyı siz değerli okurumuzla aynen paylaşıyoruz:
“Çok fazla zaman ayırmadan ve hayatınızda çok büyük değişiklik yapmadan da ilerleyebilirsiniz. Önemli olan yaptığınız basit plana sadık kalmak ve istikrardır.”
Satrançta ya da bir hobide ilerlemek için nasıl çalışmalı?
“Bu yazımı benim gibi erişkin yaşlarda tutkulu bir hobisi olan ve o hobisinde ilerlemek isteyen kişiler için kaleme alıyorum. Örnekleri satranç üzerinden verdim ama içeriğin, herhangi bir ilgi alanına da uygulanabileceğini düşünüyorum.”
Öncelikle satrançta ya da ilgi duyduğunuz bir alanda gerçekten ilerlemek istiyorsanız, dikkatinizi ve enerjinizi alacak pek çok şeye hayır demeniz gerekiyor. Çünkü çok sınırlı zamanınız var. Gerçekten ilerlemenize katkı sağlayacak konuya odaklanmazsanız ilerleyemezsiniz. Örneğin pek çok kaynağı aynı anda okumaya çalışıp, satranç sitelerinde farklı açılışların videolarını izlemek ve çok hızlı tempoda maçlar yapmak size oradan oraya savurur, hiç bir ilerleme kaydedemezsiniz ve en kıt kaynağınız olan zamanınızı boşa harcarsınız.
Satrançta ilerleme bir kısa mesafe koşusu değil uzun bir maratondur. Hayattaki her şey gibi satrançta da belli bir düzeye gelebilmek için uzun süreli çaba ve çalışma gerekir. İlerleme çabuk olmaz ve kolay da değildir. Kestirme bir yol da yoktur. Bunu kabul ettikten sonra basit, gerçekçi ve uygulanabilir bir plan oluşturmayı başarır ve satranca ayırdığınız zamanda odağınızı en yüksek seviyede tutabilirseniz, ilerlemeyi başarırsınız.
Benjamin Franklin’in çok güzel bir sözü var: “Plan yapmakta başarısız olanlar, başarısızlığın planını yapar.” Eğer bir şeyi yapmak istiyorsanız ve planlamadıysanız, yapamayacağınız garanti. Eğer siz gelişiminiz için zaman ayırmazsanız, plan yapmazsanız, emin olun bir başkası o zamanınızı alacaktır. Siz kendinize zaman yaratmazsanız, dünya o zamanı size asla vermez. O yüzden öncelikle iyi bir haftalık plan yapmanızı ve bu planda az da olsa satranca yer ayırmanızı önereceğim.
Satranca ayıracağınız zamanda şu bölümlere yer ayırmalısınız:
Taktik çalışma,
Maç yapma ve sonrasında analiz,
Kitap çalışması.
TAKTİK ÇALIŞMA
Bizim gibi amatör seviyedeki oyuncular için en önemli konu taktiktir. Satrançta taktik, oyuncuya bir avantaj sağlayan bir hamle dizisini ifade eder. 20. Yüzyıl’da yaşamış olan Alman satranççı Richard Teichmann’a göre “Satranç %99 taktiktir. Daha ilginç bir bilgi: Alex Smith ve Hans Tikkanen tarafından yazılan “The Woodpecker Method” kitabına göre büyük usta düzeyinde oyunların %42’sinin, 1800-2000 elo kuvvet derecesi arasındaki oyunların ise %72’sinin sonucu taktik hatalardan ortaya çıkıyor. Bu da demektir ki oyun içinde taktik gücü iyi olan bir oyuncunun önüne çoğu zaman fırsatlar çıkar ve fırsat geldiğinde hazır olmak için oyuncunun taktiksel anlayışı güçlü olmalıdır. O yüzden satranç çalışırken taktiğe her zaman yer verilmelidir. Taktik soruları lichess.org gibi ücretsiz bir siteden, “Bulmacalar” kısmından çözebilirsiniz ya da Analiz Yayıncılık’ın “satrancdukkanim.com” sitesinden “Satrançta Temel Taktikler” kitabından başlayabilirsiniz. Soru çözerken en ideali, konumu tahtaya dizmeniz ve gerçek bir maçtaymış gibi, taşları oynatmadan hesap yapmanız ve bulduğunuz hamleyi bir kağıda yazmanız. Daha sonra hamlenizi çözümle karşılaştırın. Eğer bir soruyu on dakikada çözemediyseniz taşları oynatarak tekrar deneyin yine olmuyorsa o zaman çözüme bakın. Ama böyle bir zaman bulamadıysanız bekleme zamanlarında “lichess. org”u telefonunuzdan açıp 1-2 tane bile bulmaca çözmeniz ilerlemenize katkı sağlayacaktır.
MAÇ YAPMA VE YAPILAN MAÇIN ANALİZİ
Bir konuyu bilmek ya da bir alıştırmayı çözmek, oyun esnasında ilgili taktiği bulmakla aynı şey değildir. O yüzden bol bol maç yapmalı ve daha sonra maçlarınızı analiz etmelisiniz. Hem bu sayede sadece spesifik bir konuya odaklanmaktansa gerçek yaşamda bir turnuvada karşınıza çıkabilecek tüm durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için size önerim yine ücretsiz lichess.org. Bu sitede 10+5 rapid tempoda maçlar yapın. Her maç sonrası aynı sitedeki analiz motoruyla hatalarınıza bakın. Bu sayede açılışlarınız gelişecek, oyun ortasında yeni fikirler göreceksiniz, oyun sonu gücünüzü test edeceksiniz. Eğer işin kolayına kaçıp 1+0, 2+1 ya da 3+2 gibi çok hızlı tempoda maçlar yapar ve sonrasında oyunlarınızı analiz etmezseniz, aynı hataları defalarca tekrarlar durursunuz ve ilerleme sağlayamazsınız. Online’da yaptığınız maçlardaki konumlar büyük oranda gerçek bir turnuvada da karşınıza çıkacak.
KİTAP ÇALIŞMASI
Pek çok kaynakla karşılaşacaksınız, çalışabileceğinizden çok daha fazla kurs, kitap, kaynak var. Pek çoğu açılış üzerine ve pek çoğu sizin seviyeniz için gereksiz. Basit düşünün, bir kaynak seçin ve o kaynaktan ilerleyin. Bir sürü kaynağa gerek yok. Önce birini bitirin sonra diğerini ve gerçekten önemli olana zaman ayırıp çalışmanızın hakkını verin. Ben Artur Yusupov’un “Build Up Your Chess” kitaplarından çalışıyorum. Analiz Yayıncılık FM Alper Efe Ataman’ın çevirdiği pek çok güzel kitap var siz de onları okuyarak da gelişebilirsiniz. Burada önemli olan istikrarlı bir şekilde çalışma momentumunuzu sürdürmek.
Bu yazıyı okuyan herkesin yoğun bir iş hayatı olduğunu düşünüyorum. İş seyahatleri, evde eş ve çocuklar, trafik, yapılması gereken pek çok görev ve sorumluluk… Satranç çalışmak için çok zaman ayıramayabilirsiniz. Ama buraya kadar yazıyı okuduysanız ve satrançta ya da tutku duyduğunuz konuda ilerlemek istiyorsanız şöyle güzel bir şey söyleyeyim:
“Çok fazla zaman ayırmadan ve hayatınızda çok büyük değişiklik yapmadan da ilerleyebilirsiniz. Önemli olan yaptığınız basit plana sadık kalmak ve istikrardır.”
James Clear’ın “Atomik Alışkanlıklar” kitabında bahsettiği gibi küçük başlarsınız ve zamanla küçük tutarlı değişiklikler büyük bir fark yaratır. Önce günde 15 dakika ile başlarsınız, üç ay sonra sonra günde 30 dakikaya çıkarsınız, 6. ayda günde 45 dakika zaman ayırabilirseniz ve bunu yıl sonuna kadar tutarlı bir şekilde sürdürebilirseniz yaklaşık 200 saatten fazla satranç çalışmış olursunuz ve başlangıç noktanıza göre çok ciddi ilerleme kaydedersiniz.
Satrançta ya da herhangi bir konuda ilerleme o kadar da karmaşık değildir. Her gün ilerlemeye çalışmanız, canınınızın istemediği zamanlarda da yapmanız gerekenleri yapmanız ve istikrarlı bir şekilde sisteminize sadık kalmanız sizi uzun vadede ilgilendiğiniz konuda başarıya ulaştıracaktır.
Fikir Liderleri Dergisi‘nin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.
Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.