İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Ocak sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu “Sağlık ve İlaç Sektörünün Geleceği” olan yeni sayıda, sağlık dışında önemli kurumların yöneticileri, global tüketici sağlığı, güzellik ve sağlık teknolojileri firmalarının üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin yanında Türkiye’de faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Siberasist Genel Müdürü Serap Günal‘ın yeni yılda siber güvenlik trendleri üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi. Yazıyı siz değerli okurumuzla aynen paylaşıyoruz:
“Saldırı biçimlerini her geçen gün geliştiren hacker’lar, teknolojik cihazlarda bulunan hassas bilgileri ele geçirmek için büyük bir çaba gösteriyorlar.”
2023 Yılı Siber Güvenlik Trendleri!
Günümüzde neredeyse herkes, çok sayıda değerli veriyi depolamak için kullanılan mobil cihazlara sahip. Ayrıca kullanıcılar mobil cihazlar sayesinde bankacılık işlemlerini, alışverişlerini ve çeşitli rezervasyonlarını online bir şekilde kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle kullanıcıların kredi kartı bilgileri başta olmak üzere diğer pek çok bilgisine erişmek isteyen hacker’lar, saldırılarında mobil cihazları hedef alıyor. Mobil cihazlara yönelik saldırılar kötü amaçlı yazılımlar, SMS dolandırıcılığı sayesinde gerçekleşebiliyor. 2023 yılında da en yaygın siber saldırıların başında yer alacağı düşünülen bu saldırı türüne karşı kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.
2023 yılında kimlik avı saldırıları önemli bir güvenlik riski olmaya devam ediyor. Coğrafi hedefli kimlik avı tehditleri ise giderek yaygın hale geliyor. Bu saldırı türünde hacker’lar, belirledikleri bir grup insana odaklanıyor ve sistemlerinin olabildiğinde inandırıcı olması için çaba gösteriyor. Öyle ki kullanıcıların güvenini kazanmak için en bilinen markaların isimlerini, çalışanların sesini ve şirket terminolojisini kullanıyorlar. Bu nedenle geleneksel kimlik avı saldırılarına göre tespiti daha zor oluyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür saldırıların daha geniş çapta yayılacağı öngörülüyor.
Kuruluşların tedarik zincirleriyle olan güvene dayalı ilişkileri nedeniyle, tedarik zinciri saldırıları hacker’lar arasında giderek daha yaygın hale geliyor. Hacker’lar, büyük ölçekli şirketlerin sistemlerine tedarikçileri aracılığıyla sızabiliyor. Böylece hassas bilgileri ele geçiren hacker’lar, verileri üçüncü şahıslarla paylaşarak kendileri için ciddi bir kazanç elde ediyorlar.
“Siber saldırganlar kendileri için önemli bir kazanç kapısı yaratsa da kullanıcı ve şirketlerin nezdinde bu durum önemli verilerin kaybı, kimlik hırsızlığı, operasyonel aksama, ticari sırların açığa çıkması anlamına geliyor.”
2023 yılında tedarik zinciri saldırılarında ciddi bir artış yaşanacağa benziyor. İşletmeler ve kullanıcılar sürekli olarak nesnelerin interneti (IoT) cihazlarını günlük yaşamlarına entegre ediyor. Bu durum hacker’ların kullanıcıları ağına düşürmesi için daha fazla fırsat yaratıyor. IoT cihazları bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi olmasalar da internete bağlı oldukları için veri gönderip alabiliyor. Ancak siber tehditlere karşı korunmak için uygun yerleşik güvenlik mekanizmalarından yoksun olduklarından, bu cihazlar tüketiciler için önemli güvenlik riskleri sunuyor. DDoS saldırıları gibi oldukça kritik siber saldırıların hedefi haline geliyor. Bu nedenle IoT, 2023’te dikkat edilmesi gereken önemli siber güvenlik konularından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Son zamanlarda hacker’lar, sağlık sektörünü yoğun bir şekilde hedef alarak birçok kişi ve işletmeyi hesap verebilirlik ve gizlilik sorunları nedeniyle riske atıyor. Müşteriler ve hastalar hakkındaki hassas bilgiler siber suçlular için önemli bir hedef olmaya devam ediyor. 2023 yılında da en yaygın siber tehditlerinin arasında sağlık sektörüne yönelik saldırılar yer alıyor.
Fikir Liderleri Dergisi‘nin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.
Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.