İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Ocak sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu “Sağlık ve İlaç Sektörünün Geleceği” olan yeni sayıda, sağlık dışında önemli kurumların yöneticileri, global tüketici sağlığı, güzellik ve sağlık teknolojileri firmalarının üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin yanında Türkiye’de faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Veni Vita Health (Herbasist, Besute-in ve Caviar of Switzerland) Genel Müdürü Beril Koparal Ergün‘ün iyi yaş almak üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi. Yazıyı siz değerli okurumuzla aynen paylaşıyoruz:
“İyi yaş almaya odaklanarak özellikle 50 yaşından sonraki süreci, hem bedensel hem de zihinsel olarak daha iyi yönetmek mümkün.”
İyi Yaş Alalım
Artık insanlar 80 – 90 yaşlarına kadar yaşıyor. Bu süreyi de iyi yaşamak istiyor. Genetiğimiz sağlığımızın sadece %25’ini belirler. Bunun dışında sağlığımızın nasıl olacağı bizim yaptıklarımızla ilişkilidir. Yaş alırken de sağlıklı kalmamızı sağlayacak şekilde davranmalıyız. İşte iyi yaş alma (positive aging) denen kavram geçen yıllar boyunca sağlıklı olma halini koruyarak fiziksel ve zihinsel yetkinliklerde minimum kayıp yaşama haline deniyor. İyi yaş almak için yapılabilecekler şu şekilde özetlenebilir:
OLUMLU BAKIŞ AÇISI
Hayata olumlu bakanların daha uzun yaşadığı ortaya konulmuş. Olumlu bakan kişiler daha az kalp damar hastalıklarına ve demansa yakalanıyorlar, yaraları daha kolay iyileşiyor ve genel sağlıkları da daha iyi oluyor. İyi yaş alma, aslında bir düşünsel durumdur. Bakış açılarını genişletebilen ve olayları olumlu şekilde ele alabilenler daha mutlu olabilmektedir.
FİZİKSEL AKTİVİTE
Fiziksel aktivitenin, fonksiyonel yetkinlikleri desteklemenin yanı sıra yaş alan kişilerin, kendilerini güçlü ve sağlıklı hissetmelerini sağladığı ortaya konulmuştur. Fiziksel aktivite zihin sağlığını da korur ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını da önler. Özellikle yaş alan kadınlar için önemli bir sorun olan osteoporoz, egzersizden olumlu yönde etkilenmektedir. Egzersiz kasları güçlendirmekte ve kemik kaybı hızını yavaşlatmaktadır.
BESLENME
Doğru beslenme, iyi yaş almanın en önemli etmenlerinden biridir. Yaş aldıkça barsaklardan emilim bozulur ve gerekli besinler yeterince alınamaz. Bunların desteklenmesi için doğru beslenilmesi önemlidir. İyi bir beslenme planı, pek çok hastalığı önler ve zihin sağlığını korur. Tahıllardan zengin beslenme, meyve ve sebzelerin beslenmeden eksik olmaması her yaşta önemli iken, vitamin ve mineral eksikliklerine karşı destek alınması gereklidir.
SOSYAL ETKİLEŞİM
İyi yaş almanın en önemli unsurlarından bir tanesi sosyal etkileşimdir. Covid pandemisi sırasında sosyal izolasyonun olumsuz etkisi pek çok kanıt ile ortaya konuldu. Bu nedenle yaş alırken sosyal çevrenin korunması ve özellikle de yaşama anlam katılması çok değerlidir. Yaşamın anlamını artıran aktiviteler, özellikle genel yaşam kalitesinin artmasında çok gereklidir. Sosyal etkileşimin yüksek olmasının demansın, kalp hastalıklarının ve zihinsel sorunların önlenmesinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.
FARKLI DÜŞÜNME
Fiziksel aktivitenin, fonksiyonel yetkinlikleri desteklemenin yanı sıra yaş alan kişilerin, kendilerini güçlü ve sağlıklı hissetmelerini sağladığı ortaya konulmuştur. Fiziksel aktivite zihin sağlığını da korur ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını da önler.
İyi yaş almaya odaklanarak özellikle 50 yaşından sonraki süreci, hem bedensel hem de zihinsel olarak daha iyi yönetmek mümkün. Gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek kronik hastalıkları, ruhsal sorunları ve zihinsel gerilemeleri azaltabilecek önlemler ne kadar erken alınırsa o kadar etkin olacaktır. Bu bakış açısıyla her yaşta iyi yaşam “wellness” odaklı yaşamak, ileriki yıllarda iyi yaş almayı “positive aging” sağlayacaktır.
Kaynaklar:
1. Hill R. Positive aging. A new paradigm for growing old. 2007; https://www.researchgate.net/publication/268448124
2. rtoero.ca. Healthy at any age: Understanding wellness across the lifespan, 2014
3. Fusi G et al. Aging and psychological well-being: The possible role of inhibition skills. Healthcare 2022; 10: 1477 – 88
Fikir Liderleri Dergisi‘nin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.
Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.