Abdi İbrahim, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde evinden çıkamayan Alzheimer ve Parkinson hasta ve hasta yakınlarının hayatını kolaylaştıracak iki ayrı mobil uygulama geliştirdi. Parkinson hastaları için akıllı semptom takip özelliği, Alzheimer hastaları ve hasta yakınları için ise hastalıkla ilgili merak edilen sorulara yanıtlar içeren bu mobil uygulamalarda, hastalıklarla ilgili pratik bilgilerden, yapılması gereken egzersizlere kadar çok yönlü bir içerik ücretsiz olarak sunuluyor. Alzheimer ve Parkinson hastası, hasta yakını ve hastane üçgenindeki iletişimin COVID-19 sürecinde zorunlu olarak kısıtlandığına dikkat çeken Abdi İbrahim Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, “Bu mobil uygulamalarla COVID-19 nedeniyle çok yoğun günler geçiren hekimlerimize zaman tasarrufu, hasta ve hasta yakınlarımıza ise takip kolaylığı ile düzenli bilgi sağlamayı hedefliyoruz’’ dedi.
Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusta sıkça rastlanan hastalıklar arasında ön sırada yer alan Alzheimer ve Parkinson’da, hastalığın seyrinin takip edilmesi ve hastalıklarla ilgili güncel bilgiye erişim en önemli maddeler arasında bulunuyor. Yaklaşık 150 bin Parkinson, 600 bin Alzheimer hastası bulunan ülkemizde, hastalık seyrinin takibi ve bakım konusunda hasta yakınlarına büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu nedenle yenilikçi çözümlerin varlığı hastaların tedaviye uyumunda büyük önem taşıyor.
Alzheimer hastaları için hazırlanan Alzheimer’ın Sesi ve Parkinson hastaları için hazırlanan Parkinson’da Yanımda uygulamalarıyla hasta, hasta yakını ve hekimlere birçok fayda sağlanması amaçlanıyor.
Telefon hafızasında çok yer kaplamayacak boyutta tasarlanan Parkinson’da Yanımda uygulaması, hastalara yönelik iletilen soruların yanıtlanmasıyla kişiselleştirilebiliyor. Aplikasyon tarafından kaydedilen bilgiler, hekimlerle paylaşılabiliyor, bu sayede hasta-hekim iletişimi aksamamış oluyor. Uygulamayla, hasta yakınları açısından güç olan bakım sürecine destek olunması amaçlanıyor. İçeriğinde yer alan denge ve koordinasyonu artıracak fizyoterapi önerileri, yüz ve nefes egzersizleri ve beslenme önerileri sayesinde hasta yakınları ve hasta arasında daha sağlıklı bir ilişki kurulmasına ve tedaviye uyumlu bir süreç izlenmesine katkı sağlanıyor.
Kullanımı son derece kolay olan Alzheimer’ın Sesi uygulamasında, hastalar ve hasta yakınları merak ettiği konuları öğrenmek için hastaneye gitmek zorunda kalmıyor. Uygulama aracılığıyla bulunduğu il ya da ilçesinde nöroloji branşı olan hastaneleri bulabiliyor, bildirimler sayesinde hastalık ya da hastası ile ilgili gelişmelerden haberdar olabiliyor. Hasta ve hasta yakınına kolaylık sağlayan bu uygulama aynı zamanda yoğun poliklinik ortamında hastasına istediği kadar zaman ayıramadığını düşünen hekime de büyük kolaylık sağlıyor.
Tamamen ücretsiz olarak indirilebilen uygulamalara, IOS işletim sistemli mobil cihazlarda App Store ve Android işletim sistemli mobil cihazlarda ise Google Play üzerinden ulaşılabiliyor.