ETKİNLİKFARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Baş boyun kanserleri farkındalıkla aşılabilir!

Bu yıl  20-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 9. Baş ve Boyun Kanseri Farkındalık Haftası kapsamında Türkiye’de 6 ildeki 8 merkezde ücretsiz tarama programı gerçekleştirilecek. Baş Boyun Kanserleri Derneği, hastalığın erken evrelerde teşhis edildiğinde tedavi başarısının yüzde 80-90‘lara ulaştığına dikkat çekerek belirtilere karşı uyarıyor.
Bu yıl  20-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 9. Baş ve Boyun Kanseri Farkındalık Haftası kapsamında Türkiye’de 6 ildeki 8 merkezde ücretsiz tarama programı gerçekleştirilecek. Baş Boyun Kanserleri Derneği, hastalığın erken evrelerde teşhis edildiğinde tedavi başarısının yüzde 80-90‘lara ulaştığına dikkat çekerek belirtilere karşı uyarıyor.

Baş Boyun Kanserleri Derneği, Avrupa Baş ve Boyun Cemiyeti tarafından yürütülen “Make Sense” kampanyasının bir parçası olarak, 6 ilde belirli merkezlerde Baş Boyun Kanseri taraması yapıyor. 22 Eylül tarihinde İstanbul’da Florence Nightingale Hastanesi ile İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya Memorial Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Trabzon’da da Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nde kulak burun boğaz kliniklerinde, ücretsiz olarak yapılacak taramalar için hastaların ilgili merkezlere başvurması gerekiyor.

Özellikle 40 yaş üstü erkeklerin ne zaman doktora başvuracaklarını bilmeleri çok önemli

Baş Boyun Kanserleri Farkındalık haftasında 2013 yılından bu yana, Türkiye’de Baş Boyun Kanserleri Derneği önderliğinde çeşitli farkındalık projeleri yapılıyor. Bu sene de hafta kapsamında ücretsiz tarama programı gerçekleştirileceğini kaydeden Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi, Avrupa Baş ve Boyun Kanserleri Cemiyeti Genel Sekreteri ve Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal; “Erken evrelerde teşhis edildiğinde, baş ve boyun kanseri yüzde 80 ila 90 oranında tedavi edilebilir ancak maalesef olguların yüzde 60’ında tanı konduğunda hastalık ilerlemiş olarak karşımıza çıkıyor. Geç tanı konulduğunda ise sağ kalım oranları oldukça düşebiliyor. Bu nedenle insanların, özellikle de 40 yaş üstü erkeklerin ne zaman doktora başvuracaklarını bilmeleri çok önemli” dedi. Prof. Dr. Hoşal, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: “Boyunda şişlik, yutma sırasında ağrı, yutma güçlüğü, sürekli ses kısıklığı, ağız içi yaraları, tek tarafı tıkalı burun ve/veya burundan kanlı akıntı, boğaz, yüz, çene veya kulakta ağrı belirtilerinden herhangi biri, sebebi belli olmadan üç hafta veya daha uzun süre mevcutsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekir.”

Başa gelen aşılır

COVID-19 pandemi sürecinin insanların doktora daha az başvurmalarına veya başvuruyu ertelemelerine neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şefik Hoşal, “Zaten genelde yakalanması gerekenden daha geç yakalanan bu hastalık için teşhis açısından yeni bir sorun eklenmiş oldu. Bu nedenle bu sene farkındalık haftası her zamankinden daha çok önem taşıyor. Biz de dernek olarak gerek tarama programı ile gerekse sosyal medya kanalından daha çok sayıda kişiye erişmeye çalışıyoruz. Baş Boyun Kanserleri Farkındalık haftasında, Derneğimizin instagram sayfasını hayata geçirdik. Sosyal medyada #başagelenaşılır etiketiyle yürüttüğümüz ve çeşitli oyuncuların, spikerlerin, radyo programcılarının, seslendirme sanatçılarının desteği ile sürdürdüğümüz bir kampanyamız var. Başınıza gelebilecek küçük aksaklıkları gösteren bir instagram filtresi oluşturduk. Bunu paylaşarak, başa gelen çekilmez, #başagelenaşılır diyoruz. Siz yeter ki belirtilerin farkında ve hastalık hakkında bilgi sahibi olun çağrısında bulunuyoruz” dedi. 

Risk faktörlerini öğrenelim

Prof. Dr. Hoşal, Türkiye’de geçtiğimiz yıl online olarak gerçekleştirilen farkındalık araştırmasının verilerine işaret ederek şunları söyledi: “EHNS, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 5 Avrupa ülkesinde farkındalık anketi gerçekleştirdi. Anketi yanıtlayanların %70’i hastalığın belirtilerinden emin olmadıklarını ve %36’sı baş ve boyun kanserlerini hiç duymadıklarını belirtiyor. Türkiye’de sigaraya bağlı en sık karşılaştığımız tür gırtlak kanseridir. Diğer baş boyun kanseri türleri ise: yutak kanseri, ağız boşluğu kanseri, dudak kanseri, tükürük bezi kanseri, dil kanseri, sinüs kanseridir. Baş ve boyun kanserlerinin en önemli nedenleri, sigara ve alkol kullanımı ve HPV yani cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsüdür. Erkeklerde baş ve boyun kanseri oranı kadınlara kıyasla iki-üç kat daha yüksektir. Risk faktörlerini bilmeli ve gerektiğinde şüphelendiğiniz noktada hekiminize muayene olmalısınız”.

#başagelenaşılır için destek

Avrupa Baş Boyun Kanserleri Cemiyeti (EHNS) tarafından yürütülen “Make Sense” kampanyası, 2013 yılından bu yana ülkemizde de her yıl çeşitli etkinliklerle gündeme geliyor. Kampanyanın temel amacı baş boyun kanserleri belirti ve bulguları hakkında bilgi vermek ve erken dönemde hastalığın tespit edilebilmesi için kişilerin doktora başvurmalarını sağlamak. Baş Boyun Kanserleri Derneği’nin bu yılki farkındalık kampanyası, #başagelenaşılır etiketiyle sosyal medya üzerinden kamuoyunu erken tanı ve tedavi için harekete geçmeye davet ediyor. Bu kapsamda, erken teşhisin önemini kişiden kişiye yayacak bir filtre oluşturuldu. Farkındalık kampanyasına sosyal medya hesaplarında yapacakları hikaye paylaşımlarıyla destek olmak isteyenler @başboyunkanserleriderneği sayfasında filtre ile ilgili detayları bululabilir ve #başagelenaşılır etiketiyle yapacakları paylaşımlarla kampanyaya destek verilebilirler.

Yorum yaz