Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında kapak dosyası; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” konunun tüm paydaşları tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli firmaların liderleri konuğumuz oldu. Bu dosya kapsamında konuğumuz olan Nestlé Health Science Türkiye Genel Müdürü Sedat Öztürk, Nestle Health Science Türkiye’nin ürün portföyü ve üretimde yerelleşme yolculuğunu Fikir Liderleri Dergisi okurları için anlattı.
“Enteral beslenmenin Türkiye’deki varlığını güçlendirmeyi amaçlayan fabrikamız, yıllık 9 bin ton üretim kapasitesi ile üretime başladı. Faz 2 kapsamında gerçekleştireceğimiz kapasite artışı ile üretimimizi yaklaşık 2 kat artırarak 16 bin tona çıkarmayı hedefledik.”
Üretimde Yerelleşme
Nestlé Health Science Türkiye
Sedat Öztürk
Nestlé Health Science Türkiye Genel Müdürü
NÉSTLE HEALTH SCIENCE TÜRKİYE OLARAK, 2007 YILINDAN BUGÜNE KADAR İSTİKRARLI BİR BÜYÜME GÖSTERDİK. BÜYÜMEMİZE İVME KAZANDIRACAK EN ÖNEMLİ GELİŞMELERDEN BİRİ DE ÜRETİMDE YERELLEŞME HEDEFLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA BURSA KARACABEY’DE AÇTIĞIMIZ TÜRKİYE’NİN İLK ENTERAL BESLENME ÜRÜNLERİ FABRİKASI OLDU.
F. L: Sizi tanıyabilir miyiz?
SEDAT ÖZTÜRK: Lisans eğitimimi 1991 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladıktan sonra satış temsilcisi olarak başladığım ilaç endüstrisi kariyerimde, 1994-2007 yılları arasında dünyanın önde gelen global ilaç firmalarında satış ve pazarlama alanında farklı pozisyonlarda çeşitli görevler aldım. 2007’de ulusal satış müdürü olarak başlayan Nestlé Health Science Türkiye’deki kariyerimi sırasıyla, satış grup müdürlüğü ve medikal beslenme iş biriminin liderliği ile sürdürdüm. Şu anda, Nestlé Health Science Türkiye Genel Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.
Malnütrisyonu kısaca tanımlayarak, malnütrisyonun hasta ve toplum sağlığı için öneminden bahseder misiniz? Malnütrisyon, yani yetersiz beslenme, sindirim sorunları, metabolik bozukluklar veya kronik hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Vücut için gerekli besin maddelerinin yetersiz alınması veya emiliminde yaşanan sorunlar, önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu problemler arasında iyileşme sürecinin uzaması, enfeksiyon riskinin artması, hastanede kalış süresinin uzaması ve hatta ölüm oranlarının yükselmesi yer alır. Bu nedenle, medikal beslenme malnütrisyonu önlemek veya tedavi etmek açısından büyük önem taşır. Malnütrisyonun görülme sıklığına dair çeşitli çalışmalarda farklı oranlar elde edilse de genel olarak hastaneye yatan her beş hastadan birinin malnütrisyon riski altında olduğu söylenebilir. Geriatri hastalarında bu oran her üç hastadan birine çıkarken, kanser hastalarında ise her iki hastadan biri malnütrisyon riski altındadır.
Nestlé Health Science ve ürün portföyünüz hakkında bilgi verebilir misiniz? Nestlé Health Science, 2007 yılında malnütrisyonu olan hastaların ihtiyaçlarına yönelik enteral beslenme ürünlerini hastaların kullanımına sunarak Türkiye’deki faaliyetlerine başladı. Impact® markasıyla hem oral hem de tüplü beslenme alanında standart beslenme ürünlerinin ötesinde immünonütrisyon yaklaşımını Türkiye ile tanıştıran firma oldu. İlerleyen yıllarda yeni lansmanlar ile enteral beslenme ürün sayısını arttırırken, sağlıkta yerelleşme projesi kapsamında, Türkiye’nin ilk yerli enteral beslenme ürünleri olan Resource Junior® Fibre ve Resource® 2.0 Fibre ürünlerini 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren hastaların kullanımına sundu. Nestlé Health Science Türkiye olarak, ikinci ve daha büyük adımı Türkiye’nin ilk enteral beslenme ürünleri fabrikasını 2022 yılında Bursa Karacabey’de açarak attık ve bu konuda da sektöre öncülük ettik.
Medikal beslenme alanındaki ürünlerimiz; özel tıbbi beslenme gerektiren, beslenme bozukluğu, kanser, travma, genel cerrahi, yoğum bakım ve nöroloji gibi kritik durumlarda kullanılmaktadır. Ürünlerimiz, tedavi başarısını artırmakta, böylece sadece hastaların değil, bakım sürecinde sorumluluk üstlenen hasta yakınlarının da hayat kalitesinin artmasında fayda sağlamaktadır. Türkiye’de, Nestlé Health Science içerisinde çalışmalarını sürdüren Vitaflo® iş birimimiz doğuştan gelen metabolik hastalıklara yönelik hastaların yaşam süresini ve kalitesini etkileyen ürünleri bünyesinde bulundurmaktadır. Vitaflo® iş birimimiz, 3 yaş ve üzeri kronik böbrek hastaları için Renastep® ürünümüzü de 2023 Kasım ayı içerisinde Türk tıbbının hizmetine sunmuş, özellikle kronik böbrek hastası çocukların tedavilerine katkıda bulunmaya başlamıştır.
Bu ürünlerimizin yanı sıra, Kasım 2018 tarihinden itibaren tüketici sağlığı alanındaki ürünlerimiz de tüketicilerin kullanımına sunuldu. Metabolik sağlık, sindirim sistemi sağlığı ve takviye edici gıda alanlarında bilimsel bazlı beslenme çözümlerini OptiFibre®, Pure Encapsulations® ve Vital Proteins® markalarımız ile Türkiye’de tüketicilerle buluşturuyoruz.
Néstle Health Science Türkiye olarak, 2007 yılından bugüne kadar istikrarlı bir büyüme gösterdik. Büyümemize ivme kazandıracak en önemli gelişmelerden biri de üretimde yerelleşme hedeflerimiz doğrultusunda Bursa Karacabey’de açtığımız Türkiye’nin ilk enteral beslenme ürünleri fabrikası oldu. Karacabey fabrikası, yenilenebilir enerji kullanım alanında da örnek bir tesis oldu. Şu an üretim için gerekli enerji ihtiyacının %92’si güneş panellerinden karşılanıyor. Böylece Nestle’nin 2025 yılı sonuna kadar üretim tesislerinde tamamen yenilenebilir elektrik kullanma taahhüdünü yerine getiriyoruz.
Nestlé Health Science Türkiye’nin yerelleşme yolculuğunu kısaca özetleyebilir misiniz? Néstle Health Science Türkiye olarak, 2007 yılından bugüne kadar istikrarlı bir büyüme gösterdik. Büyümemize ivme kazandıracak en önemli gelişmelerden biri de üretimde yerelleşme hedeflerimiz doğrultusunda Bursa Karacabey’de açtığımız Türkiye’nin ilk enteral beslenme ürünleri fabrikası oldu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilaç sektörü öncelikli destek programı kapsamında sağladığı teşvik ve T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan resmi izin ile 2020 yılında temellerini attığımız enteral beslenme ürünleri fabrikamızın açılışını 2022’nin Temmuz ayında yaptık.
Bu fabrikadan üreterek hastaların kullanımına sunulan ilk ürünümüz Resource Energy® oldu. Devamında; Resource® Protein, Resource® Diabet, Resource® 2.0, Resource® 2.0 Fibre, Resource® Junior ve Resource Junior® Fibre ürünlerimizde de yerel üretime geçtik. Enteral beslenmenin Türkiye’deki varlığını güçlendirmeyi amaçlayan fabrikamız, yıllık 9 bin ton üretim kapasitesi ile üretime başladı. Faz 2 kapsamında gerçekleştireceğimiz kapasite artışı ile üretimimizi yaklaşık 2 kat artırarak 16 bin tona çıkarmayı hedefledik.
Karacabey fabrikası, yenilenebilir enerji kullanım alanında da örnek bir tesis oldu. Şu an üretim için gerekli enerji ihtiyacının %92’si güneş panellerinden karşılanıyor. Böylece Nestle’nin 2025 yılı sonuna kadar üretim tesislerinde tamamen yenilenebilir elektrik kullanma taahhüdünü yerine getiriyoruz.
Nestlé Health Science’ın vizyonu ve ülkemizde enteral beslenmenin geleceği konusunda neler düşünüyorsunuz? Sürdürülebilir gelişime, bireylerin, ailelerin, toplumun ve dünyanın iyiliğine kendini adamış olan Nestlé Health Science, bilim odaklı yaklaşımıyla hem kendi geliştirdiği hem de son 10 yılda portföyüne eklediği dünya çapında lider markalarla, günümüzde ve gelecekte yenilikçi ve öncü çalışmalara imza atmaya devam edecek. Dünyada beslenmenin sağlığa olan etkisinin giderek daha fazla önem kazandığı bu dönemde, Karacabey fabrikamız başta olmak üzere medikal beslenme alanında yaptığımız önemli yatırımlarla hastaların iyileşmesine, sağlıklı beslenmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çözümler sunmayı sürdürüyoruz. Ayrıca, aktif yaşam stilini destekleyen tüketici sağlığı ürünlerimizle de iyi sağlığın desteklenmesine, olası sağlık sorunlarına karşı önlem alınabilmesine ve sağlıklı yaş almayı hedefleyen çalışmalarımıza devam edeceğiz. ⭐️
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.