FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Y. Selin Gülmüş Kolay: “İş geliştirme vizyonumuz, global bir oyuncu olmak üzerine kurulu”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında kapak dosyası; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” oldu ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli oyuncuların liderleri konuğumuz oldular. GEN Strateji ve Kurumsal Gelişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Selin Gülmüş Kolay'ın sözcülüğünde, GEN Uluslararası İş Geliştirme Müdürleri Anna Dilek, Bahar Kabakçı Uzkanbaş ve Selis Başaklar bu özel sayımızda konuğumuz oldular; GEN’in uluslararası pazarlardaki strateji ve iş geliştirme çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdiler.
Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında kapak dosyası; “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” oldu ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli oyuncuların liderleri konuğumuz oldular. GEN Strateji ve Kurumsal Gelişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Selin Gülmüş Kolay’ın sözcülüğünde, GEN Uluslararası İş Geliştirme Müdürleri Anna Dilek, Bahar Kabakçı Uzkanbaş ve Selis Başaklar bu özel sayımızda konuğumuz oldular; GEN’in uluslararası pazarlardaki strateji ve iş geliştirme çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdiler.

 

“İş geliştirme vizyonumuz, küresel sağlık ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunmak ve uluslararası pazarlarda güçlü bir varlık oluşturarak global bir oyuncu olmak üzerine kurulu.”

Uluslararası İş Geliştirme, Strateji
GEN

 

Yağmur Selin Gülmüş Kolay
GEN Genel Müdür Yardımcısı
(Strateji ve Kurumsal Gelişim)

 


Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan, Almanya, Kazakistan ve Rusya ülkelerindeki ofislerimizde ihracat faaliyetlerine yönelik çalışmalarımızı çok uzun yıllardır sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımıza ek olarak, 2023 yılında İspanya, Portekiz, Polonya, Sırbistan, Balkanlar, Irak, Bosna-Hersek, Moldova ve Vietnam gibi birçok yeni pazarda da ürünlerimiz için dağıtım anlaşmaları müzakere ettik ve şu an sonuçlandırma aşamasındayız. Bir yandan da global pazardaki yerimizi daha çok güçlendirmek amacıyla çeşitli Avrupa Birliği ülkeleri ile Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu bölgelerindeki görüşmelerimize de devam ediyoruz.

 

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kariyerinizden bahseder misiniz?
Y. SELİN GÜLMÜŞ KOLAY: 1988 yılında Ankara’da doğdum. 2009 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 2010 yılında Northeastern University Boston/USA Technological Entrepreneurship bölümünde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2010 yılında GEN’de iş geliştirme yöneticisi görevine başladım ve 2018 yılından bu yana da GEN Strateji ve Kurumsal Gelişim Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

GEN’in uluslararası iş geliştirme vizyonu ve çalışma modeli nedir? İş geliştirme vizyonumuz, küresel sağlık ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunmak ve uluslararası pazarlarda güçlü bir varlık oluşturarak global bir oyuncu olmak üzerine kurulu. Özellikle nadir hastalıklar ve karşılanmamış sağlık ihtiyaçları alanında uzmanlaşmış olan GEN, güçlü küresel iş ortaklıkları, son teknoloji üretim tesisi ve cesur Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkıyor.

Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan, Almanya, Kazakistan ve Rusya ülkelerindeki ofislerimizde ihracat faaliyetlerine yönelik çalışmalarımızı çok uzun yıllardır sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımıza ek olarak, 2023 yılında İspanya, Portekiz, Polonya, Sırbistan, Balkanlar, Irak, Bosna-Hersek, Moldova ve Vietnam gibi birçok yeni pazarda da ürünlerimiz için dağıtım anlaşmaları müzakere ettik ve şu an sonuçlandırma aşamasındayız. Bir yandan da global pazardaki yerimizi daha çok güçlendirmek amacıyla çeşitli Avrupa Birliği ülkeleri ile Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu bölgelerindeki görüşmelerimize de devam ediyoruz.

Türkiye ekonomisi için ilaçta dış pazar faaliyetlerinin önemi hakkında neler söyleyeceksiniz? İlaç sektörü, güçlü teknolojik altyapı ve donanımlı insan gücünü zorunlu kılan bir sektör olması sebebiyle ülkelerin küresel rekabet gücünü belirlemede önemli bir yere sahip. Türkiye ise hali hazırdaki coğrafi konumu ve bölgesel avantajları sayesinde, ilaç ihracatında stratejik bir merkez olma potansiyeline sahip. Dolayısıyla da sektörümüze güç ve değer katan her yatırımın ekonomimize de büyük faydalar sağladığını görüyoruz. Üretim kalitesinin ve kapasitenin artmasına yönelik bu yatırımlar uluslararası iş birliklerimizi artırarak Türkiye’nin küresel ekonomideki rolünü daha da güçlendiriyor.

Ülkemizde katma değerli ürün kapsamında ilaç ihracatı konusunda sizce ihtiyaçlar neler, daha farklı neler yapılabilir? Ülkemizde, ilaç ihracatında katma değeri artırmak için daha fazla Ar-Ge yatırımı yapılması, yerli üretim kapasitesinin güçlendirilmesi ve inovasyonun teşvik edilmesine yönelik çalışmaların artırılması gerekiyor. Özellikle biyoteknolojik ilaçlar, aşılar ve nadir hastalıklar için geliştirilen yenilikçi çözümler, katma değerli ürün ihracatında büyük fırsatlar yaratmaktadır. Ayrıca, uluslararası düzenlemelere uyum sağlama kapasitesinin artırılması ve yeni pazarlara erişim stratejilerinin geliştirilmesi de çok önemli. Türkiye’nin sadece jenerik ilaçlarda değil, inovatif ve biyoteknolojik çözümlerle küresel pazarlarda yer edinmesinin, önümüzdeki dönemde dış pazarlardaki rekabet gücünü artıracağını düşünüyorum. Türkiye’nin ilaç ihracatındaki elini güçlendirilmesi noktasında devlet desteklerinin, teşviklerlerin ve uluslararası iş birliklerin önemli bir yeri var.

 

“Global büyüme ve sürekliliği sağlamak adına pazarların ihtiyaçlarına göre portföyümüze yeni ürünler katmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İş geliştirme çalışmalarımızı başarılı şekilde sürdürebilmenin anahtarının şirketteki tüm paydaşlarımızla etkili iş birliğine, departmanlar arası sürekli iletişime ve çevik karar verme mekanizmalarına bağlı olduğuna inanıyoruz.”

Anna Dilek
GEN Uluslararası İş Geliştirme Müdürü

Bahar Kabakçı Uzkanbaş
GEN Uluslararası İş Geliştirme Müdürü

Selis Başaklar
GEN Uluslararası İş Geliştirme Müdürü

 


Uluslararası satış ve pazarlama bir şirketin büyümesinde büyük önem taşımaktadır. Bizler de GEN’in uluslararası pazarlardaki marka değerinin ve iş birliklerinin gelişmesi için emin adımlar atmaktayız. Bu bağlamda farklı pazar dinamiklerini ve ülkelerin kültürünü analiz etmek, anlamak ve buna uyum sağlayabilmek en önem verdiğimiz süreçlerdir. Avrupa’nın yanı sıra Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika pazarlarında da önemli bir potansiyel olduğunun farkındayız ve bu bölgelerdeki birçok ülkede anlaşmalar yaptık. Önümüzdeki süreçte stratejimiz bu pazarlardaki varlığımızı güçlendirmek ve ortaya çıkan trendlerden ve bölgesel taleplerden doğan farklı ve yeni fırsatları değerlendirmek olacaktır.

 

F. L: Sizleri tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kariyerinizden bahseder misiniz?
ANNA DİLEK: Ukrayna’da yer alan iki üniversiteden mezun oldum. Akademik geçmişim hem beşeri hem de teknik disiplinleri kapsıyor. Böyle çok yönlü bir altyapıya sahip olmak, özellikle teknik bilgilerin kritik olduğu ilaç sektöründeki profesyonel yolculuğuma çok katkı sağladı. Kariyerime bilişim sektöründe başladım ancak ilaç sektörüne geçmek benim için önemli bir dönüm noktasıydı. İlaç sektörü aracılığıyla, hastalara ve ailelerine çözümler sunmada kritik bir rol oynadığımızı bilmek bana amaç ve motivasyon veriyor.

BAHAR KABAKÇI UZKANBAŞ: 2009 yılında Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldum. Eğitim hayatım sırasında, 2007-2008 yılları arasında Almanya’da Berlin Freie Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik alanında bir süre eğitim aldım. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2009-2012 yılları arasında ise Ege Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansımı tamamladım. Eğitim yoluyla kendimi geliştirmeye hala da devam ediyorum ve bu amaçla 2023 yılında Koç Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programı’nı tamamlayarak sektördeki deneyimlerimi daha çok güçlendirdim. Profesyonel iş hayatıma Tekfen Holding bünyesinde Toros Tarım’da başladım. Daha sonra ilaç sektörüne geçerek 2014 yılından bu yana GEN’deki yolculuğumu devam ettiriyorum. Öncesinde satış temsilciliği ve ürün müdürlüğü gibi farklı pozisyonlarda görev alırken, 2022 yılından bu yana GEN Global Pazarlar Departmanı’na İş Geliştirme Müdürü olarak atandım ve bu tarihten itibaren GEN Orta-Doğu Avrupa, Orta-Doğu, Afrika, Çin ve Rusya Pazarlarından Sorumlu İş Geliştirme Müdürü olarak çalışmaktayım.

SELİS BAŞAKLAR: ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde lisans ve ODTÜ Biyokimya Bölümü’nde yüksek lisans eğitimleri aldım. 2022 yılında ise Bilkent Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programı’nı tamamladım. İlk olarak ilaç firmalarına bilgi sağlama hizmeti veren Pharmacircle’da veri analisti olarak çalıştım. 2014 yılından itibaren GEN ailesine katılarak satış temsilcisi ve ürün müdürü görevlerinde yer aldım. 2022 yılından bu yana GEN’in globalleşme hedefi doğrultusunda kurulan GEN Global Pazarlar Departmanı’nda Uluslararası İş Geliştirme Müdürü olarak görevimi sürdürmekteyim.

GEN olarak dış pazarlardaki ağınızı genişletmek amacıyla şimdiye kadar hangi adımları attınız? Hedefleriniz doğrultusunda başka adımlar atmayı planlıyor musunuz? GEN’in globalleşme hedefi doğrultusunda 2022 yılında global pazarlar departmanı kurularak, GEN’in üretim tesisinde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlara tedariği konusundaki mevcut çalışmalarımıza ivme kazandırdık. Avrupa, Balkanlar, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika’ya odaklanarak uluslararası ağımızı genişletmekte önemli bir yol kaydettik. Yaklaşımımız, yeni bir pazara girmeden önce kapsamlı bir pazar analizi yapmak, ülkenin yerel dinamiklerini anlamak ve regülatif gereklilikleri incelemek, ürün konumlandırması yapıp stratejileri belirlemek ve partnerlerimize başarılı performans sağlamaları için medikal ve pazarlama desteği sağlamak şeklindedir.

Hedeflerimizin başında Avrupa’da ruhsatlı ürün sayımızı artırarak bölgedeki varlığımızı güçlendirmek ve GEN kültürüne uygun partnerler bularak iş birliklerimizi geliştirmek yer alıyor. Bununla birlikte Balkanlar’da da kendi ülkelerinde oldukça güçlü partnerlerimiz mevcut. Onlara sağladığımız ürünlerle, portföylerine değer katmanın yanı sıra GEN markasının bilinirliğini giderek artırıyoruz.

İhracat alanınızı büyütmek adına yakın zamanda girmeyi hedeflediğiniz pazarlar var mı? Uluslararası satış ve pazarlama bir şirketin büyümesinde büyük önem taşımaktadır. Bizler de GEN’in uluslararası pazarlardaki marka değerinin ve iş birliklerinin gelişmesi için emin adımlar atmaktayız. Bu bağlamda farklı pazar dinamiklerini ve ülkelerin kültürünü analiz etmek, anlamak ve buna uyum sağlayabilmek en önem verdiğimiz süreçlerdir. Avrupa’nın yanı sıra Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika pazarlarında da önemli bir potansiyel olduğunun farkındayız ve bu bölgelerdeki birçok ülkede anlaşmalar yaptık. Önümüzdeki süreçte stratejimiz bu pazarlardaki varlığımızı güçlendirmek ve ortaya çıkan trendlerden ve bölgesel taleplerden doğan farklı ve yeni fırsatları değerlendirmek olacaktır.

Eklemek istedikleriniz? Global büyüme ve sürekliliği sağlamak adına pazarların ihtiyaçlarına göre portföyümüze yeni ürünler katmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İş geliştirme çalışmalarımızı başarılı şekilde sürdürebilmenin anahtarının şirketteki tüm paydaşlarımızla etkili iş birliğine, departmanlar arası sürekli iletişime ve çevik karar verme mekanizmalarına bağlı olduğuna inanıyoruz.

Departmanımız bünyesinde farklı kültürlerden deneyimlerin bulunması bakış açımızı genişletmemize ve yenilikçi çözümler geliştirmemize olanak tanımaktadır. Bu çeşitliliği benimseyen yaklaşımımız uluslararası pazarlarda güçlü adımlar atmamızı sağlamaktadır. 25 yıllık GEN kültürünü ve markasını sorumlu olduğumuz bölgelerde en iyi şekilde tanıtmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. ⭐️

Yorum yaz