FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Zeynep Atabay Taşkent: “İlaç sektörümüzün dünya ilaç sektöründeki yerinin güçlenmesi hepimizin meselesidir”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında kapak dosyası: “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” oldu ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli oyuncuların liderleri konuğumuz oldular. Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay Taşkent ve Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayşe Atabay, bu özel sayımızda sorularımızı yanıtladılar; Atabay’ın yerel üretim ve uluslararası pazarlardaki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdiler.
Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında kapak dosyası: “Üretimde Yerelleşme, Bir Üretim ve İhracat Üssü Olarak Türkiye & Dış Pazarlar” oldu ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren en önemli oyuncuların liderleri konuğumuz oldular. Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay Taşkent ve Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayşe Atabay, bu özel sayımızda sorularımızı yanıtladılar; Atabay’ın yerel üretim ve uluslararası pazarlardaki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdiler.

 

“Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip ve uluslararası standartlara uygun üretim yapan ilaç üreticilerinden biri olarak, Türk ilaç sektörünün global ilaç sektöründeki rekabet gücünü arttırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için sorumluluğumuz olduğunun farkındayız.”

Yerel Üretim ve İhracat
Atabay

Zeynep Atabay Taşkent
Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı

Ayşe Atabay
Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkan Vekili

 


85 YILDA UÇTAN-UCA İLAÇ ÜRETİM SÜRECİNE ODAKLANARAK “GERİYE ENTEGRASYON” İLE ÜRETİM BECERİSİNİ GELİŞTİRME İLKESİ ATABAY’I TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN ÖNDE GELEN PARASETAMOL ÜRETİCİLERİNDEN BİRİ YAPTI. BU ÇABAMIZ PARASETAMOLÜ ÖZEL BİR YERE YERLEŞTİRDİ. ELBETTE BU BAŞARININ ARKASINDA DEDEMİZ ÖMER KEMALETTİN ATABAY’DAN BUGÜNE TAŞIDIKLARIMIZ, DÜNYANIN EN İYİ PARASETAMOLÜNÜ ÜRETİYOR OLMAMIZ VE ÇOK EMEK VAR.

 

F. L: Sizleri tanıyabilir miyiz?
ZEYNEP ATABAY TAŞKENT & AYŞE ATABAY: Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay Taşkent ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayşe Atabay olarak Atabay Şirketler Grubu’nu babamız ilaç sektörü duayeni Bülent Atabay’dan devraldık. Atabay, Türk ilaç sektöründe 85 yıldır uçtan uca ilaç geliştirme değer zincirine liderlik ediyor, yüzde 100 yerli ilaç ve ilaç etken madde geliştirme hedefiyle dünya pazarındaki yerini güçlendiriyor. Atabay’da her nesil, el birliğiyle halkımızın sağlığı için çalışıyor. İnsan sağlığını ve tabiatın korunmasını temel alan, halkın ihtiyacı olanı ekonomik bir şekilde üreten ve bu ilaçları geliştiren; bu işi bir vatani görev olarak üstlenmiş üçüncü nesil aile şirketiyiz. Şirketimizi bu vizyonla sonraki nesillere taşımayı hedefliyoruz.

Türkiye’de ilaçta yerelleşme politikaları hakkında neler düşünüyorsunuz ve Atabay İlaç olarak bu politikalara ne düzeyde katkılarda bulunuyorsunuz? Özellikle pandemi gibi küresel sağlık krizlerinde yerli üretimin önemi daha da belirginleşti. Ülke olarak ilaç üretiminde kendi kendine yetme oranının artması, dışa bağımlılığı azaltırken sağlık güvenliğini de güçlendirecektir. Yerli üretim, ilaçlara erişimin kolaylaşmasını ve maliyetlerin düşürülmesini sağlarken halkın sağlığına doğrudan etki eder ve yaşam kalitesini de artırır. Atabay’da, ilaç geliştirme sürecine uçtan uca yatırım yapıyoruz. Kârımızı üretim tesisi, ürün geliştirme ve Ar-Ge için ayırıyoruz. Yerli ilaç etken maddesi üretim kapasitemizi arttırmak üzere Teknoloji Odaklı Sanayi Hamle Programı’nda proje yürütüyoruz.

2019 senesinde Acıbadem Ar-Ge Tesisimiz için ve 2022’de ise Gebze Ar-Ge Tesisimiz için T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan akreditasyon aldık. İkinci Ar-Ge merkezimizde küçük molekül, biyoteknoloji, aşı ve geleneksel bitkisel tıbbi Üürün (GBTÜ) üzerine yeni ilaç etken maddeleri (API) geliştiriyoruz. Pandemi döneminde Covid-19’a karşı mücadelede geliştirdiğimiz ilaç, aşı ve Ar-Ge yatırımlarıyla 2020 senesinde ‘Turkish Time Ar-Ge 250’ sıralamasında 75’inci sırada yer aldık. İlaç şirketleri arasında Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilk 10 şirket arasında yer aldık. Sonraki senelerde de ilk 100 şirket arasında pozisyonumuzu koruduk. Şirket olarak acil durumda hızlı cevap verebilme adına çevik yaklaşım becerimiz var. Zor dönemlerde de halkın ihtiyacı olan ilaçları karşılamak üzere çıktığımız yolda, kararlılığımızı bir kere daha göstermiş olduk.

 


UÇTAN UCA İLAÇ GELİŞTİRME DEĞER ZİNCİRİNE LİDERLİK EDEREK HALK SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ İLAÇLARIN SÜREKLİ OLARAK BULUNABİLİRLİĞİNİ SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ. BAŞTA PARASETAMOL OLMAK ÜZERE, OSELTAMİVİR VE ASETİLSİSTEİN HAM MADDELERİNİN GERİYE DÖNÜK ENTEGRASYONU VE ZAMANLA GELİŞTİRİLEN İYİ SENTEZ YÖNTEMİ SAYESİNDE BU ÜRÜNLERDE AVRUPA VE YAKIN COĞRAFYADAKİ TEK ÜRETİCİ KONUMUNDAYIZ.

 

Atabay İlaç, hangi endikasyonlara sahip ürünleri üretiyor, ürettiğiniz ürün formları neler? Atabay İlaç ve Kimya, küçük molekül, bitkisel ve biyoteknolojik ilaç etken maddeler (API) ve müstahzar ilaçlar konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. İlaç ve aşı geliştirmek için hekimler, eczacılar, start-up’lar ve üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Uçtan uca ilaç geliştirme değer zincirine liderlik ederek halk sağlığı için gerekli ilaçların sürekli olarak bulunabilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Başta parasetamol olmak üzere, oseltamivir ve asetilsistein ham maddelerinin geriye dönük entegrasyonu ve zamanla geliştirilen iyi sentez yöntemi sayesinde bu ürünlerde Avrupa ve yakın coğrafyadaki tek üretici konumundayız. Müstahzar üründe antiviraller, antibiyotikler, anti enflamatuvarlar, ağrı kesiciler ve kan sulandırıcılar alanlarında hizmet veriyoruz. Pediatri, kadın doğum, acil bölümleri ve aile hekimleri en güçlü olduğumuz alanlar. Sahada herkese dokunan noktalardayız.

Zeynep Atabay Taşkent

Üretim/satış oranlarınız ve üretim kapasiteniz hakkında neler söyleyeceksiniz, Atabay İlaç ülkemizde gerçekleştirdiği üretimin ne kadarını ulusal, ne kadarını küresel pazarlarda erişime sunuyor? Sağlık ve özellikle ilaç sektörü bir ülkenin önemli bir stratejik alanıdır. Ülkemizin mümkün olduğu kadar ilaç ham maddesi üretiminde kendine yeterli bir yapıya ulaşması gerekiyor. Bu amaçla uzun dönem şirket stabilitesi için pro-aktif bir strateji ile 2023 yılından itibaren ihracata daha fazla önem vermeye başladık. Bu plan kapsamında hem Kazakistan hem de Bulgaristan’da, yatırımlarla öne çıktık. Bir diğer önemli hamlemiz ise Kanada ile yapılan müstahzar ilaç ihracatı oldu. Bu sayede ilk defa bir Türk şirketi Kanada’ya müstahzar ilaç ihraç etmiş oldu. 2024 yılı itibariyle, yeni ürünlerimizin AB ülkelerine tanıtım ve ruhsatlama çalışmalarına devam ediyoruz.

Bugüne kadar 150’nin üzerinde ilaç etken maddesi sentezledik ve 100’den fazla ilacımız ruhsatlandı. Parol gibi en çok satılan ilaçlara imza attık. Tesislerimizdeki özel antibiyotik, şurup, steril üretim, toz dolum, tablet ve kapsül hatlarıyla yaklaşık 300 milyon kutu kapasitesine ulaşarak, ülkemizde iç piyasaya en fazla üretim yapan tesisler arasında yer alıyoruz. Müstahzar ürün gamında beta laktam antibiyotik, steril infüzyon, steril kullanıma hazır şırınga, tablet, toz dolum ve şurup tesislerimizde hem yurt içine hem de yurt dışına üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ham maddeleri 67 ülkeye ulaştırıyoruz. Dünyada gelişebilecek doğal afet, ekonomik kriz ve politik durumlardan bağımsız bir şekilde ülkemizde ve yurt dışında ilaç ihtiyacını karşılayabilmeyi hedefliyoruz.

İlaç üretiminde hangi standartlara ve sertifikalara sahipsiniz, teknoloji ve kalite yaklaşımınız nedir? Sağladığınız üretim kalitesinin arkasında yatan etmenler ve Atabay’ı ilaç üretiminde farklılaştıran değerler neler? İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nda en büyük ilaç firmaları arasında 6’ncı sırada yer alıyoruz. Tüm tesislerimizde Sağlık Bakanlığı tarafından GMP (İyi Üretim Uygulamaları) onayına sahibiz. Atabay Biyoteknoloji, ülkemizde aşı üretim iznine sahip T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan GMP onayı almış 5 tesisten ve mikrobiyal biyobenzer üretim iznine sahip 3 tesisten biri. TÜBİTAK destekli İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG) tarafından Covid-19 pandemisi için geliştirilen ve bir platform aşı teknolojisi olma açısından çok kritik olan ‘Rekombinant Protein RBD Subunit Aşısı’, GMP onaylı Atabay Biyoteknoloji Tesisi’nde klinik çalışmalar için üretiliyor. 2020 senesinde yapılan modernizasyon atılımı ile üretim tesislerimiz için EU GMP, Kanada GMP onaylarını alarak ihracat kapasitemizi artırdık. Aynı zamanda T.C. Sanayi Teknoloji Bakanlığı Hamle Programı ile ilaç etken madde (API) üretim tesisi modernleşmesi ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi çalışmasını da hızlandırdık.

 


TESİSLERİMİZDEKİ ÖZEL ANTİBİYOTİK, ŞURUP, STERİL ÜRETİM, TOZ DOLUM, TABLET VE KAPSÜL HATLARIYLA YAKLAŞIK 300 MİLYON KUTU KAPASİTESİNE ULAŞARAK, ÜLKEMİZDE İÇ PİYASAYA EN FAZLA ÜRETİM YAPAN TESİSLER ARASINDA YER ALIYORUZ. MÜSTAHZAR ÜRÜN GAMINDA BETA LAKTAM ANTİBİYOTİK, STERİL İNFÜZYON, STERİL KULLANIMA HAZIR ŞIRINGA, TABLET, TOZ DOLUM VE ŞURUP TESİSLERİMİZDE HEM YURT İÇİNE HEM DE YURT DIŞINA ÜRETİM YAPIYORUZ.

 

İlaç üretimi konusunda iş birliği yaptığınız başka firmalar var mı? Bu iş birlikleri size nasıl sorumluluklar yüklüyor? Biyoteknolojik ilaç geliştirmede Türkiye’de Ar-Ge yatırımı yapan ve insan kaynağı yetiştiren öncü firmalar arasında yer alıyoruz. Açık inovasyon ve iş birliği ile ortak çalışma platformlarına inanıyoruz. Start-up’larla iş birlikleri yapıyor, bu çalışmaları her yıl büyütüyoruz. TÜBİTAK MAM ve ülkemizin ulusal Ar-Ge Merkezlerinden İzmir Biyotıp ve Genom (İBG) ile stratejik Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. Türkiye’nin 10 üniversitesi ile kamu-üniversite-sanayi iş birliği projeleri geliştiriyoruz. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile stratejik Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. Ayrıca üniversite Sanayi İş birliği Merkezi Platformu-ÜSİMP’e üyeliğimiz sayesinde ülkemizdeki birçok üniversite teknoloji transfer ofisi ve teknoparkı ile iş birliklerimizi güçlendiriyoruz.

Ayşe Atabay

Türkiye ekonomisi için ilaçta üretim ve ihracatın önemi hakkında neler söyleyeceksiniz? Türkiye, coğrafi konumu ve teknolojiyle gelişen sağlık sektörü ile ilaç üretiminde önemli bir merkez haline gelme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Zaman içerisinde ilaç endüstrisi, gerekli yatırımlarla teknolojik altyapısını dünyadaki gelişmelere adapte olmak için güçlendirmiştir. İlaç sektörünün gelişmesi yalnızca sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik büyümeye de katkı sağlıyor. İlaç üretimindeki artış, ekonomik katma değer yaratırken, dışa bağımlılığı azaltmada önemli bir rol oynuyor. Sektörde Ar-Ge yatırımlarının artması ve fikri mülkiyet haklarının korunması, sağlık alanında sürdürülebilir bir yapı oluşturma çabalarını destekliyor. Bu nedenle ilaç üretimi ve ihracatı, Türkiye’nin geleceği için kritik bir noktada bulunuyor.

Ülkemizde katma değerli ürün kapsamında ilaç üretim ve ihracatı konusunda ihtiyaçlar neler, daha farklı neler yapılabilir? Aslında her şey birbirine sıkı sıkıya bağlı. Geçmişten edindiğimiz deneyim ve bilgi birikimi geleceği şekillendirirken bizlere yol gösteriyor. Atabay, dedemizin eczacılık okuluna girdiği günden beri vizyonunu iş birlikleri, yatırım ve girişimlerle destekleyen bir zihniyete sahip. Geçmişten geleceğe taşıdığımız en önemli mirasımızın bu olduğunu düşünüyoruz. Yerel ilaç üretimini ve Türkiye’nin global ilaç sektöründeki yerini iyi analiz etmek ve bütüncül bir yaklaşımla görebilmek gerekiyor. 85 yılda uçtan-uca ilaç üretim sürecine odaklanarak “geriye entegrasyon” ile üretim becerisini geliştirme ilkesi Atabay’ı Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen parasetamol üreticilerinden biri yaptı. Bu çabamız parasetamolü özel bir yere yerleştirdi. Elbette bu başarının arkasında dedemiz Ömer Kemalettin Atabay’dan bugüne taşıdıklarımız, dünyanın en iyi parasetamolünü üretiyor olmamız ve çok emek var.

Küresel ilaç pazarı göstergelerine bakıldığında, Türkiye 10,3 milyar dolarlık ilaç pazarı büyüklüğü ile 19. Sırada yer almaktadır. (Kaynak: IQVIA Market Prognosis 2024-2028). Türkiye’nin ilaç ihracatının henüz potansiyeline ulaşmadığı görüşündeyiz. Türkiye’nin küresel ilaç pazarında daha fazla yer alabilmesi için hedef ülkelerde pazara erişim ve regülasyon sorunlarının çözülmesi, yerelleşme politikalarının desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip ve uluslararası standartlara uygun üretim yapan ilaç üreticilerinden biri olarak, Türk ilaç sektörünün global ilaç sektöründeki rekabet gücünü arttırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. İhracattaki gücün, yerli etken madde üretimine bağlı olduğunu biliyoruz. Atabay’ın misyonunda yer alan yerli etken madde üretimine odaklanılması, Türkiye’nin global ilaç sektöründe rekabet gücünü arttıracak ve dışa bağımlılığı azaltacaktır. Ayrıca, Ar-Ge yatırımları ve yerelleşme politikaları, yerli ilaç üretimini destekleyerek sektörün büyümesine katkı sağlayacaktır.

Ülkemizin ilaç sektörünün dünya ilaç sektöründeki yerinin güçlenmesi hepimizin meselesidir. İhtiyaç duyan her haneye girebilecek ilaçlar geliştirmek ve ülkemizi ilaç açısından bağımsız kılmak Atabay olarak en temel varoluş sebebimizdir. Yatırımlarımızı, iş birliklerimizi ülkemizde ve dünyada Türkiye markasını global pazarda güçlendirmek hedefiyle yapmaktayız. Bu güçlü vizyonla Atabay olarak 85 yıldır yerelden globale yerli ilaç üretimi ve ilaçta dışa bağımlılığı azaltma çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. ⭐️

Yorum yaz