FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Erdem Çınar: “Sağlığın bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanıyoruz”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında “Yüz Yüze” özel bölümünde konuğumuz olan Recordati Grup Başkan Yardımcısı, SPC Güney Doğu & Uluslararası Bölge ve Recordati Türkiye Genel Müdürü Erdem Çınar, sorumluluk alanları ve Recordati’nin Türkiye'deki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.
Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında “Liderlerle Yüz Yüze” özel bölümünde konuğumuz olan Recordati Grup Başkan Yardımcısı, SPC Güney Doğu & Uluslararası Bölge ve Recordati Türkiye Genel Müdürü Erdem Çınar, sorumluluk alanları ve Recordati’nin Türkiye’deki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.

 

“Recordati Grup olarak biz, toplumun refahına katkıda bulunmayı ve kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmayı şirket sorumluluklarının ötesinde ahlaki bir yükümlülük olarak görüyoruz.”

Recordati İlaç

Erdem Çınar
Recordati Grup Başkan Yardımcısı
SPC Güney Doğu & Uluslararası Bölge ve Türkiye Genel Müdürü

 


DÜNYADA EMEA (AVRUPA, ORTA DOĞU, AFRİKA), ABD VE APAC (ASYA, PASİFİK) BÖLGELERİNDE YAKLAŞIK 150 ÜLKEDE YAYGIN VE NADİR HASTALIKLAR ALANLARINDA FAALİYET GÖSTERİYORUZ. BU DOĞRULTUDA, KALİTE, SAĞLIK, GÜVENLİK VE ÇEVRE YÖNETİMİNİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRMEK, ÜRETİM KAPASİTESİNİ, VERİMLİLİĞİ VE ESNEKLİĞİ ARTIRMAK AMACIYLA YATIRIMLAR YAPARAK ÜRETİM HATLARINI VE ALANLARINI TEKNOLOJİNİN ZİRVESINDE TUTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ.

 

F. L: Recordati’nin kuruluşundan günümüze dünyadaki ve ülkemizdeki yolculuğundan ve kilometre taşlarından bahseder misiniz?
ERDEM ÇINAR: Recordati, yaklaşık 100 yıldır faaliyet gösteren ve bugün 4.450’den fazla çalışma arkadaşımızla, yaşamı iyileştiren ve değiştiren ilaçlarıyla ön saflarda yer alan, aynı zamanda İtalyan borsasında işlem gören uluslararası bir ilaç grubudur. Dünyada EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika), ABD ve APAC (Asya, Pasifik) bölgelerinde yaklaşık 150 ülkede yaygın ve nadir hastalıklar alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Bu doğrultuda, kalite, sağlık, güvenlik ve çevre yönetimini sürekli iyileştirmek, üretim kapasitesini, verimliliği ve esnekliği artırmak amacıyla yatırımlar yaparak üretim hatlarını ve alanlarını teknolojinin zirvesinde tutmak için çalışıyoruz. Tüm dünyada yedi adet ilaç üretim tesisimiz ve iki adet kimyasal tesisimiz bulunuyor. Bu tesislerin yanı sıra nadir hastalıklar için özel paketleme ve dağıtım merkezimiz de var.

Recordati olarak Türkiye sağlık sektörüne ise 2008 yılından bu yana iki yerli ilaç firmasını bünyemize katarak girdik. Recordati İlaç olarak Türkiye’de merkez ofis, üretim ve geniş saha kadromuz, 41 ayrı ürün ve tedavi seçeneği ve 80 milyon kutu kapasiteli üretim tesisimizle de büyüyerek faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Tüm paydaşlarımız ve çalışma arkadaşlarımız ile daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek sunan tıbbi yeniliklere yatırım yapmaya odaklanan bir organizasyon olarak, mevcut tedavi seçeneklerimize ek olarak yeni tedaviler geliştirmeye ve üretmeye devam ederken insanların yaşamlarının tüm potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olmak inancından ilham alıyoruz. Çünkü biz, sağlığın ve hayatı dolu dolu yaşama fırsatının bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanıyoruz.

Global bir pozisyonda Türkiye Genel Müdürü olarak çalışıyorsunuz. Pozisyonunuz gereği sorumlu olduğunuz bölgelerden ve Recordati’nin ülkemizdeki organizasyon yapısından bahseder misiniz? Evet Recordati İlaç Genel Müdürü olarak Türkiye’de mekez ofis, üretim ve saha ekibinden oluşan büyük bir kadro ile faaliyetlerimize devam ederken, Türkiye’ye ek olarak, Asya, Güney Amerika, Afrika, Pasifik, Ortadoğu ve Avrupa’da selektif pazarlardan oluşan SPC Güneydoğu ve Uluslararası Bölge’den de sorumluyum. Recordati Grup olarak, yaklaşık 100 yıldır yaşamı iyileştiren ve değiştiren ilaçlar alanında ön saflarda yer alıyor, dinamik ve yenilikçi bir bakış açısıyla yeni uzmanlık alanları, yeni tedaviler geliştirmeye ve tıbbi yeniliklere yatırım yapmaya odaklanarak sürekli büyüyoruz. Türkiye’de de global stratejilerimizi yerel dinamiklerle uyumlu hale getirerek merkez ofis, üretim ve geniş saha ekibimizle birlikte daha sağlıklı bir gelecek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Recordati, dünyada ve ülkemizde hangi tedavi alanlarında ürettiği çözümlerle ilaç endüstrisine değer katıyor? Recordati, yaygın hastalıklar ve nadir hastalıklar alanlarında tedavi seçenekleri sunmak üzere yapılandırılmış, araştırma ve geliştirmeden üretime kadar tam entegre operasyonlara sahip bir organizasyon.

Bu alanlardan; kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili 20 yılı aşkın bir süredir birinci ve ikinci basamakta geniş bir ürün portföyü ile hastaları destekleme konusunda ön saflarda yer alıyoruz. Üroloji ve üroonkoloji alanında tanınmış bir tedavi ortağı olarak, prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi (BPH), aşırı aktif mesane (OAB) ve enfeksiyonla ilgili hastalıklar dahil olmak üzere hem erkek hem de kadın sağlığı için tedavi çözümleri sunuyoruz. Üst ve alt gastrointestinal sistemi etkileyen hastalıkların teşhis ve tedavisi için de çeşitlendirilmiş bir portföye sahibiz. Astım, öksürük ve soğuk algınlığı ile ilişkili semptomlar dahil olmak üzere solunum sağlığını geliştirmek için geniş bir ürün portföyüne sahibiz.

Bilinen 7.000 nadir hastalığın %10’undan daha azı için tedavi seçeneği bulunduğunu göz önüne aldığımızda, 2007’den bu yana özel iş birimimiz ile nadir hastalıklar alanında çalışıyoruz. Bu bağlamda, 2007 yılından bu yana özel iş birimimiz ile hem yetişkin hem de pediyatrik endikasyonlarda, çok az tedavi seçeneğinin olduğu nadir kanser türlerinden bazılarına odaklanırken, birçoğunun teşhis edilmesi zor ve yaşamı tehdit edici olabilen metabolik hastalıklara da yoğunlaşıyor ve az bilinen bu hastalıklardan muzdarip olan az sayıda kişiye yardım etmeye odaklanıyoruz. Özetle Recordati Grup olarak yaygın hastalıklar ve nadir hastalıklar olmak üzere 2 temel alanda ve birçok farklı branşta tedavi seçenekleri sunuyoruz.

 


RECORDATI OLARAK TÜRKİYE SAĞLIK SEKTÖRÜNE 2008 YILINDAN BU YANA İKİ YERLİ İLAÇ FİRMASINI BÜNYEMİZE KATARAK GİRDİK. RECORDATI İLAÇ OLARAK TÜRKİYE’DE MERKEZ OFİS, ÜRETİM VE GENİŞ SAHA KADROMUZ, 41 AYRI ÜRÜN VE TEDAVİ SEÇENEĞİ VE 80 MİLYON KUTU KAPASİTELİ ÜRETİM TESİSİMİZLE DE BÜYÜYEREK FAALİYETLERİMİZE VE YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ.

 

Ülkemiz ilaç üretimine katkılarınız ve yatırımlarınızdan, bu alandaki planlarınızdan bahseder misiniz? Ayrıca Grup’un finansal sonuçları ve yıl sonu hedefleri hakkında da kısaca bilgi verebilir misiniz? Recordati Grup’un dünyadaki üretim tesisleri son teknoloji ürünü ekipmanlar ile donatılmış ve araştırma laboratuvarları en yeni ekipmanlarla desteklenmiştir. Tüm tesisler çevre koruma yönetmelikleri ve mevcut İyi Üretim Uygulamaları ile tam uyum içinde çalışmaktadır.

2016 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde ciddi bir yatırımla faaliyete geçen 80 milyon kutu kapasiteli yeni üretim tesisimizle de portföyümüzdeki ürünlerin üretiminin neredeyse tamamını Türkiye’de gerçekleştiriyoruz.

Ayrıca fabrikamızda bu yıl yeni tamamlanan güneş paneli sistemi ile yenilenebilir enerji üretmeye başladık. Buna ek olarak, devam eden yeni üretim hattı projemiz için makine ve ekipman yatırımının yanı sıra depolama alanının genişletilmesi için yatırım yapmayı ve bu yatırımlarla üretim kapasitesi artışı elde etmeyi ve bu hatta üretilecek ürünlerin büyük kısmının ihraç edilmesini planlıyoruz.

Halihazırda ihracat yaptığımız 12 ülkeye ek olarak, 2024 yılında da pek çok ürünümüzü farklı ülkelerde pazara ilk defa ihraç ettik. Bununla birlikte görüşmelerimizin devam ettiği pek çok yeni ülke bulunuyor, 2025 yılında da ihracat yaptığımız ülke sayısını artırarak devam edeceğiz.

Gelecek dönemde de insan odaklı yaklaşımımız ile Türkiye’nin grup içerisindeki stratejik bölgesel konumunu daha da güçlendirerek, ihracat oranımızı ve üretim yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bir önceki yıl, cirosu 1.853,3 milyon Euro olan Recordati Grup’un 2023 yılında cirosu 2.082,3 milyon Euro olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı yatırım harcamalarımıza baktığımızda ise makina ve tesis bazında 29.3 milyon Euro olduğunu söyleyebilirim. Bu yılın ilk 6 aylık finansal sonuçlarımıza göre grubun cirosu 1.185,7 milyon Euro olup yıl sonunda ise net cironun 2.300 ila 2.340 milyon Euro arasında gerçekleşmesi hedefleniyor.

Recordati’yi Recordati yapan şeyler neler? Nasıl bir kültür üzerine inşa edilmiş, hangi değerlerle var olan, topluma ve doğaya olan sorumluluklarını nasıl yerine getiren bir şirket? Recordati Grup olarak biz, toplumun refahına katkıda bulunmayı ve kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmayı şirket sorumluluklarının ötesinde ahlaki bir yükümlülük olarak görüyoruz. Bu doğrultuda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde geçerli olan yasa ve yönetmeliklere saygı gösteriyor, insanları ve çevreyi koruyoruz. Güvenli, yüksek kaliteli ürünler tedarik ederken etik, kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeye ve değer yaratmaya devam etmek istiyoruz.

Sürdürülebilirlik planımızda da hastaları ve insanları ön planda tutarak, çevreyi korumayı, sorumlu kaynak kullanımını, etik ve dürüstlük değerleri olmak üzere beş alanı önceliklendiriyoruz. Bu yaklaşımla, enerji verimliliği, sürdürülebilir kaynak kullanımı, iklim değişikliğiyle mücadele, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi alanlarda yenilikçi girişimlere odaklanıyoruz.

Recordati Grup olarak, her zaman insan sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla da yenilikçi ürünler geliştirmeye ve sunmaya odaklanıyoruz. Recordati grubunun stratejisinde hastaların ve insanların merkezi önemi, sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesine gösterilen sürekli çabada da kendini göstermektedir. Ayrıca her bir hastanın mümkün olan en iyi tedaviye erişebilmesi gerektiği inancıyla, 2007 yılından bu yana nadir hastalıklardan muzdarip olan insanlara yardım etmeye odaklanıyoruz. Çünkü biz, her zaman sağlığın ve hayatı dolu dolu yaşama fırsatının bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanıyoruz. Bu inançla da hem yaygın hastalıklar hem de nadir görülen hastalıklar için yenilikçi ve sürdürülebilir sağlık hizmetlerine erişim sağlayarak tüm insanlara kendilerinin en iyi versiyonu olma fırsatı vermek için çalışıyoruz.

Öncelikle, sağlık alanında yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleriyle topluma katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu projeler aracılığıyla, sağlık hizmetlerine erişimi artırmak ve toplumun sağlık bilincini yükseltmek için çaba gösteriyoruz. Keza, çevresel sürdürülebilirlik konusunda da kararlıyız. Fabrikalarımızda çevreye duyarlı uygulamaları teşvik ediyor, atıkları azaltmaya ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik önlemler alıyoruz. Şeffaflık ve raporlama konuları da bizim için oldukça önem taşıyor ve bu konuda düzenli olarak yayımladığımız raporlar ile paydaşlarımızla bilgi paylaşımını sürdürüyoruz.

 


RECORDATI İÇİN KAPSAYICILIK, HERKESİN KABUL GÖRÜLDÜĞÜNÜ, SAYGI DUYULDUĞUNU, DESTEKLENDİĞİNİ, BİREYSELLİĞİ VE YETENEKLERİ İÇİN TAKDİR EDİLDİĞİNİ HİSSETTİĞİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI GELİŞTİRMEKTİR VE BU, HERKESİN HATA YAPMA VE BUNLARDAN DERS ÇIKARMA FIRSATINA, AKTİF DİNLEME İLE BETİMLENEN BİR KÜLTÜRDE DÜŞÜNCELERİNİ VE FİKİRLERİNİ İFADE ETME ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP OLDUĞU ANLAMINA GELİR.

 

Gerçekleştirdiğiniz sosyal sorumluluk projelerinden biraz bahseder misiniz? Recordati olarak, her zaman sağlığın ve hayatı dolu dolu yaşama fırsatının bir ayrıcalık değil, bir hak olduğu inancından hareket ederek topluma ve çevreye fayda sağlayacak projeler için çalışıyoruz.

Örneğin grup olarak nadir hastalıklar alanında, ürünlerimizle ilgili destek almaya uygun hastalar için, Hasta Yardım Programı (PAP- Patient Assistance Program) ve Ortak Ödeme Yardım Programı’nı (CAP- Co-Pay Assistance Program) destekliyoruz. Bu doğrultuda, 2023 yılı boyunca, nadir hastalıkları olan yaklaşık 1.100 hasta Hasta Destek Programı (PAP), Ortak Ödeme Yardım Programı (CAP) ve benzer programlar aracılığıyla desteklenmiştir. Ayrıca Recordati, farkındalığı artırmak, teşhis sürecini kolaylaştırmak ve nadir hastalıkları olan kişiler için tedavilerin erişebilirliğini artırmak için nadir hastalık topluluklarıyla da yakın bir şekilde çalışmaktadır. Recordati İlaç olarak Türkiye’de de toplumsal farkındalık ve sürdürülebilir bir gelecek için TEMA Vakfı aracılığıyla Kilis Yeniyurt Ağaçlandırma Sahası’nda 10 bin fidan bağışı ile Recordati Hatıra Ormanı’nı oluşturduk.

Geçen yıl, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü’ne özel Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği bir araya gelerek, dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin önemine dikkat çekmek amacıyla oluşturdukları “Prostat Kanserine Karşı Top Sende” projesine Recordati İlaç olarak koşulsuz destek olduk.

Ayrıca 2019 yılından bu yana hekimlerimizin paylaştıkları farklı hikayeleri ile, “Her şeyden önce insan” olduklarını bizlere hatırlatan DrX projesini koşulsuz olarak destekliyoruz. Ek olarak, “Umut Veren Oyuncaklar” projemiz ile de hastanede tedavisi devam eden çocuklarımıza hekimlerimizin umut verici mesajlarıyla onların tedavi süreci boyunca morallerini yükseltecek ve hayallerini canlandıracak çeşitli oyuncaklar hediye ediyoruz. Recordati olarak, sosyal sorumluluk anlayışımızı geliştirmeye devam ederek topluma karşı olan taahhütlerimizi yerine getirmeye ve faydalı projeler geliştirmeye devam edeceğiz.

Recordati’nin insan kaynağı politikaları hakkında neler söylemek istersiniz? Recordati Grup olarak şirketin stratejisinin başarılı bir şekilde uygulanması ve uzun vadede değer yaratılması için birincil faktörü temsil eden insan kaynaklarının merkezi öneminin farkındayız. Bu bakış açısı ile, her bireyin yeteneklerini, fikirlerini, potansiyelini ve becerilerini en iyi şekilde kullanabildiği güvenli, liyakate dayalı ve kapsayıcı bir ortamı teşvik ediyoruz. Recordati için temel değerler olan kapsayıcılık, sosyal eşitlik, fırsat eşitliği ve bireylere saygıyı sağlıyor ve grup içinde her türlü ayrımcılık ve/veya bireysel ifadenin engellenmesi ile sürekli mücadele ediyoruz.

Recordati’de çeşitliliğin teşvik edilmesinin ve tüm tarafların iş birliğinin, işletmenin başarısı için temel bir anahtar olan yenilikçi olma potansiyelini güçlendirdiğine inanıyoruz. Recordati için kapsayıcılık, herkesin kabul görüldüğünü, saygı duyulduğunu, desteklendiğini, bireyselliği ve yetenekleri için takdir edildiğini hissettiği bir çalışma ortamı geliştirmektir ve bu, herkesin hata yapma ve bunlardan ders çıkarma fırsatına, aktif dinleme ile betimlenen bir kültürde düşüncelerini ve fikirlerini ifade etme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir.

Hem online hem de yüz yüze eğitim, yetenek yönetimini destekleyen koçluk, mentorluk programları ve planlamaları ile kişisel ve mesleki gelişimi destekleyerek her bireyin potansiyelini gerçekleştirebildiği bir ortam yaratmaya çok önem veriyoruz. Uluslararası ve ulusal kariyer fırsatları ve aidiyet duygusunu teşvik eden uygulamalar yoluyla da her bireyin tam potansiyelini ortaya çıkarmasına odaklanıyoruz. Bu fırsatlar kapsamında Recordati Türkiye’den birçok çalışma arkadaşımız şu anda Recordati Grup içinde global rollerde görev alıyor. Ayrıca şirket içi pozisyonlarımız içinde terfi ve rotasyon yoluyla da pek çok çalışma arkadaşımıza potansiyellerini ortaya çıkarma fırsatı yarattık.

Ayrıca yapılandırılmış bir insan kaynakları ve kariyer gelişimi politikası ile eğitim kurumları ile iş birliği yapmak da dahil olmak üzere yetenekli bireyleri şirketimize çekmek ve gelişimlerini teşvik etmek için çalışıyoruz. Recordati Grup olarak çalışma arkadaşlarımızın bağlılığını ve memnuniyetini ölçmek için düzenli olarak şirket içi anketler düzenliyoruz.

Recordati İlaç olarak Türkiye’de ekibimizin kurum kültürümüz hakkındaki deneyimlerine ışık tutan, global standartlarda gerçekleştirilen değerlendirmeler ve analizler sonucunda, harika iş yeri kriterlerini sağlayan firmalara verilen ‘Great Place To Work’ sertifikasını almaya hak kazandık. Bu özel sertifika, bizim için çalışma arkadaşlarımız ile kurduğumuz güçlü bağın ve birlikte yarattığımız muhteşem deneyimin bir yansıması niteliğinde olup, güven kültürünü bu ailenin kalbi yapan her bir çalışma arkadaşımıza emekleri için tekrar teşekkür ediyorum. ⭐️

Yorum yaz