FARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Danone: “Yaşam boyu sağlığın beslenme ile desteklenmesi, çalışmalarımızın merkezinde”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında “Alzheimer” dosyasında konuğumuz olan Danone çatısı altındaki Nutricia Uzman Beslenme Ekibi, Alzheimer'de malnütrisyon mücadelesinin önemi ve Danone'nin bu konudaki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.
Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında “Alzheimer” dosyasında konuğumuz olan Danone çatısı altındaki Nutricia Uzman Beslenme Ekibi, Alzheimer’de malnütrisyon mücadelesinin önemi ve Danone’nin bu konudaki çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.

 

“Yaşam boyu sağlığın beslenme ile desteklenmesini merkeze koyan çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

Danone Çatısı Altındaki Nutricia Uzman Beslenme Ekibi,
Alzheimer Hastalığında
Malnütrisyon Mücadelesine Dikkat Çekiyor

 


Alzheimer, bilişsel fonksiyonların yanı sıra beslenme durumunu da olumsuz etkileyen ciddi bir hastalık ve ilerledikçe yeme ve yutma güçlükleri, iştahsızlık ve besin alımında azalma gibi problemler sıkça ortaya çıkabiliyor. Hastalık süreci malnütrisyona yol açabilir, hastalığın seyrini kötüleştirebilir ve malnütrisyon tedaviyi olumsuz etkileyebilir.

 

Sizleri tanıyabilir miyiz; okurlarımıza ayrı ayrı kariyerlerinizden bahseder misiniz?

Cenk Kurt: 1977 yılında Mersin’de doğdum. Ortaokul ve lise eğitimimi Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamladıktan sonra lisans eğitimimi Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimimi ise University of Hartford’da tamamladım. Gerek eğitim döneminde gerek kariyerimde aldığım farklı rollerde hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı şehir ve kültürleri deneyimleme şansı buldum. Kariyerimde çok uluslu firmalarda satış, pazarlama, iş geliştirme, stratejik liderlik ve iş birimi liderliği gibi çeşitli sorumluluklar üstlendim. 2011’den beri Danone’de çalışıyorum. Şu an görevime Danone Türkiye Uzman Beslenme Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi olarak devam ediyorum.

Dr. Elif Arıbal

Dr. Elif Arıbal: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyetimin ardından yine aynı fakültede klinik mikrobiyoloji ihtisasımı tamamladım. Ardından öğrencilik yıllarım boyunca ilgi duyduğum ilaç sektörüne adım attım. Yaklaşık 30 yıldır; medikal, pazarlama, ruhsatlandırma ve pazar erişim gibi farklı fonksiyonlarda ve kategorilerde deneyim kazandım. Son 7 yıldır Danone’de Medikal ve Pazar Erişim Direktörü olarak çalışıyorum.

Zuhal Çelik: 2001 yılında çok uluslu bir firmada ürün tanıtım temsilcisi olarak sektöre adım attım. 2 farklı global şirkette satış ve medikal bölümlerde görev aldıktan sonra yollarımız Danone ile kesişti. Çalışma hayatımın son 17 ylını Danone’de geçirdim. Ürün tanıtım temsilciliğinden ulusal tanıtım liderliğine uzanan uzun ve keyifli bir yolculuğum oldu. Son 2,5 yıldır ise Erişkin Medikal Beslenme kategorisinde ulusal tanıtım lideri olarak çalışmaktayım.

Hakan Öztekin: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uluslararası bir firmada klinik araştırma uzmanı olarak ilaç sektörüne girdim. Daha sonra farklı şirketlerde medikal, pazarlama, satış, ruhsatlandırma ve pazara erişim alanlarında deneyim kazandım. 2023’ten itibaren Danone Türkiye Erişkin Beslenme Pazarlama ve Metabolizma Takım Lideri olarak görevimi yürütüyorum.

Halil Ayvasoğlu: İlaç sektörüne ilk adımımı 2014 yılında uluslararası bir firmada çalışmaya başlayarak attım. Burada tecrübe kazandıktan sonra 2017 yılından itibaren Danone’nin Nutricia Uzman Beslenme ekibindeki yolculuğum başladı. 7 farklı pozisyonda görev almamın ardından, şu an erişkin iş biriminde onkoloji ve nöroloji kategorilerinden sorumlu kıdemli kategori müdürü olarak çalışıyorum. Eğitimin verdiği bilgi tecrübenin sağladığı olgunluğa çok inanan birisiyim, sağlık sektöründe geçirdiğim 10 yıl boyunca inovatif çözümler geliştirme ve insan sağlığını iyileştirme misyonuyla çalışmış olmaktan gurur duyuyorum.

 


Alzheimer hastalığında hastalar ve hasta yakınları ile sağlık profesyonellerine ulaşmayı hedefliyor; bu alanda kendileriyle iş birliği içinde ilerleyerek farkındalık yaratmaya ve etki alanımızı genişletmeye çalışıyoruz.

 

Bilindiği üzere; 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Danone’nin bu konuda çalışan ekibi nasıl bir organizasyonla, hangi faaliyetlerde bulunuyor?

Cenk Kurt: Danone olarak, Anne – Bebek Beslenmesi, Medikal Beslenme, Sütlü ve Bitki Bazlı Ürünler ile Su & İçecek kategorilerindeki öncü markalarımızla, global misyonumuz olan ‘Mümkün olan en fazla sayıda insana gıda yoluyla sağlık ulaştırma’ doğrultusunda hareket ediyoruz. Nutricia Uzman Beslenme ekibimizle birlikte bu yaklaşımın da izinde, sağlıklı nesillerin yetişmesi ve yaşam boyu sağlığın beslenme ile desteklenmesini merkeze koyan çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Beslenmenin, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için hayati değer taşıdığının farkındayız ve bu bilincin, Alzheimer gibi ciddi hastalıkların yönetiminde kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Özellikle de bu alanda yapılan çalışmalar, Alzheimer hastalarının %50’sinden fazlasının yeme ve yutma bozuklukları yaşadığını* gösteriyor. Bu ciddi tabloda ‘malnütrisyon’, hastalarda değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu noktada biz, malnütrisyon hastalarının hayatında bir destekten öte tedavi rolü üstleniyoruz.

Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl Lüleburgaz Üretim Yerleşkemize yaptığımız 450 milyon TL’yi aşkın yatırımımız ile malnütrisyon tedavisinde kullanılan medikal beslenme ürünlerimizin yerli üretimine başladık. Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, aralarında İngiltere, Macaristan, Slovakya ve Çekya’nın bulunduğu birçok ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Üretim kapasitemizi 2 yıl içinde yüzde 50 artırmayı ve ihracatımızı 3 katına çıkartarak etki alanımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Beslenme zorluğu çeken hastalarımızın iyileşmesine ve yaşam kalitelerine katkıda bulunmayı en büyük motivasyonumuz olarak görüyoruz.

Öte yandan, faaliyetlerimizi sadece üretimle sınırlamıyor, malnütrisyona yönelik farkındalık yaratmak amacıyla farklı disiplinlerle bir arada çalışıyoruz. Sağlık profesyonelleri ve Alzheimer Derneği gibi bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, üstlendiğimiz rolün paydaş ekosistemini oluşturuyor.

Alzheimer-malnütrisyon ilişkisinden bahsederek Alzheimer tedavi süreçlerinde hasta ve hasta yakınları için sunduğunuz çözümleri anlatır mısınız?

Hakan Öztekin: Alzheimer hastalığı, bilişsel fonksiyonların yanı sıra beslenme durumunu da olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlık. Hastalık ilerledikçe, yeme ve yutma güçlükleri, iştahsızlık ve besin alımında azalma gibi problemler sıkça ortaya çıkabiliyor. Yeme ve yutma sorunları, davranışsal ve psikolojik semptomlarıyla birlikte beslenme durumunu önemli ölçüde etkileyerek malnütrisyona yol açabilir, hastalığın seyrini kötüleştirebilir ve tedaviyi olumsuz etkileyebilir.** Bu nedenle, Alzheimer teşhisi konulduğunda malnütrisyon riskinin de değerlendirilmesi önem taşıyor. Özellikle henüz tanı anında bu farkındalığın sağlanması, beslenme durumlarının erken dönemde değerlendirilmesi ve gerekirse beslenme desteği sağlanması sürecin yönetimi açısından oldukça kritik.

Halil Ayvasoğlu: Nutricia Uzman Beslenme ekibi olarak, dünya çapındaki 125 yılı aşkın uzmanlığımız ışığında, hastaların özel beslenme gereksinimlerini dikkate alarak malnütrisyonla mücadele için yenilikçi çözümler sunuyoruz. Uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilmiş ve her bir ürün için yapılan klinik çalışmalarla etkinliği doğrulanmış geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Alzheimer hastalarına sunduğumuz beslenme çözümleri ise hem oral hem de tüple beslenmeyi kapsıyor.

Öte yandan, tüple beslenen hasta yakınlarına, hastaların beslenmesini doğru şekilde destekleyebilmeleri ve olası komplikasyonları en aza indirmeleri için rehberlik sağlıyoruz. Bu süreçte karşılaşılabilecek sorunların hastaneye gitmeden çözülmesini kolaylaştırarak, erişilebilir sağlık hizmetine katkıda bulunuyoruz. Türkiye’de bu hizmeti ücretsiz olarak sunan ilk firma olarak, hastaların ve yakınlarının uzman hemşirelere rahatlıkla ulaşabilmeleri için bakanlık onaylı, doktor ve hasta yakını iletişimini içeren bilgilendirme ve destek hizmeti sunuyoruz. Sahip olduğumuz deneyimi ve teknolojiyi bir adım ileriye taşıyarak, hastalarımızın yaşam kalitesine daha fazla katkı sağlamayı sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz.

 


Nutricia uzman beslenme ekibi olarak, dünya çapındaki 125 yılı aşkın uzmanlığımız ışığında, hastaların özel beslenme gereksinimlerini dikkate alarak malnütrisyonla mücadele için yenilikçi çözümler sunuyoruz.

 

Alzheimer hastalığının önlenmesi, tanısı ve tedavisi gibi konularda akademi, hasta ve uzmanlık dernekleri ile gerçekleştirdiğiniz bilimsel ve sosyal sorumluluk çalışmalarınızdan ve çıktılarından bahseder misiniz?

Dr. Elif Arıbal: Alzheimer hastalığında malnütrisyon farkındalığını artırmak, tedavi süreçlerinin en başarılı şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla hastalar ve hasta yakınları ile yakın iletişimde olan sağlık profesyonellerine ulaşmayı hedefliyor; bu alanda kendileriyle iş birliği içinde ilerleyerek farkındalık yaratmaya ve etki alanımızı genişletmeye çalışıyoruz. Eş zamanlı olarak bilimsel etkinliklerde yer alarak, bilgilendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve ilgili derneklerin iş birliğiyle, bilimsel olarak etkinliği belirlenmiş değerlendirme formunun hastane sistemlerine entegre edilmesi ve böylece hastaneye başvuran hastaların malnütrisyon taramasının yapılabilmesini sağlayan ONCA projesi gibi önemli projelere katkı sağlıyoruz. Bu projelerin yaygınlaştırılması ve daha fazla hastaya ulaşması için de ilgili derneklerle iş birliğimizi sürdürüyoruz.

Nutricia markasının Alzheimer konusunda orta ve uzun vadeli hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

Zuhal Çelik: Sağlıklı yaşama hizmet eden bir şirket olarak, Lüleburgaz Üretim Yerleşkemizde ürettiğimiz ve malnütrisyon tedavisinde kullanılan medikal beslenme portföyümüzün hem üretim kapasitesini hem de ihracatını artırmaya odaklanacağız. Faaliyetlerimizin tamamında rehber kabul ettiğimiz global misyonumuz “Mümkün olan en fazla sayıda insana gıda yoluyla sağlık ulaştırma” doğrultusunda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verecek, ürünlerimizin etki alanını daha da genişleteceğiz. Alzheimer alanında çalışan hekimlerin ve diğer sağlık profesyonellerinin malnütrisyon ve tıbbi beslenme tedavisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için bilimsel çalışma ve organizasyonlarımızla destek olmaya devam edeceğiz. ⭐️

 


*   Lecheta DR.R et al. 2017 Nutri Campinas, 30(3):273-285
** Pivi GAK., et al. Nutrire 2017;42:1 DOI 10.1186/s41110-016-0025-7

Yorum yaz