FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİİNSAN KAYNAKLARIÖNE ÇIKAN HABERLER

Feyza Aysan: “Çalışan gelişimini ve mutluluğunu ön planda tutuyoruz!”

Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında “Çalışmaya Değer Şirketler, Ödüller” özel dosyasında konuğumuz olan AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Feyza Aysan, AstraZeneca Türkiye’nin kurum kültürü, insan kaynakları politikalarının nasıl bir yolculuk geçirdiğini ve aldıkları onlarca İK ödüllerine giden yolun ince detaylarını paylaştı.

 

“AstraZeneca Türkiye’yi çalışmak için harika bir iş yeri yapan temel yaklaşımlarımızın başında çalışan gelişimini ve mutluluğunu ön planda tutan şirket kültürümüz yer alıyor.”

AstraZeneca Türkiye

Feyza Aysan
AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü

 


ASTRAZENECA YILLIK 45,8 MİLYAR DOLARLIK SAĞLIK HİZMETİ HACMİ İLE DÜNYANIN ÖNDE GELEN YENİLİKÇİ VE ARAŞTIRMACI İLAÇ ŞİRKETLERİNDEN BİRİ. TÜRKİYE’DE 1999 YILINDAN BU YANA FAALİYET GÖSTERİYORUZ. ONKOLOJİ, KARDİYOVASKÜLER, RENAL & METABOLİZMA (KVRM), SOLUNUM VE İMMÜNOLOJİ, AŞI VE İMMÜN TERAPİLER TEDAVİ ALANLARINDA 29 BÖLGE YAPILANMASIYLA HİZMET VERİYORUZ. ASTRAZENECA TÜRKİYE’DE TAMAMI BEYAZ YAKA OLMAK ÜZERE 521 ÇALIŞANIMIZLA DİNAMİK VE GÜÇLÜ BİR ORGANİZASYONEL YAPIYA SAHİBİZ.

 

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz; kariyerinizden bahseder misiniz?
FEYZA AYSAN: Orta Doğu Teknik Üniversitesi işletme lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nden MBA derecesi aldım. 1981-1995 yılları arasında Koç Holding’de stratejik planlama alanındaki çeşitli rollerde edindiğim iş tecrübesinden sonra insan kaynakları alanına yöneldim. 1995-2009 yılları arasında sırasıyla BMS, Seagram Moskova, Boyner Holding ve Sandoz’da insan kaynakları direktörü olarak görev yaptım. 2009 yılından bu yana ise AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalışıyorum. Kariyerimin büyük bir kısmını insan kaynakları alanında sürdürdüm ve çalışanlarımızın sürekli öğrenim ve gelişimine katkı sağlayacak, insan odaklı çalışma kültürümüzü destekleyecek uygulamalara ve projelere liderlik etmekten de büyük keyif alıyorum.

AstraZeneca’nın Türkiye’deki organizasyonel yapısı ve insan kaynağı profili hakkında bilgi alabilir miyiz? AstraZeneca yıllık 45,8 milyar dolarlık sağlık hizmeti hacmi ile dünyanın önde gelen yenilikçi ve araştırmacı ilaç şirketlerinden biri. Türkiye’de 1999 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Onkoloji, kardiyovasküler, renal & metabolizma (KVRM), solunum ve immünoloji, aşı ve immün terapiler tedavi alanlarında 29 bölge yapılanmasıyla hizmet veriyoruz. AstraZeneca Türkiye’de tamamı beyaz yaka olmak üzere 521 çalışanımızla dinamik ve güçlü bir organizasyonel yapıya sahibiz. İnsan kaynağı profilimiz çeşitli uzmanlık alanlarında derin bilgi ve deneyime sahip, yenilikçi ve yaratıcı yeteneklerden oluşuyor. AstraZeneca’da çalışanlarımızın yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Orta kademe kadın yönetici oranımız yüzde 67.3, üst kademe yönetici kadın oranımız ise yüzde 60. Ayrıca 34 çalışanımız da yurt dışı görevinde bulunuyor.

 


İŞ YERİ KÜLTÜRÜ VE ÇALIŞAN DENEYİMİ KONUSUNDA KÜRESEL ÇAPTA FAALİYET GÖSTEREN GREAT PLACE TO WORK GİBİ ÖNEMLİ BİR KURUM TARAFINDAN YILLARDIR ÜST ÜSTE ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLMEK BİZİM İÇİN BİR GURUR KAYNAĞI. BU LİSTEYE YEDİ YILDIR ÜST ÜSTE GİRME BAŞARISINI GÖSTERİYORUZ. SON İKİ YILDIR 500-999 ÇALIŞAN KATEGORİSİNDE DE BİRİNCİ OLARAK YER ALDIK. BUNUN YANI SIRA İKİ YILDIR DIVERSITY ÖZEL ÖDÜLÜ’NE DE LAYIK GÖRÜLDÜK.

 

AstraZeneca Türkiye’yi çalışmak için harika bir iş yeri yapan temel yaklaşımlarınız nelerdir? Hangi uygulamalar ve politikalar ile fark yarattığınızı düşünüyorsunuz? Çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık ve aidiyet çalışmalarınız ve çalışanlarınızın gelişimlerine ve kariyer planlarına yönelik uygulamalarınızla birlikte geniş perspektiften anlatır mısınız? AstraZeneca Türkiye’yi çalışmak için harika bir iş yeri yapan temel yaklaşımlarımızın başında çalışan gelişimini ve mutluluğunu ön planda tutan şirket kültürümüz var. Açık iletişim kültürünü destekleyen uygulamalarımız sayesinde çalışanların da karar süreçlerine dahil olduğu, kendini güvenli bir şekilde ve rahatça ifade edebileceği bir iş ortamı yaratıyoruz. Örneğin “Speak-up” yaklaşımımız sayesinde çalışanlarımız yılın belirli dönemlerini beklemeden her an kendilerini açıklıkla ifade etme özgürlüğünü yaşıyor. Gönüllü saha ve merkez ofis çalışanlarımızdan oluşan “Serotonin Grubumuz” aracılığı ile çalışanlarımızı dinliyor, onların geri ve ileri bildirimlerini/önerilerini değerlendiriyor, yenilikçi uygulamaları birlikte tasarlıyoruz. Bu grupta kendi departmanını/bölgesini temsilen her departmanın/bölgenin bir temsilcisi bulunuyor. Ayrıca her çeyrekte yönetim kurulumuzun katılımıyla yaptığımız değerlendirme toplantılarının büyük bir kısmında çalışanlarımızın geri ve ileri bildirimlerini, yenilikçi fikirlerini, sorularını dinliyor, birlikte çözüm buluyoruz. Böylece farklı fikirler üretebiliyor ve pozitif çatışma ortamına katkıda bulunuyoruz.

Çalışanlarımızın aidiyetini sürdürmek için çeşitli politikalarımız ve uygulamalarımız var ve bu konuda öncü çalışmaları da hayata geçirdiğimizi düşünüyorum. Fark yaratan bazı uygulamalardan kısaca bahsedecek olursam, örneğin iş-özel yaşam dengesini desteklemek için Türkiye’de esnek çalışma ve esnek yan haklar uygulamalarını başlatan ilk firmalardan biriyiz. Hibrid çalışmanın yanı sıra yazın bir ay dilediğimiz yerden çalışıyor ve iki hafta toplu izne çıkıyoruz. Bu sayede işten tamamen uzaklaşarak kesintisiz dinlenebiliyor ve kendimizi yeniliyoruz. İlk yılında izni olmayan yeni iş arkadaşlarımıza da bu izinleri hediye ediyoruz.

Yaşamın değerini çok iyi bilen bir şirket olarak hayatın işten ibaret olmadığını da çok iyi biliyoruz. AstraZeneca’da çalışanlarımız, kariyerleri boyunca kendilerine vakit ayırmak için fırsat bulabiliyor. Örneğin, “BirAZ Mola” uygulamamızla şirkette 5. yılını dolduran çalışanlarımız, hobilerine veya katılmak istediği bir eğitim programına veya uzun zamandır ertelediği bir seyahate vakit ayırmak için 3 aya kadar izin alabiliyorlar. Okulların açılış ve kapanış günlerinde anne ve babalar yarım gün izinli sayılıyor. Yıllık izinlere ek olarak çalışanlarımız hiçbir sebep belirtmeden esenlik izni alabiliyor. Ayrıca, “Ben Hep Yanındayım” uygulaması ile engelli veya onkolojik hastalık tedavisi gören birinci derece yakınları olan çalışanlara tedavi süresince kullanabilecekleri ek izin imkanı da sunuyoruz.

Hayata geçirdiğimiz uygulamaların çalışanlarımız için etkili olduğunu ve katma değer yarattığını görmek için memnuniyet anketleri düzenliyoruz. Geri bildirim, ileri bildirim ve önerileri anketlerle düzenli olarak takip ediyoruz.

Bilim odaklı ve araştırmacı bir şirket olarak yaşam boyu öğrenime önem veriyoruz. Bu doğrultuda da çapraz fonksiyonlar arası rotasyon, atama ve sınıf içi veya çevrim içi eğitim fırsatlarıyla çalışanlarımızın yeteneklerini geliştiriyor ve herkesi potansiyeline ulaşması yolunda destekliyoruz. Farklı ülkelerin projelerinde çalışma fırsatı sağlayan “Plan100”, çapraz fonksiyonlar arasındaki iş birliğini artırmayı hedefleyen proje bazlı rotasyon programı “Orkestra” ve farklı kuşakların bir araya gelmesini ve içgörü paylaşımını sağlayan “Tersine Mentorluk” projelerimiz de bulunuyor. Yüksek performanslı tanıtım sorumlularımızı HAVUZ programımızla yönetici pozisyonuna hazırlıyoruz ve pozisyon açılması durumunda programa katılan çalışanları önceliklendiriyoruz. Şirketimizdeki yöneticilerin, kariyerleri ve gelecek planları ile ilgili orta ve uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için yönetim kurulu ve kıdemli yöneticilerden “mentorluk” desteği almalarını sağlıyoruz. Aidiyet duygusunu pekiştirmek için çalışanlarımızın katkılarını ve başarılarını düzenli olarak ödüllendiriyor ve kutluyoruz.

Çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik çalışmalarımızla ilgili sorunuza gelecek olursam bu konu AstraZeneca Türkiye’nin çok güçlü yönlerinden biridir. Çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarımız, farklı bakış açılarını ve deneyimleri bir araya getirerek daha yaratıcı çözümler üretmemizi sağlıyor. Eşitlik prensibimiz doğrultusunda, tüm çalışanlarımızın eşit fırsatlara sahip olmalarını, adil ve şeffaf bir şekilde değerlendirilmelerini sağlıyoruz. Bu taahhüdümüzün bir göstergesi olarak Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nin de imzalayıcıları arasında olmaktan gurur duyuyoruz.

Yalnıza şirketimizde değil toplumumuzda da cinsiyet eşitliğini vurgulamak ve önce “insan” olmayı ön plana çıkarmayı hedeflediğimiz “Benim Adım İnsan” projemiz bulunuyor. Projemizi İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Bilgi-Gender iş birliğiyle yürütüyoruz. Bu yıl 7-10 yaş grubundaki çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliğini ve önemini anlatmak amacıyla “Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” isimli dijital hikâye kitapları serisi yayımladık. Hikâye kitaplarında ünlü isimlerin kişisel kariyer yolculukları ve deneyimlerinden ilham alınarak mesleklerin ve hobilerin herhangi bir cinsiyete ait olmaması gerektiği vurgulanıyor. Projede gönüllü olarak yer alarak deneyimlerini çocuklara aktaran isimler arasında motosikletli gezgin ve akademisyen Asil Özbay, oyun yapımcısı Simay Dinç, pilot Elif Güveyler, futbolcu Didem Karagenç, jimnastikçi Ferhat Arıcan, bilim insanı Seda Keskin Avcı ve dansçı Canberk Yıldız bulunuyor.

Yaşayan Kütüphane projemiz ile, AstraZeneca çalışanları ve çalışanlarının yakınlarını, farklı sebeplerle toplumdan dışlanmış, kabul görmeyen kişilerle bir araya getirerek çalışanlarımızın ve yakınlarının, onları daha yakından tanımasını, daha iyi anlamasını, empati kurmalarını ve ön yargılarını fark ederek daha kapsayıcı bir bakış açısına sahip olmalarını sağlıyoruz.

Ek olarak, AstraZeneca’nın çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısını üniversite öğrencileri ile buluşturmak amacıyla yola çıktığımız “Kapsayıcılık Okulu” projemiz kapsamında, Evrim Kuran liderliğinde 6 ay süren yapılandırılmış bir programa sahibiz. Program boyunca öğrenciler vaka çalışmaları ve online dersler ile güç, imtiyaz, ayrımcılık, önyargı, eşitlik ve hakkaniyet konularının hem yerel hem de küresel bağlamda etkilerinin üzerinde durarak sosyal/bilinçsiz önyargıların farkına varma ve ayrımcılık türleri ile mücadele araçlarını tanıma fırsatını yakalıyor. Program sonunda tüm öğrendiklerini kullanabilecekleri projelerini AstraZeneca yöneticilerine sunuyor ve gelişim yolculuklarında onları güçlendirecek geri bildirimler ile programı tamamlıyorlar.

 


ASTRAZENECA TÜRKİYE’NİN GPTW SERTİFİKASINA GİDEN YOLCULUĞUNDA ELDE EDİLEN İÇGÖRÜLER, ÇALIŞAN DENEYİMİMİZİN NE KADAR YÜKSEK STANDARTLARDA OLDUĞUNU GÖSTERMESİ AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR. NİTEKİM ÇALIŞANLARIMIZIN MEMNUNİYETİNİ DÜZENLİ OLARAK ÖLÇTÜĞÜMÜZ VE GERİ BİLDİRİMLERİNİ ALDIĞIMIZ ANKETLERDEN ÇIKAN SONUÇLAR DA BU ŞEKİLDE.

 

AstraZeneca Türkiye’nin sağladığı çalışan deneyiminin GPTW sertifikasına giden yolculuğunda rakamlar neler söylüyor? İçgörüleri nasıl yorumlarsınız? Bu alanda başka ödül ya da sertifikalarınız var mı? Öncelikle iş yeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda küresel çapta faaliyet gösteren Great Place To Work gibi önemli bir kurum tarafından yıllardır üst üste ödüllere layık görülmek bizim için bir gurur kaynağı. Bu listeye yedi yıldır üst üste girme başarısını gösteriyoruz. Son iki yıldır 500-999 çalışan kategorisinde de birinci olarak yer aldık. Bu başarımızın yanı sıra şirket içerisinde uyguladığımız çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik politikaları nedeniyle iki yıldır Diversity Özel Ödülü’ne de layık görüldük. Bu ödüllerin yanında GPTW Türkiye’nin aşağıdaki listelerinde de yer aldık:

“2024 Kadınlar için En İyi İşverenler Listesi”
“2024 Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Listesi”
“2024 Sağlık Hizmetleri ve Farma Sektörü Listesi”
“2023 Sosyal sorumluluk ve gönüllük listesi-En iyi İşyerleri Listesi”,
“2023 Kadınlar için Türkiye’nin Harika İş Yerleri”,
“2023 Herkes için İnovasyon Listesi”
“2022 Kadınlar için Türkiye’nin Harika İş Yerleri”, “2022 Sosyal sorumluluk ve gönüllük listesi-En iyi İşyerleri Listesi”,
“2022 Milenyum Kuşağı İçin En İyi İşyerleri Listesi”,
“2022 Pharma sektörünün Türkiye’nin En İyi İşverenleri”,
“2022 Herkes için İnovasyon Listesi”
“2021 Best Multinational List in Turkey”,
“2019 Kadınlar için Türkiye’nin Harika İş Yerleri”, “2019 Toplumsal Paylaşım Özel Ödülü”,
“2019 Kadınlar için En İyi İş Yeri”

AstraZeneca Türkiye’nin GPTW sertifikasına giden yolculuğunda elde edilen içgörüler, çalışan deneyimimizin ne kadar yüksek standartlarda olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor. Nitekim çalışanlarımızın memnuniyetini düzenli olarak ölçtüğümüz ve geri bildirimlerini aldığımız anketlerden çıkan sonuçlar da bu şekilde. “İyi Bir İş Yeri” olma stratejik hedefimizi desteklemeye yönelik olarak düzenli periyotlarla Pulse Çalışan Bağlılığı Anketi’mizi yapıyoruz. Bu anketimizin 2023 yılı sonuçlarına göre çalışanlarımızın yüzde 80’i AstraZeneca’yı çalışılacak “GPTW (İyi Bir İş Yeri)” olarak tavsiye etti. Çalışanlarımızın yüzde 80’i “Son 12 ay içinde mevcut becerilerimi geliştirdim ya da yeni beceriler edindim ya da gelişme fırsatı buldum.” şeklinde görüş belirtti. Ayrıca çalışanlarımızın yine yüzde 80’i “burada düşüncelerimi açıklıkla ifade edebiliyorum ve fikirlerimi paylaşabiliyorum.” şeklinde görüş bildirdi. Sonuçlar, yenilikçi uygulamalarımızın çalışanlarımız tarafından da benimsendiğini gösteriyor ancak daha iyisi için her zaman trendleri ve iyi uygulamaları takip etmeye devam edeceğiz.

İnsan kaynakları olarak günümüzde hedeflerinizin neresindesiniz ve uzun vade hedefleriniz neler? İnsan kaynakları alanında kısa ve orta vadede hedefimiz, önümüzdeki yıllarda da yenilikçi ve eşitlikçi uygulamalarla birlikte “En İyi İş Yeri” olma stratejimiz doğrultusunda ilerlemeyi sürdürmek. Sadece ilaç keşfi alanında değil insan kaynakları alanında da en yeni trendleri takip ederek kendimize uyarlamaya, çalışanlarımızın potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlayacak ortam ve fırsatlar sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda kadın çalışanlarımızı güçlü bir şekilde desteklemek için mevcut uygulamalarımızın içeriğini daha da zenginleştirmek ve dünyadaki trendleri dikkate alarak yenilikçi uygulamaları hayata geçirmek için de çalışıyoruz. ⭐️

Yorum yaz