Küresel Migren Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ile İstanbul’da 1-3 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek 9th MENA Meeting ve 5th Turkish African Meeting of Headache and Pain Management hakkında özel bir röportaj yaptık, gerçekleşecek bilimsel toplantı hakkında merak edilenleri sorduk.
Uluslararası Kongre Statüsünde
Bilimsel Başağrısı Toplantısı
Prof. Dr. Aynur Özge
Küresel Migren Ağrı Derneği Başkanı
“Uluslararası kongre statüsünde olan kongremizde sunulan sözel bildiri ve posterleri meslektaşlarımız doçentlik başvurularında gururla kullanabiliyorlar ki bu mevcut ekonomik koşullarda yurt dışına çıkıp kongre katılım imkânı bulamayan gençlerimiz için büyük fırsat diye düşünüyoruz.”
F. L: Sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kariyerinizden bahseder misiniz?
Dr. AYNUR ÖZGE: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesiyim. Başağrısı ve demans özel ilgi alanlarım. Aynı zamanda algoloji ve klinik nörofizyoloji yan dal uzmanıyım. 2004 yılından beri IHS’de Başağrısı ve Sınıflama Komitesi başta olmak üzere çeşitli komitelerde aktif görev alıyorum. 2019 yılından beri de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. 10-14 Eylül tarihleri arasında Brezilya’da yapılacak olan IHC2025 Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı’yım. 2015 yılından beri sürdürdüğümüz MENA ve Afrika Bölgesi başağrısı ve ağrı çalışmalarına ait iş birliği çalışmalarımızı 2019 yılında GMPS derneği (Küresel Migren ve Ağrı Derneği) çatısı altında kurumsal bir yapıya kavuşturduk. O dönemden beri çeşitli toplantılar ve ortak projelerle de geliştiriyoruz. Bu çalışmalarımız IHS ve WHO gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da takdirle destekleniyor. Ayrıca Mersin Alzheimer Derneği ve Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Başkanı olarak Özel Alzheimer Demans İhtisas Merkezi’nin yapımı ve işletilmesi dahil olmak üzere çok sayıda öncü projeye liderlik ettim. 5 tanesi uluslararası kitap editörlüğü olmak üzere çok sayıda kitap ve makale yazdım, konferans konuşması yaptım, projelere katıldım. Halen meslektaşlarıma ve topluma yönelik eğitim ve hizmet çalışmalarım devam ediyor.
1-3 Kasım tarihlerinde, İstanbul’da uluslararası bir bilimsel toplantınız olacak. Bu toplantıda, 9. MENA Toplantısı da olacak. Biraz bilgi alabilir miyiz? Gündem nedir, neler konuşulacak, kimler konuşacak ve kimler katılacak? Etkinliğin amacı nedir?
“Özellikle başağrısı dahil olmak üzere ağrılı tablolara her yönüyle yaklaşım gözetildiğinde OTC firmalarından yaşam şekli düzenleyici ekipman firmalarına, ilaç firmalarından girişimsel uygulama firmalarına ve data firmalarından sigorta firmalarına kadar herkesi ilgilendiren bir konu ve çok daha fazla insanın katılımı, sesini duyurması bizleri güçlü kılacaktır.”
Bu etkinlikte hangi kurumlarla ne gibi iş birlikleri yaptınız?
Etkinliğimiz IHS tarafından onaylı ve destekli bir eğitim programı. IHS seçilmiş başkanı Prof. Mario Peres ve IHS resmi yayın organı olan Cephalalgia Dergisi Editörü Prof. Simona Sacco toplantımıza bizzat katılacak. Türk Cumhuriyetleri, MENA ve Afrika Bölgesi’nden önemli fikir liderleri toplantımıza katılacak ve bölgesel çözümler konusunda ortak yol haritası çıkarmamızı sağlayacağız. Öte yandan TAHUD ve AHEF ile iş birliği yaparak birinci basamakta başağrısı tanı ve tedavisi konusunda meslektaşlarımızın yetkinliğini en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Acıbadem Üniversitesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bize salonlarını ücretsiz kullanma izni verdi. Öte yandan kamu düzeyinde çeşitli iş birliği görüşmelerimiz var, netleştiğinde onları da paylaşacağız.
Etkinliğe katılanların ne gibi kazanımlarla ayrılacağını düşünüyor ve neleri hedefliyorsunuz?
Etkinliğe katılanların öncelikle polikliniklere başvuran en önemli yakınma olarak başağrısı konusunda akademik ve pratik deneyimlerini artırmakla kalmayıp rasyonel akademik bilgiyi işleme ve yayınlama konusunda da ilk elden deneyim kazanacaklarına inanıyoruz. Aynı zamanda başağrısında girişimsel tedaviler veya BOTOX eğitimi gibi çeşitli kurslar onların yetkinliklerini artıracak. Öte yandan kayda değer bilgi kirliliği olan takviye ürünler ve uygulamalar konusunda güncel ve geçerli bilgiyi ilk elden öğrenerek hastalarına bütüncül yaklaşım konusunda en doğru ve erişilebilir bilgiyi ulaştırmış olacaklar. Son olarak ülkemizdeki ve bölgemizdeki gençler yurdumuzdan ve dünyadan gelen alan liderleri ile bire bir etkileşim ve tecrübe aktarımı fırsatı yakalayacaklar.
Toplantıya ilaç endüstrisinin ilgisi nasıl?
Çok kötü diyemem ama çok daha iyi olması lazım. Özellikle başağrısı dahil olmak üzere ağrılı tablolara her yönüyle yaklaşım gözetildiğinde OTC firmalarından yaşam şekli düzenleyici ekipman firmalarına, ilaç firmalarından girişimsel uygulama firmalarına ve data firmalarından sigorta firmalarına kadar herkesi ilgilendiren bir konu ve çok daha fazla insanın katılımı, sesini duyurması bizleri güçlü kılacaktır.
Eklemek istedikleriniz?
Biz ülkemizde ve bölgemizde üst düzey uluslararası bağlantıları ve tanınırlığı olan bir dernek olarak tüm paydaşlarımızla en verimli iş birliği ve çalışma ortamı yaratmaya, çok sesli ve nitelikli koromuzdan en güzel senfoniyi çıkarmaya çalışıyoruz. Bu macerada bizimle ilerleyecek, destek olacak ve destek alacak herkese kapımız açık. İletişim ve geri bildirim için dernek sekreteryamıza (kureselmigren@gmail.com) ve kongre ile ilgili olarak da kongre sekreteryamıza (uysal.samiye@gmail.com) ulaşabilirlerse müteşekkir oluruz. Şahsen benim de tüm iletişim kanallarım her zaman açık olur (aynurozge@gmail.com). ⭐️
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.