BİR KONU BİR KONUKEDİTÖRÜN ÖNERİSİFİKİR LİDERLERİ DERGİSİKİŞİSEL GELİŞİMÖNE ÇIKAN HABERLER

İlker Pazarcıoğlu: “Hatalarımı Seviyorum!”

Ali Raif İlaç Bölüm Müdürü, FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu) Eğitimde Satranç Komisyonu Üyesi İlker Pazarcıoğlu; Fikir Liderleri Dergisi okurları için yazdı: "Hatalarımı Seviyorum!"
Ali Raif İlaç Bölüm Müdürü, FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu) Eğitimde Satranç Komisyonu Üyesi İlker Pazarcıoğlu; Fikir Liderleri Dergisi okurları için yazdı: “Hatalarımı Seviyorum!”

Hatalarımı Seviyorum

İlker Pazarcıoğlu
Ali Raif İlaç Bölüm Müdürü
FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu)
Eğitimde Satranç Komisyonu Üyesi

“Taylor Swift’in “I knew you were trouble” şarkısının başlangıç sözleri olan “Once upon a time, a few mistakes ago (Bir zamanlar birkaç hata önce) sözlerini ne zaman duysam hatalarımı sevdiğimi hatırlarım.”

“Hata yapmak herkes için elbette kaçınılmaz ama ego tuzağına düşüyoruz. Çoğumuz için hata yapma korkusu, egomuzu ve özgüvenimizi koruma arzumuzdan kaynaklanıyor. Çoğu oyuncu, bu ihtiyacı oyunda gerçekten iyileşmenin önünde tutuyor.”

Bu makalede, satranç hatalarınızı kucaklamanın ilerlemenizi nasıl hızlandırabileceğini ve sonunda oyununuzu nasıl dönüştürebileceğini açıklamaya çalışacağım. Hata yapmak herkes için elbette kaçınılmaz ama ego tuzağına düşüyoruz. Çoğumuz için hata yapma korkusu, egomuzu ve özgüvenimizi koruma arzumuzdan kaynaklanıyor. Çoğu oyuncu, bu ihtiyacı oyunda gerçekten iyileşmenin önünde tutuyor.

Zor alıştırmalardan kaçınıyor, daha güçlü rakiplere karşı beraberlikle yetiniyor ve tüm oyunlarında güvende oynuyor; tüm bunlar sonucunda aslında hata yapmayayım derken daha büyük hata yapıyor, çok değerli öğrenme fırsatlarını kaçırıyor insanlar. Aynı zamanda kendilerini daha iyi bir versiyonlarına dönüşme şansından mahrum bırakıyorlar.

Hiçbir insan başarısızlık hissini ya da “Aptal” olarak görünmeyi sevmediği için hata yapmak istemiyor, risk almıyor ve hata yapmaktan kaçınıyor. Ancak gerçek şu ki hata yapmadan gelişim olmuyor. Tarihteki en büyük satranç oyuncuları da sayısız hata yapmış. Onları diğerlerinden ayıran özellikse, bu hatalardan öğrenme ve daha güçlü bir şekilde geri dönme yetenekleri.

“Artık hatalar yapma konusunda endişelenmediğinizde, öğrenme sürecine ve yeni fikirleri keşfetmenin heyecanına odaklanabilirsiniz. Bu, aynı zamanda oyunu ilk başta size çeken tutkuyu yeniden keşfetmenize de yardımcı olur.”

Peki bu oyunda ilerlemek için hatalarımızı nasıl kucaklamalıyız, neler yapmalıyız?

♟️  Kendinizi zorlayın

Gelişimle ilgili en önemli kavram, bu derginin okuyucularının bileceği gibi konfor alanı ya da rahatlık bölgesini genişletmek. Kendimizi rahatlık bölgemizden çıkarmaya zorlamak, uyum sağlama ve gelişme becerilerimize güvenmek, aslında başarının anahtarı. Çözerken daha sık başarısız olacağınız anlamına gelse bile zor satranç alıştırmalarıyla uğraşın, kendinizden daha kuvvetli insanlarla oynayın. Bu sayede zayıflıklarınız ortaya çıkacak ve sonraki sefere daha kuvvetli hamleler bulacaksınız.

♟️  Oyunlarınızı analiz edin

Dünya şampiyonu bile olsanız hata yapmadan oynama şansınız yok. Bu konuda efsanevi dünya şampiyonu Kasparov şöyle söylüyor: “Kazandığımızda pek çok insanın kaybettiğini unutuyoruz. Kaybedenler kaybetmelerine neden olan hataları inceliyorlar ve hiçbir şey yapmazsak bir sonraki sefere daha güçlü geliyorlar. Yirmi yıl zirvede kalmamı, kazandığım maçlarda bile hatalarımı rakiplerimden daha iyi anlayıp onlardan önce kendimi geliştirmeye borçluyum.” Dünya şampiyonunun da anlattığı üzere hatalarımıza çok ciddi zaman ayırmalıyız.

♟️  Ayrıca risk almaya açık olmalısınız

Güvende oynamak kayıplarınızı en aza indirebilir ama büyümenizi de sınırlar. Oyunlarınızda risk almaya istekli olun; bu, hatalar yapmanız anlamına gelse bile. Sadece daha fazla şey öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda geri dönüşlerden sonra mental direnci geliştireceksiniz.

İlerlediniz ya da ilerleyemediniz diyelim; kendinize hata yapma özgürlüğü tanımak aynı zamanda oyunu daha keyifli hale getirecektir. Kazansanız da kaybetseniz de adı üstünde, bu bir oyundur. Böyle bakarsanız daha iyi odaklanır ve oyundan keyif alma özgürlüğünüzü de doyasıya yaşarsınız. Artık hatalar yapma konusunda endişelenmediğinizde, öğrenme sürecine ve yeni fikirleri keşfetmenin heyecanına odaklanabilirsiniz. Bu zihniyet değişikliği, sizi sadece daha güçlü bir oyuncu yapmakla kalmaz, aynı zamanda oyunu ilk başta size çeken tutkuyu yeniden keşfetmenize de yardımcı olur.

Satrançta, hayatta olduğu gibi, hatalar yapmak kaçınılmazdır. Başarının anahtarı, bu hatalardan kaçınmak değil, onları kucaklamak ve büyüme için bir sıçrama tahtası olarak kullanmaktır.

Öyleyse devam edin, hatalar yapın, hataların sizi yönlendirmesine izin verin, başarısız olun, başarısızlıklarınızla yüzleşin ve en önemlisi: Öğrenin!.. Öğrenmeyi hiç bırakmayın. Hatalarınızı fırsat olarak görün ve adım adım kendinizi geliştirerek oyundan ve hayattan keyif alın.

Ve en iyisi mi? Her gün kendinizin daha iyi bir versiyonu olmaya çalışın; bu aynı zamanda çook eğlenceli. ⭐️

Yorum yaz