İLAÇ ENDÜSTRİSİKARİYERKİŞİSEL GELİŞİMMESLEKİ GELİŞİMÖNE ÇIKAN HABERLERPAZARLAMA VE SATIŞTEKNOLOJİ

İlaç sektörüne yönelik Omnichannel Marketing sertifika programı!

GSK Gelişmekte Olan Pazarlar Bölgesi İş Operasyonları Direktörü Elif Diler Özsüt, dijitalden omnichannel marketing’e giden yolculukta yapılması ve kaçınılması gerekenler konusunda ilaç sektörü profesyonellerinin akıllarındaki tüm soru işaretlerine net cevaplar verecek en donanımlı program olan “A’dan Z’ye Omnichannel Marketing” programı hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

 

A’DAN Z’YE OMNICHANNEL MARKETING

Elif Diler Özsüt
GSK Gelişmekte Olan Pazarlar Bölgesi
İş Operasyonları Direktörü

 

“Bu eğitimde, sektörde dijitalden çok kanallı pazarlamaya ve hedef olan bütünleşik (Omnichannel) pazarlamaya uzanan tüm yolculuk gerçek hayattan örneklerle işlenecek. Öncelikle, dijital pazarlamanın pazarlama kavramından ayrı bir konu olmadığını göstermeye odaklanıyoruz. Program içeriğinde, tek kanallı pazarlamadan omnichannel’a, yani bütünleşik pazarlamaya, giden yolculukta müşteriyi anlamak ve segmentasyonla başlayıp kanal kurulumu ve kullanımına yönelik doğru ve yanlışları işleyeceğiz.”

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz; okurlarımıza kariyerinizden bahseder misiniz?
ELİF DİLER ÖZSÜT: 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden mezun oldum. 2008 yılında ise aynı üniversitede MBA programını tamamladım. Okul yıllarım boyunca Gilette, Pfizer gibi firmalarda part-time olarak çalıştım. Mezun olduktan sonra iş hayatına, öncelikle bir denetim firmasında başladım ve ardından kozmetik sektöründe birçok yabancı markayı bünyesinde barındıran P&G distribütörü firmada marka müdürü ve pazarlama-satış müdürü olarak çalışmaya devam ettim. Hızlı tüketim sektöründeki son görevim, Adidas ve COTY Kişisel Bakım Ürünleri’nin pazarlama müdürlüğü idi.

İlaç sektörüne 2009 yılında Lilly İlaç’ta pazarlama inovasyonları müdürü olarak dijital pazarlama departmanını kurmak üzere başladım. Lilly’de, ilaç sektöründe bir ilki gerçekleştirerek elektronik mümessil (e-Rep) ekibini kurdum. Bu inisiyatif, 2010 yılında ünite giriş kısıtlarına karşı gerçekleştirilen bir projeydi. Daha sonra ağırlıklı olarak pazarlama olmak üzere farklı görevler üstlendim. 2016 yılından bu yana, GSK’da Latin Amerika, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türkiye, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerini kapsayan Gelişmekte olan Pazarlar Bölgesi’nde dijital pazarlama, satış etkinliği ve pazarlama mükemmeliyeti, pazarlama araştırmaları gibi departmanlara liderlik ettim. Bu dönemde, iş mükemmeliyeti direktörü olarak bölge liderlik ekibinde de yer aldım.

Körfez ülkelerinde pazarlama ve iş birimi direktörlüğü görevimin ardından, şu anda mevcut görevim olan iş operasyonları direktörü olarak yine Gelişmekte olan Pazarlar Bölgesi’nde GSK İlaç ve GSK Tüketici Sağlığı Ürünleri’nin (yeni ismiyle Haleon) ayrılma sürecini ve “Omnichannel Transformasyon”un değişim yönetimi gibi stratejik projeleri yönetiyorum.

Özetlemek gerekirse, pazarlama, değişim, dönüşüm ve dijital pazarlama alanlarında hem yerel hem de bölgesel düzeyde çalışmış bir ilaç sektörü profesyoneliyim.

İlaç sektörüne yönelik düzenlenmesine öncülük ettiğiniz bu çok kanallı pazarlama eğitimi fikri hangi ihtiyaçtan ve nasıl ortaya çıktı? Temel amaç, bütünsel bir yaklaşımla hem sektöre ve sektör profesyonellerine hem de ihtiyaç sahibi bireylere fayda sağlamak. İlaç sektöründe dijital pazarlama alanında erken adımlar atan profesyonellerden biriyim. Dijital pazarlama departmanını ilk kez Lilly’de 2009 yılında kurduğumda, o dönemin koşullarında sektörde oldukça öncü bir adımdı. Sonrasında, Brezilya’dan Hindistan’a, Filipinler’den Rusya ve Çin’e kadar birçok ülkede, GSK bünyesinde dijital pazarlama profesyonelleri işe aldım ve yetiştirdim. Bu deneyimlerimi, sektörde 10 yıldan fazla süredir tanınan ve talep gören Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği çatısı altında gerçekleştirilen “İlaç Sektöründe Ürün Müdürlüğü ve Satış Yöneticiliği” programlarında dijital pazarlama derslerinde farklı alanlardan profesyonellere aktarıyorum. 8 yıldır çok büyük keyifle devam ettirdiğim ve oldukça yoğun ilgi gören derslerime katılımcılardan çok olumlu geribildirimler alıyorum. Dersin daha uzun olmasını ve hatta birkaç haftalık sertifika programı olarak sunulmasını talep ediyorlar. Bu talepleri değerlendiren Idea Akademi, “Omnichannel Pazarlama Sertifika Programı” teklifiyle geldiğinde, sektöre ve kendini geliştirmek isteyen ilaç sektörü profesyonellerine bir faydam olsun istedim.

Sektör dinamikleri ve dijital dünyanın talepleri, dijital kanalları iş yapış şeklimize entegre etmemizi gerektiriyor. Pandemi döneminin etkisiyle, birçok firma bu hızlı dönüşümden etkilendi. Gerek satış/pazarlama gerekse medikal departman çalışanları, 360 derece bir bakış açısıyla bakmaları ve dijital pazarlama bilgisini kendi yetkinliklerine katmaları gerektiğini fark ettiler. Bu nedenle, bu tarz eğitimlere olan talep artıyor, artmaya da devam edecektir.

Ben ve benim gibi tecrübeli meslektaşlarımın bilgi ve deneyimlerini paylaşmasının, sektördeki müşteri deneyimini iyileştirmek adına önemli bir fırsat yarattığını düşünüyorum. Olumsuz deneyimlerin sektör ve paydaşlar için yaratacağı kaybı göz önüne alarak, genç arkadaşlarımıza fikir ve ilham verebilecek bütün deneyimleri aktarmaya gayret ediyoruz.

“Sıklıkla birbirine karıştırılan kavramlar arasındaki farkları açıklamaya, kullanıcı ve müşteri deneyimi gibi konular arasındaki nüansları netleştirmeye odaklanacağız. Satış etkisini nasıl ölçeceğimiz sorusu, sektörün en çok üzerinde durduğu soruların başında geliyor. Hangi kanalın satış üzerinde daha fazla etkili olduğu gibi başlıklar da herkesin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Tüm bu başlıkları gerçek vakalar üzerinden inceleyerek ele alacağız.”

Bu eğitim ile katılımcılara ne gibi faydalar sağlamayı amaçlıyorsunuz? Eğitimin benzer programlara kıyasla üstün yönleri neler? Bu eğitimde, sektörde dijitalden çok kanallı pazarlamaya ve hedef olan bütünleşik (Omnichannel) pazarlamaya uzanan tüm yolculuk gerçek hayattan örneklerle işlenecek. Öncelikle, dijital pazarlamanın pazarlama kavramından ayrı bir konu olmadığını göstermeye odaklanıyoruz. Program içeriğinde, tek kanallı pazarlamadan omnichannel’a, yani bütünleşik pazarlamaya, giden yolculukta müşteriyi anlamak ve segmentasyonla başlayıp kanal kurulumu ve kullanımına yönelik doğru ve yanlışları işleyeceğiz. Sıklıkla birbirine karıştırılan kavramlar arasındaki farkları açıklamaya, kullanıcı ve müşteri deneyimi gibi konular arasındaki nüansları netleştirmeye odaklanacağız. Satış etkisini nasıl ölçeceğimiz sorusu, sektörün en çok üzerinde durduğu soruların başında geliyor. Hangi kanalın satış üzerinde daha fazla etkili olduğu gibi başlıklar da herkesin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Tüm bu başlıkları gerçek vakalar üzerinden inceleyerek ele alacağız.

Eğitimde, yıldızlar geçidi gibi bir konuk konuşmacı kadrosu var. Sektörde satış-pazarlama alanlarında çalışmış ve kendi alanlarında otorite kabul edilen dostlarımız eğitimlerde yer alacaklar. Katılımcılar, yerel ve global düzeyde çalışmış olan bu konuşmacılar sayesinde farklı ülkelerdeki örnekleri görerek geniş bir örnek havuzuna erişim sağlama fırsatına sahip olacaklar. Başarılar kadar hatalardan öğrenimlerin de yer verilmesiyle, teorik eğitim içeriğinin pratikle harmanlaması katılımcılara önemli faydalar sağlayacak.

İlaç endüstrisinde çalışan yöneticilere bu eğitimle ilgili çağrınız nasıl olur? Hangi bölüm ve pozisyon yöneticilerine fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz? Eğitimin tanıtımında da belirttiğim gibi hazırlamış olduğumuz içerik dönüşen, değişen iş yapış şekline uyum sağlamak isteyen tüm ilaç sektörü ticari ve medikal departman profesyonellerine yönelik olacak. Dolayısıyla, pazarlama, satış, omnichannel veya dijital pazarlama pozisyonlarındaki profesyonellerin yanı sıra, medikal departman yöneticileri, iş mükemmeliyeti, pazarlama mükemmeliyeti pozisyonlarında çalışan ilaç sektörü çalışanlarına “A’dan Z’ye Omnichannel Marketing” konusunda fayda sağlamayı hedefliyoruz.

Eğitimin içeriğini ve eğitimcileri belirlerken hangi kriterleri esas aldınız? İçerik ve konuşmacılar açısından iddialı bir program akışı oluşturduk. Hem stratejik hem de taktiksel açıdan dengeli bir eğitim programı geliştirdik. Bu denge, teorik bilginin uygulamaya dönüşmesi ve pratikte nasıl uygulanacağının kurgulanmasını ifade ediyor. Bazı eğitimler çok teorik olabilir ve bu yüzden katılımcılar uygulamaya geçirme adımlarını görmekte zorlanabilirler. Diğer yandan, fazlasıyla uygulama odaklı kimi eğitimlerde ürün-marka stratejisi gibi bazı önemli konular göz ardı edilebilir. Biz bu dengeyi gözeterek yeni nesil uygulamaları da programa dahil etmeye özen gösterdik. Pazar araştırması, CRM ve hatta medikal ajans iletişimi gibi önemli başlıkları da dahil ettik. Konuşmacılarımızın tümü, uzun yıllar ilaç sektöründe dijital pazarlama konusunda çalışmış hem teknik bilgi hem de liderlikleriyle fark yaratmış isimler. Ayrıca, program kapsamında iki genel müdürü de konuşmacı olarak davet ettik. Liderlerin bu konudaki yaklaşımları en kritik başarı faktörü, dolayısıyla bu  yaklaşımın da ilk ağızdan aktarılmasının yararlı olacağını düşündük. 

Sizce bu eğitimin katılımcılara sağlayacağı en önemli fayda bir cümleyle ifade etmek gerekirse bu cümle ne olur? Bu eğitim, dijitalden omnichannel pazarlamaya giden yolculukta yapılması ve kaçınılması gerekenler konusunda ilaç sektörü profesyonellerinin akıllarındaki tüm soru işaretlerine net cevaplar verecek en donanımlı program!

Varsa eklemek istedikleriniz? Bu eğitim ücretli ancak ben ve konuşmacıların tamamı elde edilecek geliri Idea vasıtasıyla birlikte belirleyeceğimiz bir sivil toplum kuruluşuna bağışlıyoruz. Böylelikle genç profesyonellerin gelişimine katkı sunmanın yanı sıra sektörün gelişimine hizmet edecek bir ek kaynak yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ⭐️

Detaylı bilgi için tıklayınız: https://www.idea-akademi.com/urun/omnichannel-marketing-sertifika-programi

Yorum yaz