Giyilebilir sağlık ürünleri geliştirme çalışmalarıyla ve son olarak kalbin elektriksel sinyallerini kaydedip, verileri Livewell platformuna aktararak bu verilerin sağlık personeli tarafından incelenmesine olanak sağlayan Cardiom cihazıyla adından söz ettiren Livewell’in Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Çolak; Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile Livewell’in teknolojik çalışmaları ve iş birlikleri hakkında bilgiler paylaştı.
Sağlık Teknolojileri ve
LIVEWELL
Erdem Çolak
LIVEWELL
Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
CARDIOM CİHAZI VERİ HATTI SAYESİNDE TELEMETRİ ÖZELLİĞİ OLAN, CE BELGELİ, YERLİ ÜRETİM SERTİFİKASI OLAN, PATENTLİ BİR MOBİL EKG TAKİP CİHAZIDIR. CARDIOM KALBİN ELEKTRİKSEL SİNYALLERİNİ KAYDEDİP, VERİLERİ LIVEWELL PLATFORMUNA AKTARARAK BU VERİLERİN SAĞLIK PERSONELİ TARAFINDAN İNCELENMESİNE OLANAK SAĞLAR.
F. L: Sizi tanıyabilir miyiz?
ERDEM ÇOLAK: 1999 Haziran ayında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden mezun oldum. 1 Eylül 1999’da Türkiye İş Bankası Yazılım Geliştirme Müdürlüğü’nde yazılım uzmanı olarak göreve başladım. 2004 Haziran ayında askerlik görevimi tamamlayıp İş Bankası’nın yazılım geliştirme iştiraki olan Softtech’in kuruluşunda görev aldım. 1 Ocak 2021’e kadar Softtech’te farklı ekiplerde yöneticilik görevleri yürüttüm. 1 Ocak 2021’dan bu yana Livewell’de görev yapmaktayım.
Livewell’in kuruluş hikâyesini anlatır mısınız? Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada en önemli ölüm sebepleri başında geliyor. Yaklaşık olarak dünyada ölümlerin %30’u kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Ancak Türkiye’de bu oranın %40’lara yaklaşmış olması bizi bu konuda çalışmaya itti. Livewell Giyilebilir Sağlık Ürün Hizmet ve Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş, 2018 yılında Teknopark Pendik İstanbul’da tamamen yerli sermaye ile kuruldu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, 2019 yılı sonunda “Cardiom Uzun Süreli Ritim Takip Sistemi” ve “Livewell Akıllı Sağlık Platformu” piyasaya sunuldu.
Sunduğunuz çözümler hakkında bilgi verir misiniz? Cardiom cihazı veri hattı sayesinde telemetri özelliği olan, CE belgeli, yerli üretim sertifikası olan, patentli bir mobil EKG takip cihazıdır.
Cardiom kalbin elektriksel sinyallerini kaydedip, verileri Livewell platformuna aktararak bu verilerin sağlık personeli tarafından incelenmesine olanak sağlar. Cardiom özellikle uzun süreli ritim takibi ve telemetri özelliği ile öne çıkmaktadır.
2023 Haziran ayında bir iş ortağımız aracılığıyla Moldova’ya 10 adet Cardiom cihazı satışını gerçekleştirdik. “www.bakimevinden.com” ile cihazlarımızın evde ve bakımevlerinde hizmet vermesi konusunda anlaşma imzaladık. Cardiom’un deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan hastanelere bağışlanması için de Hatay TTB Odası ile iletişim halindeyiz.
Ayrıca SANKO ile yürüttüğümüz proje sonucunda tamamen tekstil tabanlı EKG sinyallerini kaydedip işleyebilen “Akıllı tişört” geliştirdik ve üretimine başladık. Bu ürün sayesinde geleneksel EKG elektrotlarının yerine tekstil tabanlı ve konforlu şekilde kalp sinyallerini kaydedebilecek bir ürün geliştirmiş olduk.
Yapay zekâ çalışmaları kapsamında Bayındır İçerenköy Hastanesi, Koç Üniversitesi ve Hevi AI ile EKG sinyallerinin YZ algoritmalarıyla işlenmesi konusunda çalışıyoruz. Çalışmalar sonucunda çıkacak algoritmaları “Akıllı Tişört” ile entegre etmeyi hedefliyoruz.
Ayrıca geliştirdiğimiz “Akan EKG Sinyallerinden Tansiyon Tahmini” algoritmamız için patent başvurusunda bulunduk. Bu algoritmayı da “Akıllı tişört” için kullanacağız.
İş birlikleriniz ve gelişmeye yönelik adımlarınız nelerdir? Mentörümüz Beril Koparal Ergün’ün danışmanlığıyla Cardiom’un tanıtımı ve pazarlanması konusunda önemli sonuçlar elde ettik. Kendisi ile şu anda yeni “Wellness” ürünleri üzerinde çalışıyoruz. Keskinkılıç Medikal ile imzaladığımız iş birliği anlaşması ile de ayak kırıklarına yönelik bir ürün geliştiriyoruz.
Microsoft’un startup’lar için sunduğu “Founders.Hub” programına kabul edildik. Bir yıl için 25 bin USD Microsoft kredisini kullanma hakkı kazandık. Programın devamında yılda 75 bin USD Microsoft kredisi kullanmak için başvuracağız.
Yakın zamanda AB ITEA programına başvuruda bulunduk. Başvurumuzda “Akıllı tişört” ve başka sensörler ile veri toplama, işleme ve yapay zekâ çalışmaları için plan oluşturduk. TÜBİTAK değerlendirmesinin sonucunu beklemekteyiz. Ayrıca TEYDEB 1507 teşvikine başvurduk. Projemiz kabul teşvike layık görüldü.⭐️
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.