Biyoteknoloji şirketi Amgen, Forbes tarafından iki yıl üst üste “Kadınlar İçin En İyi İşveren” seçildi. Forbes’un toplam 50.000 çalışanla yaptığı anket doğrultusunda hazırlanan listede Amgen, geçen yıla göre 100 sıra birden yükselerek, 500 şirket arasında 144. sıraya çıktı.
Şirketlerin insan hakları ve çeşitlilik zeminine dayanan politikalarla ileriye gideceğine inanan ve bu anlayışı iş stratejisine yerleştiren Amgen, bir kez daha Forbes’un “Kadınlar İçin En İyi İşverenler” (Best Employers for Women) listesinde. Özellikle kadın gücünün katma değerinin farkındalığı konusundaki çalışmalara odaklanan Amgen, Forbes tarafından iki yıl üst üste “Kadınlar İçin En İyi İşveren” seçildi. Amgen listede 100 sıra birden yükselerek, 500 şirket arasında 144. sıraya çıktı. “Amerika’nın En İyi Büyük İşverenleri”nden biri olarak gösterilen Amgen ayrıca araştırmada, “Çeşitlilik İçin En İyi İşverenler”den biri ve “Yeni Mezunlar İçin En İyi İşverenler”den biri seçildi.
Pandemi birçok kadının kariyerini değiştirmesine veya çalışmayı tamamen bırakmasına neden olurken, Amgen’de çalışan kadınların yüzdesi son birkaç yıldır %52’de sabit kaldı. Ayrıca, şirketin liderlik rollerinde kadın yüzdesini artırma çabaları olumlu sonuçlar veriyor. Şirkette son bir yılda üst düzey yönetici düzeyinde ve üzerinde pozisyonlardaki kadın oranı %8 ve üst düzey yönetici/direktör pozisyonundaki kadın oranı ise %4 arttı. Amgen’in şirketin en kıdemli liderlerinden oluşan Global Operasyon Ekibinin yaklaşık %40’ını kadınlar oluşturuyor.
Kadın profesyonellerin önündeki liderlik engellerinin kaldırılmasını hedefliyoruz
Amgen’in, kadın çalışanları her alanda desteklemenin yeni yollarını aramaya devam ettiğini belirten Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, Türkiye’de de başarı ile devam eden Amgen WE2 – Sıra Dışı Kadın Liderler programına dikkat çekti. Berkman, “Eşitliğe ve kapsayıcılığa büyük önem veriyoruz. Kadın istihdamına katkıda bulunacak politikalarla kadınların iş gücüne katılımını teşvik ediyoruz. Türkiye’de de başlattığımız, sıra dışı kadın liderlerin yetiştirilmesi adına oluşturulan “Amgen Women Empowered to be Exceptional” (WE2) girişimi ile çalışanların birbirlerini desteklediği, geliştirdiği bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. WE2 ile kariyer gelişimi, ebeveynlik ve network alanlarında çalışma arkadaşlarımıza gerekli ortamı sağlıyor, destek oluyoruz. Amgen’in geleceğini şekillendiren güçlü kadın lider sayısını artırmak için çalışıyoruz. Üniversitelerle yapılan programlarla da kadın yöneticilerin liderlik vasıflarının geliştirilmesine ve yönetimsel açıdan desteklenmelerine öncülük ediyoruz” dedi.
Amgen’deki her iş ve her Amgen çalışanı önemlidir
Amgen Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Filiz Kozcağız, Amgen’in tüm çalışanların bir aidiyet ve amaç duygusu hissettiği çeşitli ve kapsayıcı ortamlar yaratmaya derinden bağlı olduğunu vurguladı. Kozcağız, “Amgen’in insan kaynakları politikasının temelinde ‘Amgen’deki her iş ve her Amgen çalışanı önemlidir’ bakış açısı yatıyor. Bu çabalarımızla fark yaratmaya devam ediyoruz. Çalışanın ve iş yapış şeklinin güçlendirilmesini önceliklendiren yaklaşımımız kapsamında, çalışanlarımız kendi ihtiyaçlarına göre çalışma şekillerini benimsiyor. Esneklik kültürümüz sayesinde hem kadın hem de erkek çalışanlarımızın hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Takım yapımız ile çalışanlarımızın tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için fırsatlar yaratıyoruz. Güveni, bireysel girişim ve kaliteli sonuçlar elde ederek güçlendiriyoruz” diye konuştu.
Tüm DEI kategorilerinde en yüksek puanı aldı
Amgen, Forbes’un “Kadınlar için En İyi İşverenler” listesinde yer almasının yanı sıra, Disability: IN ve American Association of People with Disability tarafından Çeşitlilik Eşitliği Endeksi (DEI) “Engelliler İçin Çalışılacak En İyi Yerler” listesine de girdi. Amgen Türkiye Medikal Direktörü ve ABLE Türkiye Sponsoru Mutlu Yeşilboğaz, ABLE (Ability Bettered Through Leadership and Education/ Liderlik ve Eğitim Yoluyla İyileştirilen Yetenek) programı ile engelin; fiziksel zorluklar dışında, psikolojik ve zihinsel zorluklar şeklinde de olabileceği konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Yeşilboğaz, “Amgen tüm DEI kategorilerinde en yüksek puanı aldı. Bu sonuç, çalışanlarımızın katkılarına ne kadar değer verdiğimizin ve ABLE gibi programların, çalışanların kendilerini desteklenmiş ve güvende hissetmelerini sağlama üzerindeki etkisinin bir kanıtı. Bu alanlardaki çalışmalarımızla tanınmaktan gurur duyuyoruz. 700’den fazla küresel üyesi bulunan ABLE Çalışan Kaynak Grubu’na her seviyeden destek geliyor. ABLE, zorlukları anlamak, kabul etmek ve üstesinden gelmek isteyen tüm çalışanlarımız için muazzam bir kaynak” ifadelerini kullandı.
Forbes, çalışmada sıralamayı ABD operasyonlarında en az 1.000 çalışanı olan şirketlerden toplam 50.000 çalışanın katıldığı bağımsız anketten çıkan sonuçlara göre belirledi. Tüm katılımcılardan, çalışma koşulları, çeşitlilik ve işverenlerini başkalarına tavsiye etme olasılıkları gibi kriterlere göre kuruluşlarını derecelendirmeleri istendi. Kadın katılımcılardan ayrıca doğum izni, ayrımcılık ve eşit ücret gibi faktörler açısından işverenlerini derecelendirmeleri istendi. Yürütme ve yönetim kurulu seviyelerindeki temsil de nihai puana dahil edildi.
TUR-NP-0822-80038
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.