İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Neonatoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. M. Yekta Öncel, prematüre bebek beslenmesi hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu!.. Prematüre bebeklerin anne sütü, ihtiyaçlarına göre özel içeriklere sahip olsa da özellikle çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ek protein ihtiyacı olacağına değinen Doç. Dr. Öncel, değerli okurlarımız için özel bir bilgilendirme yaptı.
Doç. Dr. M. Yekta Öncel’in açıklamaları şöyle: “Prematüre bebeklerde beslenme nutrisyonel bir acildir. Prematüre beslenmesinde amaç normal büyüyen fetüsün anne karnındaki büyüme hızını yakalamasıdır. Bu nedenle hem parenteral (damar yolu ile beslenme) hem de enteral (mide veya ince bağırsak yolu ile tüple beslenme) beslenmenin çok erken başlaması gerekmektedir. Prematüre bebeklerin anne sütü, ihtiyaçlarına göre özel içeriklere sahip olsa da özellikle çok düşük doğum ağırlıklı (<1500 g) bebeklerde ek protein ihtiyacı olur.”
Prematüre bebek beslenmesi çok önemlidir
“Prematüre bebeklerin %50’si 10 persentilin altında taburcu olur. Taburculuk sırasında düzeltilmiş 52. haftaya kadar anne sütünün güçlendiricilerle desteklenmesi önerilmektedir. Anne sütü yetersizliği/yokluğunda ise taburculuk sonrası için geliştirilmiş özel prematüre formül süt ile (PDF→Post Discharge Formula) beslenmesine devam etmesi önerilir. En az 9-12 ay (postkonsepsiyonel 40-52 haftaya kadar) devam edilmesi önerilmektedir.”
Beyin gelişimi gebeliğin ilk 3 aylık döneminden itibaren başlar
“Prematürelerde gelişim önceliği bağışıklık ve beyin gelişimindedir. Term (zamanında doğmuş) bebeklere göre bağışıklık sistemleri tam gelişmeden dünyaya gelen prematüre bebekler için sağlıklı mikrobiyota (bağırsaklardaki bakteri dengesi) gelişimi taburculuk sonrasında da büyük önem arz eder. Bunun yanında, beyin gelişimi de gebeliğin ilk 3 aylık döneminden itibaren başlar ve doğumdan 2 yıl sonrasına kadar devam eder. Bu dönemde nöronların ve diğer sinir hücrelerinin oluşumu aktif olarak başlar ve LCP ihtiyacı önemli ölçüde artar. LCP ler anne sütünde bulunan LCPufa denilen uzun zincirli doymamış yağ asidi karışımıdır. Beyin, sinir ve göz gelişimini destekler. Bu asitler AA (Araşidonik Asit) ve DHA’dır (Dekosahegzaenoik asit).”
“Prematüre bebekler, zamanında doğan bebeklerle karşılaştırıldığında LCP’lerin yetersiz depolanması açısından daha yüksek riske sahiptir. Taburculuk sonrası LCP alımı emzirme ile mümkün değilse LCP’lerle takviye edilmiş formül süt kullanımının daha iyi nörolojik gelişim endeksleri sağladığı görülmüştür.”
Taburculuk sonrası formül süt kullanımından sonra anne sütü yoksa standart formül süt kullanımın geçilmesi önerilir
“2021 yılında içeriği güncellenmiş taburculuk sonrası özel prematüre formül süt, prematüre bebekler için taburculuk sonrasında ihtiyaçları olan protein, vitamin-mineral ve LCP miktarını postkonsepsiyonel 52.haftaya kadar karşılar. İçeriğinde bulunan (9:1) scGOS/lcFOS prebiyotik lif karışımı ile de sağlıklı mikrobiyota gelişimini destekleyerek bağışıklık gelişimine katkıda bulunur. Prematüre bebeklerde uygun süre özel taburculuk sonrası formül süt kullanımından sonra anne sütü yoksa standart formül süt kullanımın geçilmesi önerilir. Her prematüre bebeğin gelişimi kendine özeldir ancak genellikle prematürelerin yaşıtlarını, yani zamanında doğan bebeklerin gelişimini yakalaması 2-3 yaşını bulabilir hatta bazen geçebilir. Bu süreçte anne sütünün önemi çok büyüktür. Anne sütü alımı en az 2 yaşına kadar mutlaka devam etmeli, anne sütünün olmadığı ya da yeterli olmadığı durumda formül süt yani devam sütü ile beslenmenin desteklenmeye devam edilmesi önerilir.”
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.