COVID-19 ve sonrasında kanser bakımında uyarlamalar ve yenilikler
Dünya Kanser Günü’nde, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, pandemiye rağmen kanser tedavisindeki gelişmeleri sürdürmek için mücadele eden kanser camiasının kahramanca çalışmalarına dikkat çekiyor.
4 ŞUBAT Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, ülkenin dört bir yanında onkoloji alanında çalışan doktorlara, hemşirelere, araştırmacılara, gönüllülere, savunuculara ve diğer sağlık çalışanlarına, Covid-19 salgını süresince 12 ay boyunca yaptıkları çalışmalara, bu çalışmalara imza atan resmi ve sivil her kuruma sesleniyor ve teşekkür ediyor.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) liderliğindeki 2021 Dünya Kanser Günü teması “Kararlıyım ve Yapacağım”, kanser çalışanlarının olağanüstü ruhunu ve kanser topluluğunun gücünü özetliyor. Geçtiğimiz yıl boyunca yaşananlar, Dünya Kanser Günü münasebetiyle UICC resmi web sitesinde özel bir sayfada yer alıyor. Bu hikayeler, pandeminin kanser alanındaki gelişmelerde yarattığı tehditleri dikkate getirirken, aynı zamanda ulusal sağlık sistemlerindeki iyileştirme gerektiren alanları ele alma fırsatı yarattığına işaret etmektedir.
UICC’nin 55 ülkede, sivil toplum, hastaneler, araştırma merkezleri ve hasta destek grupları dahil olmak üzere 100’den fazla üye kuruluşuyla yaptığı anket, bu kuruluşların kaynaklarının azaldığını göstermektedir. UICC üyelerinin söyledikleri, kanser organizasyonlarının hayat kurtaran hizmetlerini sürdürmedeki zorluklarını daha da doğruluyor. Pandeminin yarattığı durum, algılamalar, korkular kanserli hastaların hastaneye başvurularını olumsuz yönde etkileyebilmekte, tanı ve tedavide gecikmeler gözlenebilmektedir.
Prof. Dr. Tezer Kutluk: “Kanser profesyonellerine fedakarlıkları için teşekkür ediyorum”
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Önceki Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk yaptığı açıklamada; “Bugün Dünya’nın yaşadığı, zengin fakir demeden, coğrafi bir ayrım gözetmeden tüm Dünya’yı etkileyen Pandemi sırasında ülkemizde ve Dünya’da fedakârca, kahramanca çalışan kanser tanı ve tedavi hizmetlerini sürdüren, bir destan yazan kanser profesyonellerini, doktorları, hemşireleri, tüm sağlık çalışanlarını kutluyorum ve şükranlarımı sunuyorum. Hastalarımıza ve yakınlarına gösterdikleri özveri ve pandemi altında bu zor hastalıkla mücadeleleri için kutluyor ve şifa diliyorum” dedi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise yaptığı açıklamada; “Türkiye’de ilklerin örgütü, en eski kanser derneği olan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin her zaman olduğu gibi pandemi sırasında da kanser konusundaki faaliyetlerini kesintisiz sürdürdüğünü belirterek, halkımıza Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’na verdikleri destek için teşekkür etmiştir. Prof. Yalçın, pandemi sonrasında kanser alanında kriz yaşamamak için sivil topluma, resmi kurumlara ve tüm paydaşlara önemli görevler düştüğünü de hatırlattı.”
UICC Başkanı D’Cruz : “COVID-19 kanser tanısında gecikmelere yol açacak”
UICC Başkanı ve Hindistan’daki Apollo Hastaneleri Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Anil D’Cruz yaptığı açıklamada; “Geçen yıl kanser hizmetlerinde yaşanan aksaklıkların kanser tanısında gecikmelere yol açacağı ve bunun da kanserle ilişkili ölüm oranlarını artıracağı kesin. Daha da kötüsü, pandeminin kanser tedavisi üzerindeki ekonomik etkisi, yüksek gelirli ülkelerde bile önümüzdeki yıllarda hissedilecek – düşük ve orta gelirli ülkelerde ise etkisi kaçınılmaz. Bununla birlikte, kansertopluluğunun hem Hindistan’da hem de başka yerlerde bu sonuçları düzeltmek ya da hafifletmek için verdiği inanılmaz çabayı görmek yüreklendirici. Hikayeleri ilham verici ve bu kuruluşların, çalışmalarını sürdürmeleri için sağlayabileceğimiz tüm desteğe ihtiyaçları var” dedi.
UICC’nin paylaştığı çalışmalar, kuruluşların ve sağlık çalışanlarının, hastaları nasıl desteklemeye çalıştığını, kanser taramalarını ve teşhislerini sürdürmek, önleme konusunda farkındalığı sürdürmek ve tedavi için güvenli bir ortam sağlamak için dünya çapında nasıl bir araya gelindiğini göstermektedir. Türkiye’nin en eski ve en köklü kanser derneği olan, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Pandemi boyunca kanser konusunda halkımızı bilgilendirmeye devam etmiş, pandemi sırasında kanserden korunma, tanı ve tedavi hizmetlerinin kesintiye uğramaması için halkımıza ve paydaşlara yol gösterdi.
Kansere karşı mücadelede önemli zorluklar devam etmektedir. Pandeminin yaygın etkisi, ülkelerin özellikle sağlık hedefleri ve evrensel sağlık kapsamı başta olmak üzere belirli sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasını zorlaştıracaktır.
UICC Genel Direktörü Adams: “COVID-19 kanser kontrolünü etkiledi”
UICC Genel Direktörü Dr Cary Adams yaptığı açıklamada: “COVID-19 küresel olarak kanser kontrolünü etkiledi ve kanser topluluğunun tepkisi olağanüstü, hatta kahramanca oldu. Bu yıl, başarılarını Dünya Kanser Günü’nde her zamankinden daha fazla kutlamak yerinde olacaktır. Hepimiz 2021’de kolektif çabalarımızı kanserin dünyadaki her ülke için oluşturduğu uzun vadeli zorluklara yeniden odaklamayı hedefleyelim. Daha fazlasını önlemeli, daha erken teşhis koymalı ve kanserle yaşayan tüm insanların ihtiyaç duydukları kaliteli tedaviye erişmelerini sağlamalıyız” demiştir.
2021 Dünya Kanser Günü, kanserle yaşayan insanların ve ailelerinin yanı sıra, onlara bakan ve onlar adına çalışan doktorlar, hemşireler, araştırmacılar, gönüllüler, diğer bakıcılar ve savunucuların cesaret ve başarılarına adanmıştır ve herkesi bu hastalıktan kurtulmak için yardım etmeye çağırıyoruz. Dünya Kanser Günü ile ilgili aşağıdaki bağlantılardan daha fazla bilgi alınabilir:
www.dunyakansergunu.org
www.worldcancerday.org
Dünya Kanser Günü hakkında
Dünya Kanser Günü her yıl 4 Şubat’ta gerçekleştirilmekte. Dünyanın kanser profilini olumlu yönde heyecan verici düzeyde düzeltmek için küresel oyuncuların bir araya getirildiği, birleştirici küresel bir girişim. Uluslararası Kanser Kontrolü Örgütü (UICC) öncülüğündeki bu gün, her yıl milyonlarca ölümü önlemeyi ve dünyadaki hükümetlerden ve bireylerden eylem çağrısında bulunuyor. Hastalık hakkında farkındalığı artırarak ve eğitimi geliştirmeyi hedeflemekte. 2021 Dünya Kanser Günü, kanserin artan etkisini azaltmak için şimdi yaptığımız eylemlerin gücünü temsil eden kişisel bağlılık için güçlendirici bir çağrı olan “Kararlıyım ve Yapacağım” temasıyla yönetiliyor. Bu yıl, 113 ülkede, Dünya Kanser Günü renginde aydınlatılmış 52 şehirde 85 anıt, 150 ülkede yayımlanan yaklaşık 15.000 basın makalesi var. 720.000’in üzerinde sosyal medya dahil olmak üzere yaklaşık 1.000 faaliyetin gerçekleştirildiği, 120.000’den fazla materyalin indirildiği, 500.000’den fazla web sitesi ziyaretçisi ve 2020’ye katılan 65 hükümet ile geçen yılki kampanyanın başarısını takip ediyor
Yorum yaz
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.