NOVO NORDİSK TÜRKİYE, COVİD-19 SÜRECİNDE DİYABETLİ BİREYLERİ DESTEKLİYOR…
Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle Türk Diyabet Cemiyeti tarafından düzenlenen TEAM1 Buluşmaları webinar sohbetleri devam ediyor. Daha önce diyabet hastalarına yönelik 4 webinar gerçekleşmişti. 22 Ekim’de yapılan son webinarda da Covid-19 sürecinde hastaların diyabetlerini daha iyi yönetmeleri için destek olacak bilgiler paylaşıldı.
Covid-19 salgını, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişileri daha fazla etkileyebiliyor. Pandemi sürecinde diyabetliler için oluşan riskler ve alınması gereken önlemler, dünyada 97 yıldır yenilikçi tedaviler sağlamaya odaklı Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle Türk Diyabet Cemiyeti tarafından düzenlenen “TEAM1 Buluşmaları” webinar serisinde ele alınıyor. Bugüne kadar yapılan 4 webinarda Covid-19 sürecinde diyabet hastalarına destek olacak bilgileri paylaşan uzmanlar, son olarak 22 Ekim’de yapılan webinarda da hastaların diyabetlerini daha iyi yönetmelerinin önemini vurguladı.
Moderatör, Prof. Dr. Taner Damcı oldu
Türk Diyabet Cemiyeti TEAM1 Buluşmaları Webinar Serisi’nin 22 Ekim’de yapılan son toplantısında “Tip 1 Diyabet Tanısı ve Sonrası” konuları ele alındı. Webinarın moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD öğretim üyesi ve Team1 Takım Koordinatörü Prof. Dr. Taner Damcı üstlendi. Prof Dr. Damcı, “Covid 19 pandemisi yüzünden Team1 ekibinin grup çalışmaları yapamadığını ancak ekip üyelerinin her birinin bireysel çalışmaya devam ettiğini” söyledi.
Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli de açıklamalarda bulundu
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli de online sohbette diyabette teknoloji konusuna değindi ve “Son 10 yılda teknoloji, diyabetli bireylerin yaşamına olumlu olarak dokunur hale geldi. İlk sensörlere göre gelişmiş teknolojik sensörler hem daha rahat taşınabilir hem de daha hızlı ölçüm yapabilir halde. Böylece 24 saat, uykumuzda dahi, diyabetimizi gözlemleme şansımız oluyor” diye konuştu.
Diyabet eğitimi bireysel bir eğitimdir
Webinara katılan Diyabet ve Obezite Farkındalık Eğitim Merkezi DOFEM Eğitim koordinatörü Uzman Hemşire Behice Kahraman ise “Diyabet eğitimi bireysel bir eğitimdir. Bir diyabet hastasının tedaviye uyumu çok önemlidir. Dolayısıyla eğitime devamlılığı ve sürekliliği hayati önem taşımaktadır” dedi. Konuşmacılar arasında yer alan Team1 Takım Üyesi, Tip 1 Diyabetli Koşucu Oğuz Sönmez, “Genç bir bireyin diyabetli olduğu duyulunca ‘yazık’ deniyor. Oysa toplum olarak farkına varıp empati kurulması gerekiyor” diyerek ötekileştirmenin altını çizdi.
Covid -19‘a yakalanma konusunda, diyabetli olmanın bir risk faktörü taşımadığını belirten uzmanlar, ancak diyabetli biri Covid-19’a yakalanırsa, hastalık enfeksiyonunun daha ağır geçebildiğini ve de yoğun bakıma yatış ve ölüm riskinin daha fazla olduğunun altını çizdi. Bu yüzden diyabetlerini yönetme konusunda daha dikkatli olmaları, iyi korunmaları, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri, mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamaları için uyardılar.