MİLENYUMUN EGZERSİZİ, POPÜLER EGZERSİZ, MODA OLAN PİLATES UYGULAMALARI HER DERDE DEVA, HER PROBLEME ÇÖZÜM GİBİ GÖRÜNSE DE BİR MUCİZE DEĞİLDİR. HER ŞEYİ ÇÖZMESİNİ BEKLEMEK YANLIŞTIR. GEREKLİ YÖNLENDİRMELER YAPAN DOKTORLAR İLE BİLGİLİ VE TECRÜBELİ EĞİTMENLERİN UYGULATMASI SONUCU BAŞARI ELDE EDİLMELİDİR.
Klinik Pilates, fonksiyonel egzersiz hocası, aynı zamanda balerin, profesyonel dansçı ve YouTuber Reyhan Oksay siz sevgili okurlarımız için yazdı.
“Aman sakın pilatese gitmeyin.”
“Size Pilates uygulaması öneriyorum.”
İşte karşınızda iki zıt fikri savunan doktor cümleleri. Her alanda olduğu gibi Pilates uygulamalarında da fikir ayrılıkları mevcut. Peki Pilates faydalı mı? Zararlı mı?..
Günümüzde Sağlık Bakanlığı Pilates’e fizik tedavi ve rehabilitasyon anabilim dalının; alternatif tedaviler bölümünün altında branş olarak yer açmıştır. Pilates (Kontroloji bilimi) tanımı ise, fizik tedavi kökenli bir rehabilitasyon metodu olarak adlandırılır. Özellikle post dönemde fizik tedavi sonrası kişilerin normal yaşama adapte olma süreçlerinde destek tedavi olarak uygulanabilir. Bu durumda doğru ve yerinde uygulamaların da etkisi büyüktür.
Her bireyin bedensel formdalığını korumak amacıyla egzersiz yapması gereklidir. Birçok meslek dallarından kişiler stüdyolarda, spor salonlarında ya da dış mekanlarda egzersiz yapmaya özen gösteriyorlar. Sağlık grubu çalışanları ise bu kitlenin çoğunluğu içerisinde diyebiliriz. Kendilerine uygun özel ders ya da grup derslerde aldıkları sonuç gayet sevindirici. Bu durumda kendi hastalarına da öneriyorlar. Peki ya diğer grup?
Doktorların neden korkulu rüyası?
Bilinçsiz yapılan egzersiz seçimi, kişilerin doğru analiz edilememesi, egzersiz programının eksik ya da yanlış yapılması, hareketlerin teknik uygulanamaması, nefese dikkat edilmemesi, bireysel veya grup dersi önceliğinin belirlenememesi, egzersiz sırasında kişilerin kontrol ve konsantrasyonunu kaybetmesi, eğitmenin gerekli yönlendirmeleri yapmaması, yetersiz bilgiye sahip eğitmenler ve daha pek çok şey… Bunun gibi birçok nedenden oluşan sakatlıklar sonucu oluşan durum!
Haklı olarak uzmanlar uyarıyor; “Bilinçsiz yapılan egzersiz ya da Pilates sakatlık riski doğuruyor?”
Yukarıdaki tanımı okuduğumuzda ise her şey ne kadar doğru ve gerekliydi. Sağlıklı yaşamın bir parçası bedensel aktivite. Biz de kişilere bu durumu yaşamamaları için ön görüşme ve deneme dersi talep etmelerini söylüyoruz.
Pilates sistemine sonradan dahil olan “Swissball, Pilates topu, GYM ball” gibi birçok adı, büyüklüğü, işlevi olan bu toplar sakatlanmanın en fazla yaşandığı alan olurken bir taraftan da çok faydası vardır.
Bu faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Günümüzde oldukça yaygın olan fıtık (Disk hernisi) hastalığında devamlı ve düzenli kullanım, süreci önlemektedir.
- Kemik erimesi hastalığının ilerlemesini durdurarak hastalığın belli seviyede önüne geçer.
- Hamilelik döneminde, pelvis bölgesini güçlendirdiği için kontrollü ve sağlıklı doğum yapması ve doğum sonrası vücudu çabuk toplamasına yardımcı olduğu görülmüştür.
- Hücre yaşlanmasının önüne geçmek isteyenler için ısrarla pilates kullanımı önerilmektedir.
- Çoğunlukla stres altında olan ve sürekli bilgisayar başında çalışanlar, omurga düzeltici olarak uygulayabilirler. Yurt dışında birçok kurum Pilates topuna oturarak masa başı işlerini yapmalarını öneriyor.
- İşten yorgun gelip her yeri ağrıyan kişilere uzmanlar Pilates topu kullanmalarını ve sürekli kullanım sonucunda vücuttaki ağrıların minimuma indirildiğini söyleyerek Pilates’ten asla vazgeçmemelerini söylemektedirler.
- Kas, eklem, kemik romatizmalarında çok fayda sağlar.
- Pilates kullanımı sonucunda vücuttaki duruş bozukluğunu kaldırarak sağlıklı ve fit bir vücut elde edilebilir.
- Pilates vücudu kontrol etmeyi öğrettiği gibi küçük ve ince kas gruplarını çalıştırarak vücudun daha esnek ve daha kuvvetli hale gelmesini sağlamaktadır.
- Genellikle engelli çocukların tedavi edilmesinde, sporcular için vücut stabilizasyonunda, bel ve boyun bölgesi ağrılarında kullanılan egzersiz topu, sorunların giderilmesine faydalı olmaktadır.
Pilates’in bilinçli olarak yapılması ile vücut farkındalığı öğretilmektedir. Nefes kontrolünün sağlanması yapılan aktivitelerle birlikte gelişecek, kişideki nefessizlik hissi ve enerji tüketimi azalacaktır. Böylece yorgunluk olmayacak, ağrı inhibisyonu oluşmayacaktır. Bedenin daha iyi kontrol edilmesi sağlanacaktır. Akıl ve beden bu egzersizlerle bütünleşmiş olacaktır. Kasların kuvvetlendirilmesi, dayanıklı hale getirilmesi Pilates’in önceliğidir. Hem hastalığı olanlar hem de sağlıklı kişiler bu egzersizleri tercih edebilirler.
Milenyumun egzersizi, popüler egzersiz, moda olan Pilates uygulamaları her derde deva, her probleme çözüm gibi görünse de bir mucize değildir. Her şeyi çözmesi beklemesi yanlıştır. Gerekli yönlendirmeler yapan doktorlar ile bilgili ve tecrübeli eğitmenlerin uygulatması sonucu başarı elde edilmelidir.